1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Josef,
    i ditt gymnasieprogram ingår (vad gäller matematik) endast en kurs, matematik 1a. Du behöver först lägga till matematik 2a och sedan 3b. Om du får godkänt betyg i matematik 3b, kommer du, vad gäller matematik, bli behörig till många högskoleutbildningar inom ekonomi och även utb.till fastighetsmäklare (som är på sätt och vis också utbildning inom "ekonomi"). 
    Jag förstår det så här: du vill bli en företagsekonom, stämmer det? Det är ett yrke som är icke-reglerat (betyder att arbetsgivare får anställa med vilken utbildning de själva bedömer passar). OBS! relevanta utbildningar finns inte endast på högskola-universitet men även i andra former, t.ex inom yrkeshögskola. YH_utbildningar är kortare och mer praktiska. Högre matte än matematik 2a brukar inte krävas för att komma in (bli behörig till) en yrkeshögskoleutbildning. Du får gärna kasta ett öga på några YH-utbildningar: klicka på snabblänkarna (nedan)
    yhguiden.se/utbildning/affarshogskolan/affarsinriktad-redovisningsekonom
    yhguiden.se/utbildning/hermods-yrkeshogskola/foretagssaljare-b2b
    yhguiden.se/utbildning/fei-foretagsekonomiska-institutet/key-account-manager

    • Josef : Nej jag vill bli en revisor
    • Anna :

      Om du vill bli en auktoriserad revisor, då rekommenderas minst 3-årig utbildning på högskolenivå/universitetet som grund. Se gärna avsnitt utbildning i presentationen yrke/revisor - utbildningar inom ekonomi på svenska lärosäten finns både som 3-åriga kandidatprogram och som 4-åriga civilekonomprogram. Behörighetskraven kan variera något, men som oftast så krävs det matte 3b (eller 3c) och samhällskunskap 1b (eller 1a1 + 1a2). Det är mycket bra att ha läst även mer matte, t.ex matte 4 (ger meritpoäng) och även ekonomiska kurser på gymnasiet, men krävs inte för formell behörighet. 

      Om du blir behörig, kommer du delta i konkurrensen om utbildningsplats. Gör högskoleprovet så många ggr du kan, är mitt råd. De populära utbildningar kräver höga betyg eller högt resultat på högskoleprovet, annars kommer man inte in. 

    • Josef : Så om jag har förstått rätt nu så kan jag bli behörig till företagsekonomi.
    • Anna :

      Ja, det blir du om du får ut Examensbevis med bl.a godkända betyg i svenska 2,3; eng6, samhällskunskap 1a2 och matematik 3b(eller 3c). Sedan gäller det också att vinna i konkurrensen om utbildningsplats. Bra om du har läsa eng7 både för kunskaperna men också för att få 1.0 meritpoäng. Du kommer konkurrera mot många sökande som på gymnasiet gick EK/ekonomi där ingår en kurs moderna språk som obligatorisk. Många läser moderna språk 3 och får + 0.5 meritpoäng för den kursen; och så läser de också eng7 och även matte 4 och ibland även matte 5 eller moderna språk 4, så de lär ha 2.0 eller 2.5 meritpoäng som plussar till snittbetyget. 
      Att bli behörig är nödvändigt men inte alltid räcker. Behöriga konkurrerar om utbildningsplats men det gäller också att vinna! Försök få så höga betyg som möjligt i alla kurser du läser. Försök också läsa i alla fall någon kurs för meritpoäng, t.ex engelska 7, eller moderna språk 3, eller både och... - och gör också högskoleprovet så många ggr du hinner.

    • Josef : Men kan jag inte satsa på högskoleprovet för att komma in?
    • Anna : Ja, visst, det kan du göra. Gör högskoleprovet så fort du kan. Se vilket resultat du får. Gör du högskoleprovet flera ggr, gäller det högsta av resultaten.
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'utlandstermin' (3 st.)

    • Ellen

      Lärare, funderingar om utbildning och utlandsstudier ?

      Hej! jag jag är sugen på att bli lärare. Men har lite svårt att bestämma mig för vilken ålder jag vill undervisa. Jag är just nu mest sugen på mellanstadiet pga det känns mest optimalt just nu. Men hade ändå kunnat tänka mig att bli ämneslärare. Det jag undrar är om jag skulle utbildar mig...

      SYV-besökare: : HEJ ELLEN, det är allt som oftast Konkurrens om utbytesplatserna, dvs att utbyte erbjuds, ja, men det är inte alla som anmäler sig som får åka på utbytes-termin, utan man... Läs hela svaret
    • patricia

      Tillgodoräkna utlandsstudier?

      Jag pluggar just nu en termin utomlands och undrar vad jag kan göra med mina betyg när jag kommer hem? Kan mina betyg hjälpa mig att komma in på ett universitet i sverige?

      Anna: : Hej Patricia, har du Grundläggande behörighet till högskola i Sverige? Om inte, kan inte du komma in.Om du är BEHÖRIG till svenska högskoleutbildningar - konkurrerar du om plats i en eller i flera... Läs hela svaret
    • Elsa

      Hur fungerar det att bygga en egen kandidatexamen?

      Hej! Som jag har förstått det går det att bygga en egen kandidatexamen om man läser 90 hp i huvudämnet, t.ex. reklam & pr 1, reklam & pr 2 och reklam & pr 3 (kandidatkurs). För att sedan välja valfria kurser motsvarande 90 hp. Finns det fortfarande möjlighet till en utlandstermin? Om man...

      Anna: : Hej Elsa, det är varje lärosäte (högskola och universitet) som själva får bestämma innehåll i kandidatexamina... de gemensamma ramar är, precis som du skriver,... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga