Patricia
    Hej Anna
    Tack för ditt förslag, men jag har redan provat alla de alternativ som du föreslår till mig, och jag har fått avslag i dem alla! Vad jag behöver är att prata med någon personligen från din skola för att ta reda på vad är mina möjligheter att studera med er och slutligen få rätt utbildning för att arbeta i det här landet. Kan du vara snäll och läsa min första frågan nedan. Tack.

    Har jag någon chans att bli antagen till någon av era skolor?

    Hej,
    Jag har en 5 år examen i kommunikationsvetenskap (från Italien) erkänns av högskoleverket i Sverige men jag har inte erfarenhet som kommunikatör, därför när jag söker job arbetsgivare inte anställa mig. Jag har ansökt om att kurser på Arbetsformedligen Kultur för att få den praktiska erfarenheten arbetsgivare behöver men AF inte acceptera mig (som de anser min utbildning som "alltför generiska") och därför inte tillåter mig möjlighet att göra en praktik med dem.
    Jag har försökt att göra några gymnasiet kurser som kan ge mig praktisk utbildning för att få ett jobb i Sverige, men de accepterar inte mig i gymnasiet eftersom de säger att jag har "för mycket utbildning" och de har inte budget för mig. är det möjligt att få någon typ av utbildning med dig som tillåter mig att arbeta i det här landet? Är det möjligt att tala personligen med en yrkesvägledare tack.

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Patricia!

    Fråga SYV är en Informationstjänst som inte har någon egen skola. Vi ger allmän information om regler, behörigheter till olika utbildningar, om studieekonomi mm. Vi kan hänvisa till olika sidor där information finns, berätta om vad som gäller - allmänt - och kanske ge tips, idéer och förslag som kan vara till hjälp.

    Mest kunskap har vi om ungdomsgymnasiet och kan bistå med hjälp för grundskoleelever som slutar åk9, är ca 15 år gamla, och väljer till gymnasiet.

    Jag och mina kollegor har full förståelse för att du vill ha ett jobb. Det finns, tyvärr, inte något jobbgaranti i dagens Sverige. Det finns personer med 2 och t o m 3 långa högskoleutbildningar som är arbetslösa (för enklare jobb är de överkvalificerade och i de branscher där deras utbildning passar bra finns det inga anställningsbehov - i alla fall inte just nu och när behovet uppstår, då kan arbetsgivaren välja någon annan, som t.ex. har "färsk utbildning"). Det är jättetråkigt att det är på det viset, men vi på Fråga SYV har ingen möjlighet att ändra på det. Vi kan bara beskriva hur det ligger till och ge information, tips och förslag.

    Du kan samråda med oss: om du har några olika utbildningar som du är intresserad av, kan vi t.ex. hjälpa dig jämföra för- och nackdelar i varje alternativ - så att du kan komma fram till det bästa beslutet.

    Om du vill satsa på just Kommunikatörsyrket, rekommenderar vi titta på de yrkeshögskoleutbildningar som finns i den branschen. I en YH ingår det mellan 25% och en tredjedel praktik. På så sätt kommer man i nära kontakt med arbetsgivarna. YH visar också bästa resultat vad det gäller anställningar av f d studerande (mellan 85 och 90% får jobb direkt efter en YH utbildning eller t o m när de fortfarande studerar).

    Här finns hela utbuden www.yhguiden.se och du kan sortera på olika kriterier, t.ex. start, kommun, studietakt mm. och hitta några som du tycker passar dig.
    T.ex den här utbildningen startar i augusti i år och nästa år http://www.yhguiden.se/utbildning/nackademin/marknadskommunikator-inom-sociala-medier
    Du kan t.ex. kontakta dem och fråga om de har någon vägledare anställd på Nackademin som du kan träffa personligen.

    Yrkeshögskoleutbildningar anordnas av olika högskolor, folkhögskolor, gymnasieskolor, kommuner, privata utbildningsanordnare - stora som små. Det finns inte någon "skola", utan hundratals olika skolor där Yh finns. Ingen skola kan garantera att du eller någon annan studerande 100% får jobb. Om man vill ha 100% garanti på att få jobb, bör man starta eget företag och anställa sig själv.

    Som sagt, vi på Fråga SYV har ingen möjlighet att träffa sökande personligen. Vi kan inte ge jobbgaranti.
    Vi kan ge tips om var seriös och pålitlig information finns. Vi kan hjälpa dig jämföra några olika alternativ för att komma fram till vad du vill satsa på.

    Personliga möten har arbetsvägledare på Arbetsförmedlingen, studievägledare på Komvux och på högskolorna. Jag undrar om du skulle kunna ta kontakt med studievägledare i Linköping där du läste Masterprogrammet och fråga vad de kan hjälpa dig med? Se om det finns någon liknande utbildning i Stockholm (alla högskoleutbildningar finns på www.studera.nu ) och du kan boka tid hos Studievägledare på högskola/universitet som erbjuder en liknande utbildning (som liknar den som du läste i Linköping). Den vägledaren vet vad dina kunskaper består av och kan därför, förhoppningsvis, ge bra råd.

    Jag förstår din frustration och vill hemskt gärna hjälpa dig, men vet inte hur jag kan göra det.

    Önskar dig det bästa! Lycka till! Jag kommer personligen hålla tummarna för dig (för att du ska ha tur - det är en svensk vidskepelse: om man håller tummarna för någon, kommer den personen att få tur) - jag kommer att hålla tummarna för dig väldigt hårt!
    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'halvfart' (5 st.)

    • Sebastian

      Yrkesutbildning eller utbildning på halvfart?

      Hej, jag skulle behöva rådgivning gällande yrkesutbildningar eller generellt någon utbildning på gymnasie/högskolenivå. Jag jobbar på heltid därför är jag bara intresserad av distansstudier på 50%. Jag har tyvärr inte hittat någon bra utbildning/skola som ger den möjligheten. De flesta var...

      Milla : : Hej,nedan finner några exempel på yrkeshögskoleutbildningar som ges på halvtid på... Läs hela svaret
    • Annaaa

      Förskollärare på halvfart?

      Jag har pluggat 2 år på civilekonom och har två år kvar. Men jag har blivit väldigt intresserad av att plugga till förskollärare men vill inte hoppa av min nuvarande utbildning. Finns det möjlighet att plugga till förskollärare på...

      Milla : : Hej,jag hittade en utbildning till förskollärare som ges på halvfart/distans: se gu.se/studera/hitta-utbildning/forskollararprogrammet-for-studenter-med-yrkeserf-inom-forskolaforskoleklass - de ställer... Läs hela svaret
    • Sofia

      hur planerar jag flera deltidskurser?

      Jag vill läsa två kurser på deltid 50% på distans. Hur vet jag att de inte kommer överlappa varandra i schemat för föreläsningar, seminarium och tentor? Jag undrar även om jag då kan få CSN för att studera 100% i det fallet?

      Anna: : Hej Sofia,frågan om studiemedel - om du bedriver under samma period studier på 50% på 2 olika utbildningar så blir det sammanlagt 100% (start- och slutdatum måste vara samma på... Läs hela svaret
    • Stacy Ogechukwu

      Plugga ett program och fristående kurser?

      Hur ansöker man för fristånde kurser vid sidan om sitt program? Jag vill ansöka till jurist programmet och national ekonomi 1 vid sida om det, hur gör jag det? Hur många hp få jag läsa per termin? Om det är så att jag läser redan 30...

      Julia: : Hej Stacy,enligt info från Antagning.se - kan de anta läsa på högskolenivå till max 45 hp per termin, alltså 150% av studietakts-studier (vilket = en heltidsutbildning och en... Läs hela svaret
    • Karin

      samhällskunskapslärare som vill bli socionom?

      Hej Jag är utbildad samhällskunskapslärare för gymnasiet. Jag har arbetat i snart åtta år och har börjat tänka på att vidareutbilda mig. Eftersom jag är väldigt intresserad av sociologi har jag funderingar på att läsa vidare till socionom. Jag har läst sociologi A och B och så har jag skrivit...

      Anna: : Hej! Alla utbildningar till Socionom finns info om på http://jamforutbildning.studera.nu/sok-jamfor/?fritext=Socionom Jag kan inte se någon utbildning på halvtid på distans, tyvärr, men det går kanske... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga