Bita
    Jag håller på att bygga min egen kandidat inom psykologi. Som mina valfria kurser har jag valt att läsa kriminologi 1,2 och 3. Jag undrade om jag läser psykologi 1,2 och 3 och kriminologi 1,2 och3, kan jag då ta ut 2 kandidater? En i psykologi och en i kriminologi?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Bita!
    du måste göra planering tillsammans med studievägledare på den institutionen där du vill ta ut kandidatexamen - detta för att det är endast "generella ramar" som gäller för alla kandidatexamina, men mycket bestämmer det enskilda lärosäte (högskola eller universitet).
    I de generella bestämmelserna ingår att inom 180hp- i kandidatexamen bör även en Kandidatkurs ingå med godkänt betyg och med rätt inriktning. Man tar sedan ut kandidatexamen på det lärosäte där man läst kandidatkursen. Om du vill ta ut 2 kandidatexamina behöver du, enligt vad jag förstå, läsa 2 olika kandidatkurser med olika innehåll. Om de kan läsas på samma lärosäte eller inte - kan inte jag svara på, utan det beror på vilka kandidatkurser som erbjuds då det blir dags för dig att söka till dem (det gör du i slutet av din utbildning). Vad jag vet, så är kandidatkurser á minst 15 hp (ibland 30 hp).
    Som jag ser det (men har inte expertkunskap i kandidatexamina) så kommer du behöva läsa även minst 30hp till, utöver de kurserna som du nämner i din fråga (detta för att du behöver läsa 2 st. kandidatkurser). Om du hittar kandidatkurser á 15 hp inom båda inriktningar eller om det endast finns 30hp-kurser - kan ändras tills det blir dags för dig att ansöka till dem.
    Studievägledare på institutionerna där du vill ta ut kandidatexamen bör kunna ge dig detaljerad information.
    Vidare så kan jag inte heller lova dig exakt vilka kurser (förutom minst 90 hp i ditt Huvudämne) som du får lov att ta in i kandidatexamen. Du kan få olika svar från olika lärosäten (detta pga varje lärosäte får i mångt och mycket fatta egna beslut om innehåll i kandidatexamina).
     

    Frågor och svar taggade med 'psykiater' (5 st.)

    • Moa

      Psykolog och psykiatriker?

      Hej! Går det att först utbilda sig till psykolog för att sedan läsa in kurser som gäller för psykiatriker eller är enda vägen läkarlinjen och därefter specialisering?

      Julia: : Hej Moa,Psykiatriker är en läkare som är specialiserad på psykiska sjukdomar. hen är alltså en Specialist-läkare.Både läkare och psykologer kan vidareutbilda sig till en psykoterapeut.
    • Nirjona

      Kan man bli psykiater genom att läsa psykologiprogrammet?

      Jag vet att man måste plugga läkareprogrammet och sen specialisera sig i psykiatrin för att bli psykiater men kan man plugga psykologiprogrammet och bli psykiater?

      Julia: : Hej, Psykiater eller som hen också kallas för - Psykiatriker är en specialistläkare. Man kan inte bli psykiater med någon annan grundutbildning än Läkare.Om du... Läs hela svaret
    • Josefin

      Vilken gymnasielinje ska jag ta för att bli psykiater?

      Hej! Jag vill bli psykiater men jag har ingen aning om vad för gymnasielinje jag ska välja. Är samhällsvetenskap beteende vetenskap den ända högskoleförberedande linjen som finns som jag kan ta? Vilka ämnen borde jag fokusera mest på? Vilka ämnen är viktigast för mig? Hur höga betyg kommer jag...

      Mikael: : Hej, psykiatriker är specialistläkare; >>Se yrkespresentation specialistläkare  Man utbildar sig till Läkare. Sedan blir man AT-läkare och efter det kan välja... Läs hela svaret
    • Caprice

      Osäker på programmet jag ska välj men vet vad jag ska bli?

      Jag går bara i sjuan men jag vet vad jag vill ha för framtid och vad det ska innehålla Jag har alltid älskat fotboll sen jag var liten och jag vill jobba inom fotbollen men inte som spelare utan antagligen som psykiater eller den som håller koll på alla stategier och spelarna kan komma fram...

      Milla : : Hej Caprice, bra att du har i god tid börjat fundera på ditt yrkesväl. Just nu är det jättebra om du försöker få så bra betyg och stabila, djupa kunskaper i alla ämnen som du läser - detta för att... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga