Johanna 25 år
  Om de kurser en söker via SYV på Komvux gång på gång inte blir av och inställda vad ska en göra då? De kurser jag sökt via dem blir inställda och enda valet jag har är att läsa isf online vilket inte alls passar mig och min diagnos, hur ska en göra då?
  Jag har ganska bra betyg i Sv, engelska och ma2b, de gymnasiegemensamma ämnena, men saknar poäng för programexamen, har ett samlat betygsdokument. Jag har försökt bli klar nu i ca 5 år utan vidare framgång, varje SYV jag träffat ger mig olika bud, det är sjukt frustrerande, senaste två, sa den ena att det inte var möjligt att få hjälp med matten den för ett halvår sen sa att det inte var något problem osv. Jag har fått höra att jag haft ovanligt med otur, men jag kan inte fortsätta såhär... Folkhögskolans ämnen har jag ju redan läst så kan ju inte ens hamna i den kvoten?
  • Anna Vilken utbildning vill du komma in på Eftergymnasial nivå? Vilket yrke siktar du på?
  • Johanna

   Såg detta svaret; https://fragasyv.se/fragor/kan-jag-soeka-till-hoegskolan-utan-att-ha-gymnasieexamen Men förstod det inte riktigt och kanske inte heller så passande då jag redan har gjort otaliga planeringar, men nu senast fock svaret att jag haft otur och det inte finns några garantier. Känns hopplöst... Jag vet att jag är men det går liksom riktigt dåligt att komma någonstans, när jag läste samhäll 3, via komvux förra hösten gick mina inlämningar toppen låg på A & B på allt tills i slutet då vi fick två nya lärare inhoppande vilket var ett störnings moment när saker blir svårare och mer intensivt. Råkade ut för en oväntat olycka vilket gjorde att jag fick ett avbrott, tyvärr... Så är det bara att börja om eller vad ska jag göra? Måste jag byta till en bättre komun?

  • Johanna

   Jag vill gå en kandidat i Radio på Stockholms dramatiska högskola alternativ industriell design eller liknande konstinriktning med design.

  • Anna Jo, Reell kompetens - alltså, att få Grundläggande behörighet på grund av 3-årig arbetslivserfarenhet + några få gymnasiala betyg funkar! För konkurrens gör du i så fall Högskoleprovet.
  • Mikael Den utbildning "Radio" på Sthm dramatiska högskolan tog in 8 personer sist, av 153 sökande... det är mycket hård konkurrens. Tveksamt därför om de kan ta in någon utan Slutbetyg eller Examensbevis, då kommer alla de behöriga klaga mycket.
  • Johanna Jo, jag vet men som sagt de kurser jag behöver läsa som t.ex Historia 2 eller engelska 7 har ställts in om och igen, så att jag ska fortsätta söka om kurser tills jag får gå dem är irriterande speciellt när anledningen till att jag inte fick betyg i just de ämnena från gymnasiet var att jag skulle gå ett 4:e år och läraren tyckte jag skulle kunnat få högre betyg och valde att inte sätta betyg då. 4:e året gick inte så bra, blev rörigt och lektioner samtidigt osv bl.a för rektorn sluta och min mentor fick hjärtinfarkt. Jag har tröttnat på stå och stampa helt enkelt, men tack för svaren antar att det inte finns någon väg att gå för mig helt enkelt.
  • Anna Historia 2 och Engelska 7 är inte obligatoriska kurser som man tvunget måste ha i sitt exam.bevis från komvux. Du kan läsa andra kurser i stället. Varför kurser på komvux i din kommun ställs in, fråga på komvux i din kommun, det vet inte vi här på fråga SYV. Det finns ingen tvingande lag att komvux ska erbjuda eng7 eller historia2; i vissa kommuner finns inte de kurser att söka, över huvudet taget, då läser man andra kurser för att uppnå kraven och få ut exam.bevis.
  • Anna Vi vill givetvis hjälpa dig, men FrågaSYV ordnar inte undervisning; vi kan endast förklara reglerna för dig och vad dina rättigheter är. Tyvärr så är det i Sverige så idag att endast Grundskola är "rättighet för folket" och på gymnasienivå läser man i "mån av möjlighet", alltså inte alla får möjlighet att läsa på högre nivå än grundskola. Du kan söka till Allmänna kurser på folkhögskolorna; och läsa mot Omdöme om Grundläggande behörighet på en folkhögskola. Du kan också skaffa sig kunskaper genom självstudier och söka var du kan göra prövningar. Betyg från prövningar är jämställda med betyg som du får i slutet av en kurs.
  Läs alla kommentarer

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Johanna,
  du skriver om att du har Samlat betygsdokument. "Deadline" får att få ut ett slutbetyg är  1 juli 2020.
  Efter 1 juli 2020 ska alla läsa mot examensbevis, vilket ställer högre krav: mindre frihet i vilka kurser som kan ingå, lite fler betygsatta poäng krävs och en extrakurs i svenska och engelska är obligatorisk i så fall. Detta skriver jag inte för att du ska bli ledsen eller upprörd, utan för att förklara varför det är ont om tid och du måste ta tag i detta nu.

  Boka tid hos rektor på komvux.
  Kontakta Vuxenutbildningsförvaltningen i din kommun, förklara din situation och kräv hjälp och förklaring om vad du har rätt till med diagnosen som du har (jag vet inte vad det för en diagnos och behöver kanske inte veta det... men du vet och sök svar, kräv att du får förklaringar och konkret hjälp).

  Hjälp med matten? I många städer finns det Räknestugorna som drivs av mattecentrum; det är gratis att få hjälp där. Alla mattekurser är upplagda på www.matteboken.se - vilket du kanske vet om, men jag tänkte att jag påminner om det i alla fall.

  Grundläggande behörighet till högskolestudier går att få genom "reell kompetens": 3 årig arbetslivserfarenhet på minst halvtid (som är intjänad efter det att man fyllde 19 år) + några få godkända betyg från gymnasiet; Sedan, om just "din högskoleutbildning" kräver Särskild behörighet, då måste du också ha lägst godkänt betyg i varje sådan kurs som krävs för särskild behörighet. Med det blir du BEHÖRIG.
  Alla behöriga deltar i konkurrensen om utbildningsplats. Har du ej Slutbetyg eller Examensbevis, kan du inte delta i konkurrensen, pga du inte har Meritvärde att konkurrera med; det kan avhjälpas genom att ha ett giltigt resultat på högskoleprovet; du deltar i så fall i HP-urvalet.

  Folkhögskola
  om du har eller kan få OMDÖME OM GRUNDLÄGGANDE BEHÖRIGHET från en Allmän kurs på en folkhögskola, deltar du i så fall i konkurrensen i BF-urvalet (med ditt Omdöme). Omdöme om grundläggande behörighet bekräftar att du har behörighet (grundläggande, allmän) till högskoleutbildningar. Kurser för särskild behörighet måste du ha godkända betyg i; de betygen kan vara från gymnasiet, komvux, prövningar eller genom Omdöme från en folkhögskola (Omdöme om Särskild behörighet).

  Jag vill också tipsa om en relativt Ny Skolform i Sverige - KKU. Konst-&-Kultur-Utbildningar står under Myh (Myndighet för yrkeshögskola) översyn och är kvalificerade utbildningar inom olika områden som på ngt sätt har att göra med konst och/eller kultur. KKU får göra egna bedömningar och kräver inte alltid att man har fullständig gymnasiekompetens. Många ggr är det intervju, tester, konstnärliga prov och annat som avgör vem som tas in. Så kika gärna på framtid.se/studier/konst-och-kulturutbildningar

  • Johanna

   Okej, tack för infon och tipsen! Är skillnaden mellan ett slutbetyg och examensbevis, att det första kan jag läsa alla typer av kurser så länge jag samlar rätt antal poäng (samt de grund kurserna för det programmet)?? Vad innebär de extra kurserna 2020? Om jag redan läst Eng 5 & 6, fått B i dem känns det ju konstigt, när jag redan sökt eng 7 som ställts in om och om igen? Var hos studiecentrumet för någon vecka sen och frågade igen, vad som kan göras och hur, osv, men de sa ingenting om det här nya till nästa år utan tyckte jag skulle åka till VARJE skola som jag kanske kommer ha kurserna på (om de inte ställs in igen) och prata med dem en och en... Om jag räknar med mina F & utan gymnasiearbetet så blir det 2150p betyder det att det räcker egentligen att få ihop 250p för att kunna söka eller måste en få ihop E? Har ett första HP som inte var jätte dåligt kan jag komma in på bara det eller måste jag ha mer en ett studiebevis eller beror det också på olika utbildningar?

  • Julia Det hela är rätt så krångligt. Till högskoleutbildningar måste man tvunget vara BEHÖRIG och ha både Grundläggande behörighet och i fall just din utbildning kräver det, även Särskild behörighet. Sedan, för konkurrens, kan man göra Högskoleprovet. HP-resultat befriar inte från kravet att vara Behörig. Obehöriga prövas ej till högskoleutbildnignar. Särskild behörighet är det just de specifika kurserna som just det programmet kräver, t.ex Psykologprogrammet: matte 2 och samhällskunskap 1b (eller motsvarande gamla kurser Matte B och Samhällskunskap A) med godkända betyg. Till andra högskoleutbildningar är det andra särskilda kurser, som t.ex till Veterinärprogrammet: Fysik2, Kemi2, Biologi2 och Matte4. Kurser för särskild behörighet kan man ha i sitt slutbetyg eller examensbevis ELLER vid sidan av. --- För GRUNDLÄGGANDE BEHÖRIGHET behöver du antingen ha Slutbetyg eller Examensbevis eller Omdöme från en folkhögskola om Grundläggande behörighet eller 3-årig arbetslivserfarenhet + några få godkända betyg från gymnasiet: läs gärna mer om Reell kompetens på https://antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/En-annan-vag/
  • Julia till andra typer av utbildningar, som inte är högskoleutb., alltså inte på högskola eller universitet, utan t.ex på en folkhögskola, yrkeshögskola, komvux, privata utbildningar eller diverse utbildningar utomlands - kan man komma in ibland även utan fullständig gymnasiekompetens, här beror det på exakt vad just den utbildning uppger vad de kräver för kompetens + att många ggr kan undantag göras.
  • Johanna Tack, det känns som det blir klarare och sen lika snurrigt igen... okej, förlåt för en dum, förstår forfarande inte riktigt. När det står ''Grundläggande behörighet samt Samhällskunskap 1b / 1a1 och 1a2 (Områdesbehörighet A4, undantag ges för Matematik 3b / 3c) samt Engelska B/Engelska 6.'' Och jag redan har klarat av dem grejerna så funkar det ändå inte att söka med ett samlat betygdokument från ett högskoleförberedande program men från ett YH? Om jag hade istället läst dem ämnena på folkhögskola så hade jag också kunnat söka men inte nu?
  • Mikael Är det en Högskoleutbildning eller en annan utbildning som du vill söka till? Om det är en Högskoleutbildning, så måste du ha GRUNDLÄGGANDE BEHÖRIGHET samt.... "samt" kanske du har, men man måste alltid Även ha Grundläggnde behörighet till högskolestudier, som är exakt densamma, oavsett vilken höskoleutbilnding man vill söka till. Obehöriga tas inte in på högskoleutbildningar. Väldigt sällan kan undantag göras (beviljas i så fall av Antagningsgruppen på just det lärosäte dit man söker).
  • Mikael Boka tid med studievägledare på den utbildningen som du vill komma in på. De är intresserade av att ha fler sökande och de vet också om det kan hända att undantag beviljas av Antagningsgruppen på deras lärosäte.
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Olle 19 år

   Hur utbildar man sig till musiklärare?

   Hej, jag undrar hur man utbildar sig till musiklärare. Är det något speciellt universitet man ska börja på? Och hur länge tar det att utbilda sig till musiklärare?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Ali 23 år

   Modersmål och prövning i det?

   Hej. Jag läste modersmål tvåspråkigt steg 1,2,3 under gymnasiet(istället för moderna språk). Jag har också gjort prövning i mitt modersmål steg 4(som moderna språk) och kmr få meritpoäng på det. Kommer de betyg som jag fick i modersmål 1,2,3 att räknas in i mitt jämförelsetal eller kommer de att...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Zi 17 år

   Borde jag vara orolig?

   Hej! Jag vill gå estetik och media (Film & TV-produktion) på ett gymnasium som heter LBS Mediegymnasiet i Göteborg. Förra året var medelpoäng 229.75 och antagningsgränsen på 175 poäng. Just nu har jag 230 i meritpoäng, borde jag vara...

   Anna SYV: Hejsan,enligt info i din fråga så ser det bra ut. Jag tycker du har god chans att komma in. Vi håller tummarna!Oavsett det, så råder jag dig att som andra-, tredje, fjärde o s v alternativ lägga... Läs hela svaret
  • Ali 19 år

   Vart hämtar man sin gymnasieexamen efter komplettering av studiebevis?

   Hej!! Min fråga är om man springer ut 3an med ett studiebevis och sedan kompletterar upp till gymnasieexamen via sommarskola eller komvux i så fall vart hämtar man ut sitt gymnasieexamen ifrån?

   Anna SYV: Hej Ali,om man läser upp kurser och uppnår kraven för examensbevis på komvux, då begär man få ut sitt examensbevis från komvux; man kan... Läs hela svaret
  • Anna 20 år

   Vilka kurser kan jag läsa?

   Hej! Jag tid studenten under sommaren 2019 och nu när jag har arbetat ett litet tag så känner jag att jag vill börja studera igen. Men grejen är att då jag gick på gymnasiet så fick jag f i matte 2b vilket ledde till att jag inte ens gick matte 3b....

   Anna SYV: Hej Anna,du uppger inte i din fråga om du fick Examensbevis eller studiebevis.Studiebevis ger inte grundläggande behörighet till högskolestudier i Sverige.Om du fick examensbevis från Ekonomiprogrammet,... Läs hela svaret
  • Samira 13 år

   Behöver man gå Barn och fritid om man vill bli dagislärare?

   Hej! Jag har en fråga behöver man gå barn och fritid för att bli dagislärare? Om man är utbildad till sjuksköterska skulle man kunna jobba som dagislärare då?

   Anna SYV: Hej Samira,kika på yrket Förskollärare; på en förskola jobbar även Barnskötare och Specialistbarnskötare + finns även "övrig personal", som t.ex... Läs hela svaret
  • Ida 22 år

   Gymnasiearbete företagsprojekt frågeställningar?

   Hej! Jag tänkte skriva ett gymnasiearbete och samverka med ett företag för att skapa ett mindre projekt. Jag funderar på att inrikta mig på marknadsföring/reklam, vilka frågeställningar skulle man kunna använda sig av då?

   Anna SYV: Hej Ida,om du i ditt gymnasiearbete kommer att samverka med ett företag, då är det bra att ta in det företagets behov, tycker jag: vad säger företaget att de vill ha hjälp... Läs hela svaret
  • Samira 13 år

   Kan man gå en annan linje än natur för att bli läkare?

   Jag skulle gärna vilja bli någon fotm av läkare spelar ingen roll vilken men ändå läkare men jag läser överallt att man måste gå natur då men jag vill inte riktigt gå natur. Min mamma sa att det finns en linje man kan gå ås att mna bli typ barnläkare eller sjuksköterska, vilken linje är det? har...

   Anna SYV: Hej Samira,det finns många olika yrken inom Hälso- och Sjukvård, kika gärna på framtid.se/yrken/halsa-sjukvard men alla läkaryrken i Sverige kräver i grunden... Läs hela svaret
  • Oskar 21 år

   Tips på extra kurser inom personfrågor?

   Hej! Jag studerar just nu ett kandidatprogram i företagsekonomi på helfart. I framtiden skulle jag dock mer vilja ägna mig åt personalfrågor, rekrytering eller liknande och skulle vilja läsa till någon kurs parallellt inom det området. Är det några specifika kurser ni rekommenderar som ger...

   Anna SYV: Hej,jag börjar med att svara på din fråga om studiemedel: man får ej mer i studiemedel om man läser på mer än heltid; alltså studiemedel för heltidsstudier (100% av... Läs hela svaret
  • sofia 20 år

   byta gymnasiet val?

   Hej, Just nu går jag i första året i gymnasium och Jag läser samhälle, jag inte alls vill läsa samhälle och min fråga är att om jag kan byta från samhälle till vuxenutbildning tandläkare program? hur mycket poäng...

   Anna SYV: Hej Sofia,det är viktigt att veta när du fyller 20 år. Är du redan 20 år eller fyller 20 år under kalenderåret 2020?Allmänt gäller:för att komma in på Tandläkarprogrammet... Läs hela svaret
  • R 17 år

   Studera under sommaren för att få högstadie poäng?

   Jag studerade matte, svenska, engelska och kinesiska för nian på Sofia Distans men inga andra ämnen och där för är inte behörig för gymnasiet eller folkhögskola. Jag hittade att det finns något som heter “introduktionskurser” som...

   Anna SYV: Hej R,ang. folkhögskolestudierDet går att börja på grundskolenivå på en folkhögskola för att sedan gå upp till gymnasienivå. Åldersmässigt... Läs hela svaret
  • Viktoria 27 år

   från samhälleprogrammet till läkarprogrammet, är det möjligt?

   Hejsan, jag har pluggat klart samhälle inriktning språk på gymnasiet. Har naturkunskap B och Matte B. Om jag skulle vilja komma in på läkarprogrammet, vad skulle gälla? Skulle jag behöva plugga upp till Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 och Matematik 4 på...

   Daniel Larsson: Hej Viktoria,Du behöver skaffa dig kunskaperna och betygen motsvarande fysik2, kemi2, biologi2 och matematik 4. Det kan du göra antingen på komvux, genom prövningar eller... Läs hela svaret
  • Mikael 20 år

   Kan jag läsa A-spår?

   Hej! Mitt program är naturvetenskap och jag har funderat på att läsa matte 2a istället för matte 2c. Kan jag göra det eller behöver jag läsa på C-spår? Detta är för att jag har lite svårt för matte och det är...

   Daniel Larsson: Hej, Mikael!Svar på din fråga beror på flera olika saker. Du skriver "mitt program är naturvetenskap" och jag ser att du är 20 år, men jag vet ändå inte om du läser på... Läs hela svaret
  • Ehlin 18 år

   Djurskyddsinspektör ?

   Hej, jag skulle vilja utbilda mig som djurskyddsinspektör och funderar kring vägen dit. Måste jag utbilda mig till agronom först eller räcker en utbildning som lantmästare? Hur går jag till väga efter det? Mvh

   Milla SYV: Hej Ehlin, på Framtid.se/yrke/djurskyddsinspektor avsnitt UTBILNDING står det info om utbildningar som kan leda till möjlighet att i Sverige  få jobba som Djurskyddsinspektör.I platsannonser... Läs hela svaret
  • Miriam 21 år

   Vart finns det Basmedicin?

   Hej, jag läser till Fytoterapeut men jag behöver grundläggande utbildning om medicin. Basmedicinen som det kallas. Jag undrar om det finns på distans och om det är CSN berättigad?

   Mikael SYV: Hej Miriam,det första jag tänker på: om du Inom din utbildning till Fytoterapeut behöver vissa kunskaper, t.ex i "basmedicin", då borde de utbildningsansvariga för din utbildning kunna ge dig info om... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga