Johanna 24 år
  Om de kurser en söker via SYV på Komvux gång på gång inte blir av och inställda vad ska en göra då? De kurser jag sökt via dem blir inställda och enda valet jag har är att läsa isf online vilket inte alls passar mig och min diagnos, hur ska en göra då?
  Jag har ganska bra betyg i Sv, engelska och ma2b, de gymnasiegemensamma ämnena, men saknar poäng för programexamen, har ett samlat betygsdokument. Jag har försökt bli klar nu i ca 5 år utan vidare framgång, varje SYV jag träffat ger mig olika bud, det är sjukt frustrerande, senaste två, sa den ena att det inte var möjligt att få hjälp med matten den för ett halvår sen sa att det inte var något problem osv. Jag har fått höra att jag haft ovanligt med otur, men jag kan inte fortsätta såhär... Folkhögskolans ämnen har jag ju redan läst så kan ju inte ens hamna i den kvoten?
  • Anna Vilken utbildning vill du komma in på Eftergymnasial nivå? Vilket yrke siktar du på?
  • Johanna

   Såg detta svaret; https://fragasyv.se/fragor/kan-jag-soeka-till-hoegskolan-utan-att-ha-gymnasieexamen Men förstod det inte riktigt och kanske inte heller så passande då jag redan har gjort otaliga planeringar, men nu senast fock svaret att jag haft otur och det inte finns några garantier. Känns hopplöst... Jag vet att jag är men det går liksom riktigt dåligt att komma någonstans, när jag läste samhäll 3, via komvux förra hösten gick mina inlämningar toppen låg på A & B på allt tills i slutet då vi fick två nya lärare inhoppande vilket var ett störnings moment när saker blir svårare och mer intensivt. Råkade ut för en oväntat olycka vilket gjorde att jag fick ett avbrott, tyvärr... Så är det bara att börja om eller vad ska jag göra? Måste jag byta till en bättre komun?

  • Johanna

   Jag vill gå en kandidat i Radio på Stockholms dramatiska högskola alternativ industriell design eller liknande konstinriktning med design.

  • Anna Jo, Reell kompetens - alltså, att få Grundläggande behörighet på grund av 3-årig arbetslivserfarenhet + några få gymnasiala betyg funkar! För konkurrens gör du i så fall Högskoleprovet.
  • Mikael Den utbildning "Radio" på Sthm dramatiska högskolan tog in 8 personer sist, av 153 sökande... det är mycket hård konkurrens. Tveksamt därför om de kan ta in någon utan Slutbetyg eller Examensbevis, då kommer alla de behöriga klaga mycket.
  • Johanna Jo, jag vet men som sagt de kurser jag behöver läsa som t.ex Historia 2 eller engelska 7 har ställts in om och igen, så att jag ska fortsätta söka om kurser tills jag får gå dem är irriterande speciellt när anledningen till att jag inte fick betyg i just de ämnena från gymnasiet var att jag skulle gå ett 4:e år och läraren tyckte jag skulle kunnat få högre betyg och valde att inte sätta betyg då. 4:e året gick inte så bra, blev rörigt och lektioner samtidigt osv bl.a för rektorn sluta och min mentor fick hjärtinfarkt. Jag har tröttnat på stå och stampa helt enkelt, men tack för svaren antar att det inte finns någon väg att gå för mig helt enkelt.
  • Anna Historia 2 och Engelska 7 är inte obligatoriska kurser som man tvunget måste ha i sitt exam.bevis från komvux. Du kan läsa andra kurser i stället. Varför kurser på komvux i din kommun ställs in, fråga på komvux i din kommun, det vet inte vi här på fråga SYV. Det finns ingen tvingande lag att komvux ska erbjuda eng7 eller historia2; i vissa kommuner finns inte de kurser att söka, över huvudet taget, då läser man andra kurser för att uppnå kraven och få ut exam.bevis.
  • Anna Vi vill givetvis hjälpa dig, men FrågaSYV ordnar inte undervisning; vi kan endast förklara reglerna för dig och vad dina rättigheter är. Tyvärr så är det i Sverige så idag att endast Grundskola är "rättighet för folket" och på gymnasienivå läser man i "mån av möjlighet", alltså inte alla får möjlighet att läsa på högre nivå än grundskola. Du kan söka till Allmänna kurser på folkhögskolorna; och läsa mot Omdöme om Grundläggande behörighet på en folkhögskola. Du kan också skaffa sig kunskaper genom självstudier och söka var du kan göra prövningar. Betyg från prövningar är jämställda med betyg som du får i slutet av en kurs.
  Läs alla kommentarer

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Johanna,
  du skriver om att du har Samlat betygsdokument. "Deadline" får att få ut ett slutbetyg är  1 juli 2020.
  Efter 1 juli 2020 ska alla läsa mot examensbevis, vilket ställer högre krav: mindre frihet i vilka kurser som kan ingå, lite fler betygsatta poäng krävs och en extrakurs i svenska och engelska är obligatorisk i så fall. Detta skriver jag inte för att du ska bli ledsen eller upprörd, utan för att förklara varför det är ont om tid och du måste ta tag i detta nu.

  Boka tid hos rektor på komvux.
  Kontakta Vuxenutbildningsförvaltningen i din kommun, förklara din situation och kräv hjälp och förklaring om vad du har rätt till med diagnosen som du har (jag vet inte vad det för en diagnos och behöver kanske inte veta det... men du vet och sök svar, kräv att du får förklaringar och konkret hjälp).

  Hjälp med matten? I många städer finns det Räknestugorna som drivs av mattecentrum; det är gratis att få hjälp där. Alla mattekurser är upplagda på www.matteboken.se - vilket du kanske vet om, men jag tänkte att jag påminner om det i alla fall.

  Grundläggande behörighet till högskolestudier går att få genom "reell kompetens": 3 årig arbetslivserfarenhet på minst halvtid (som är intjänad efter det att man fyllde 19 år) + några få godkända betyg från gymnasiet; Sedan, om just "din högskoleutbildning" kräver Särskild behörighet, då måste du också ha lägst godkänt betyg i varje sådan kurs som krävs för särskild behörighet. Med det blir du BEHÖRIG.
  Alla behöriga deltar i konkurrensen om utbildningsplats. Har du ej Slutbetyg eller Examensbevis, kan du inte delta i konkurrensen, pga du inte har Meritvärde att konkurrera med; det kan avhjälpas genom att ha ett giltigt resultat på högskoleprovet; du deltar i så fall i HP-urvalet.

  Folkhögskola
  om du har eller kan få OMDÖME OM GRUNDLÄGGANDE BEHÖRIGHET från en Allmän kurs på en folkhögskola, deltar du i så fall i konkurrensen i BF-urvalet (med ditt Omdöme). Omdöme om grundläggande behörighet bekräftar att du har behörighet (grundläggande, allmän) till högskoleutbildningar. Kurser för särskild behörighet måste du ha godkända betyg i; de betygen kan vara från gymnasiet, komvux, prövningar eller genom Omdöme från en folkhögskola (Omdöme om Särskild behörighet).

  Jag vill också tipsa om en relativt Ny Skolform i Sverige - KKU. Konst-&-Kultur-Utbildningar står under Myh (Myndighet för yrkeshögskola) översyn och är kvalificerade utbildningar inom olika områden som på ngt sätt har att göra med konst och/eller kultur. KKU får göra egna bedömningar och kräver inte alltid att man har fullständig gymnasiekompetens. Många ggr är det intervju, tester, konstnärliga prov och annat som avgör vem som tas in. Så kika gärna på framtid.se/studier/konst-och-kulturutbildningar

  • Johanna

   Okej, tack för infon och tipsen! Är skillnaden mellan ett slutbetyg och examensbevis, att det första kan jag läsa alla typer av kurser så länge jag samlar rätt antal poäng (samt de grund kurserna för det programmet)?? Vad innebär de extra kurserna 2020? Om jag redan läst Eng 5 & 6, fått B i dem känns det ju konstigt, när jag redan sökt eng 7 som ställts in om och om igen? Var hos studiecentrumet för någon vecka sen och frågade igen, vad som kan göras och hur, osv, men de sa ingenting om det här nya till nästa år utan tyckte jag skulle åka till VARJE skola som jag kanske kommer ha kurserna på (om de inte ställs in igen) och prata med dem en och en... Om jag räknar med mina F & utan gymnasiearbetet så blir det 2150p betyder det att det räcker egentligen att få ihop 250p för att kunna söka eller måste en få ihop E? Har ett första HP som inte var jätte dåligt kan jag komma in på bara det eller måste jag ha mer en ett studiebevis eller beror det också på olika utbildningar?

  • Julia Det hela är rätt så krångligt. Till högskoleutbildningar måste man tvunget vara BEHÖRIG och ha både Grundläggande behörighet och i fall just din utbildning kräver det, även Särskild behörighet. Sedan, för konkurrens, kan man göra Högskoleprovet. HP-resultat befriar inte från kravet att vara Behörig. Obehöriga prövas ej till högskoleutbildnignar. Särskild behörighet är det just de specifika kurserna som just det programmet kräver, t.ex Psykologprogrammet: matte 2 och samhällskunskap 1b (eller motsvarande gamla kurser Matte B och Samhällskunskap A) med godkända betyg. Till andra högskoleutbildningar är det andra särskilda kurser, som t.ex till Veterinärprogrammet: Fysik2, Kemi2, Biologi2 och Matte4. Kurser för särskild behörighet kan man ha i sitt slutbetyg eller examensbevis ELLER vid sidan av. --- För GRUNDLÄGGANDE BEHÖRIGHET behöver du antingen ha Slutbetyg eller Examensbevis eller Omdöme från en folkhögskola om Grundläggande behörighet eller 3-årig arbetslivserfarenhet + några få godkända betyg från gymnasiet: läs gärna mer om Reell kompetens på https://antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/En-annan-vag/
  • Julia till andra typer av utbildningar, som inte är högskoleutb., alltså inte på högskola eller universitet, utan t.ex på en folkhögskola, yrkeshögskola, komvux, privata utbildningar eller diverse utbildningar utomlands - kan man komma in ibland även utan fullständig gymnasiekompetens, här beror det på exakt vad just den utbildning uppger vad de kräver för kompetens + att många ggr kan undantag göras.
  • Johanna Tack, det känns som det blir klarare och sen lika snurrigt igen... okej, förlåt för en dum, förstår forfarande inte riktigt. När det står ''Grundläggande behörighet samt Samhällskunskap 1b / 1a1 och 1a2 (Områdesbehörighet A4, undantag ges för Matematik 3b / 3c) samt Engelska B/Engelska 6.'' Och jag redan har klarat av dem grejerna så funkar det ändå inte att söka med ett samlat betygdokument från ett högskoleförberedande program men från ett YH? Om jag hade istället läst dem ämnena på folkhögskola så hade jag också kunnat söka men inte nu?
  • Mikael Är det en Högskoleutbildning eller en annan utbildning som du vill söka till? Om det är en Högskoleutbildning, så måste du ha GRUNDLÄGGANDE BEHÖRIGHET samt.... "samt" kanske du har, men man måste alltid Även ha Grundläggnde behörighet till högskolestudier, som är exakt densamma, oavsett vilken höskoleutbilnding man vill söka till. Obehöriga tas inte in på högskoleutbildningar. Väldigt sällan kan undantag göras (beviljas i så fall av Antagningsgruppen på just det lärosäte dit man söker).
  • Mikael Boka tid med studievägledare på den utbildningen som du vill komma in på. De är intresserade av att ha fler sökande och de vet också om det kan hända att undantag beviljas av Antagningsgruppen på deras lärosäte.
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • S 22 år

   Från förskollärare till 1-3 grundskollärare?

   Hej! Jag är utbildad förskollärare, men jag undrar kan man bli utbildad 1-3 grundskollärare genom att komplettera med några kurser eller måste man läsa hela den utbildningen från början?

   Anna SYV: Hej S,det vanliga tillvägagångssättet är att söka till ett nytt program, i detta fallet Grundskollärarprogrammet för "tidigare lärare" och när du är... Läs hela svaret
  • Anders 22 år

   Högskoleförberedande samt yrkesförberedande gymnasieexamen?

   Hej, Som jag har förstått det så kan man söka till universitet på antagning.se med en högskoleförberedande och en yrkesförberedande gymnasieexamen. Om man redan har ett högskoleförberedande gymnasieexamen kan Komvux vägra att utfärda en yrkesförberedande gymnasieexamen?

   Anna SYV: Hej Anders,om du uppfyller kraven för Yrkesexamen, så utfärdar komvux det dokumentet. Det som kan bli ett problem, att i yrkesexamen måste det ingå de yrkeskurser som... Läs hela svaret
  • Nicole 23 år

   Sjuksköterskeutbildningen behörighet?

   Hejsan! Jag sökte sjuksköterskeutbildningen kriterierna i ansökan är: Grundläggande behörighet på grundnivå samt Matematik 2a/2b/2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b/(1a1 och 1a2) eller Matematik B, Samhällskunskap A, Naturkunskap B (Områdesbehörighet A14/16) Min fråga är; Ger...

   Julia SYV: Nej, nk1b räcker inte; du måste läsa nk2, alltså nästa kurs - Naturkunskap 2 och få godkänt betyg i den.VänligenJulia
  • Greta 19 år

   Går det att plugga enstaka kurser på distans utomlands?

   Hej! Jag tog studenten i våras och har nu flyttat till England för att jobba. Till hösten 2020 skulle jag vilja söka till Arkitektprogrammet och eftersom jag gick Sam på gymnasiet måste jag tyvärr läsa till Naturkunskap 2. Eftersom jag har fast jobb här i London och trivs väldigt bra skulle jag...

   Julia SYV: hej Greta,du måste fråga på komvux i den svenska kommunen där du är folkbokförd. De flesta komvux erbjuder läsa på distans och på 50% skulle du läsa... Läs hela svaret
  • Evelina 21 år

   Komvux efter IB?

   Hej SYV! Jag har läst IB programmet och har IB examen från gymnasiet. Jag går nu komvux kurserna kemi och fysik för att komplettera min examen eftersom jag funderar på att söka till civilingenjör nästa höst och undrar om/hur mitt meritvärde påverkas efter att jag har läst de kurserna? Alltså...

   Julia SYV: Hej Evelina, utifrån din ålder gissar jag på att IB-examen du har är från 2014 eller senare... reglerna är olika, beroende bl.a på vilket år du fick diploma från IB.För de som fick det... Läs hela svaret
  • David 38 år

   Jag funderar på att byta yrke, var ska jag börja?

   Hej! Jag funderar på att byta yrke men vet inte riktigt var jag ska börja. Kanske ni kan hjälpa till? Jag är utbildad fotograf/bildjournalist och har det senaste decenniet jobbat som bildredaktör på Dagens Nyheter. Nu är jag trött på att...

   Daniel Larsson: Hej David,du kan gott Söka till många olika yrkeshögskoleutbildningar; om du blir antagen, då har de utbildningsansvariga gjort bedömning att du har förutsättningar att... Läs hela svaret
  • Eva 20 år

   Komvux, byta kurs?

   Hej! Jag har sökt till en kurs via komvux och har blivit antagen men har ändrat mig och undrar om jag kan ta bort kursen och söka något annat? Eller måste jag gå kursen? Tack i förhand!

   Mikael SYV: Hej Eva,du måste inte gå en kurs som du inte vill gå. Du lämnar ÅTERBUD. Exakt hur du gör det - är upp till komvux i just din kommun. Det borde på komvux-hemsida och/eller på... Läs hela svaret
  • Hanna 17 år

   Läsa på 2 gymnasieskolor?

   Hej och tack för svar! Behöver jag endast läsa kemi,fysik,biologi 2 och får även kompetens för kurserna 1, jag har nämligen bara läst naturvetenskap 1 och inte kemi,fysik,biologi 1. För att bli behörig till läkarprogrammet måste...

   Julia SYV: Hej Hanna!Du får gärna läsa HELA MITT SVAR på http://staging.fragasyv.se/fragor/laes-till-kurser-innan-studenten Distansstudier för gymnasieelever erbjuds (på prov, enligt beslut från... Läs hela svaret
  • Hanna 17 år

   Läs till kurser innan studenten?

   Hej! Jag heter Hanna och är 17 år gammal. Jag studerar andra året på ekonomi linjen med juridisk inriktning. Jag har dock kommit på att jag ska bli läkare. Jag har höga betyg i de flesta ämnena. Problemet är att jag saknar kurser för att...

   Julia SYV: Hej Hanna,tråkigt att skriva svar om ditt önskemål kan inte tillgodoses. Du kommer behöva komplettera med kurser efter gymnasiet. På gymnasiet råder jag dig läsa matematik 3b. Den... Läs hela svaret
  • Linnea 19 år

   Svårt att bli resekonsult?

   Är det svårt att få jobb som resekonsult utan någon utbildning inom det? Har läst hotell och turism på gymnasiet och vet att det finns vidare utbildning som resekonsult men vill verkligen inte plugga vidare, kan man jobba som det ändå?

   Julia SYV: Hej Linnea,yrket Resekonsult är i Sverige inte "reglerat" - alltså är det helt upp till arbetsgivare att ge jobbet eller uppdraget till vem de vill, med vilken tidigare utbildning som helst. Du får söka... Läs hela svaret
  • Amanda 18 år

   Gå från undersköterska till frisör?

   Hej! Jag läser vård- och omsorgsprogrammet åk 3 för tillfället, men jag har aldrig känt att det är helt rätt. Jag har alltid tyckt om att hålla på med hår och gillar att skapa, därför har jag nu kommit in på att vilja...

   Julia SYV: Hej Amanda,om du läser 3 år på gymnasiet, kan du sedan inte komma in på gymnasiet igen. Man får bara gå färdigt ett gymnasieprogram och när man har gjort det, kommer man inte... Läs hela svaret
  • Lucas 18 år

   Konsekvenser av att hoppa av kurser?

   Jag läser ekonomiprogrammet sista året och har 200 poäng till godo. Om jag skulle hoppa av kurserna marknadsföring och ledarskap och organisation, vad får det för konsekvenser? Vill läsa vidare på högskola och jag tror kompetensen skulle vara nyttig från kurserna men jag tror min potential att...

   Julia SYV: Hej Lucas,om det är viktigt för dig att ha studiehjälpen från CSN, då rekommenderar jag att du går pratar med SYV på din skola och får reda på om du även efter avhopp... Läs hela svaret
  • Anders 22 år

   Antagningsstatistik till Danmark?

   Finns det en hemsida som visar antagningsstatistik till universitetsstudier i Danmark?

   Anna SYV: Hej Anders,det borde det finnas, tycker jag. Dock har inte vi info om det.Kika gärna på studera.nu/studera-utomlands/pa-egen-hand/lander-a-o/danmark och kanske mer specifikt på optagelse.dk
  • Anders 22 år

   Har Norge 2 typer av gymnasieexamen?

   Hej, Kan man sök i Norge till universitet med 2 typer av gymnasieexamen som i Sverige? Dvs en högskoleförberedande samt en yrkesförberedande gymnasieexamen?

   Anna SYV: Hej Anders, vi på fråga SYV kan tyvärr inte svar på den frågan; vi har ingen expert på studier i Norge.Vi kan endast hänvisa dig till att söka info på... Läs hela svaret
  • Anders 22 år

   Komvux hos ny kommun?

   Om jag flyttar kommun måste jag ta med ett utskrift som jag får ifrån Skatteverket när jag ändrar min folkbokföring eller kan Komvux kolla upp det direkt i deras system?

   Anna SYV: Hej Anders,när du blir folkbokförd i en ny kommun, borde komvuxpersonal kunna se det "på dator". Men när du precis har ansökt om adressändring och ändringen ännu inte genomfört av... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga