Sofia
    Hej,

    Jag vill bli gymnasielärare och har en juristexamen. Jag har förstått att det går att läsa ämneslärarprogrammet och bli behörig lärare för att sedan ansöka om utökad behörighet för att bli behörig juridiklärare.

    Jag undrar däremot om det är möjligt att på något sätt tillgodoräkna juristexamen som ett andra ämne under ämneslärarprogrammet och på så vis korta ner ämneslärarprogrammet och bli behörig i båda ämnena.

    Jag har redan utforskat möjligheten att läsa KPU med juridik men det verkar bara ges i Göteborg vilket inte är aktuellt för mig.

    Jag är evigt tacksam för svar och önskar Er en fortsatt trevlig dag!

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Sofia,
    du måste ställa din fråga till studievägledare på de institutioner där programmen ges som du vill läsa, för att du ber i så fall om ett Undantag. Och beslut om undantag måste fattas av de "behöriga att fatta det beslutet" och det är inte vi här på FRåGA SYV utan ledning för den institutionen på lärarhögskolan där du (på undantag) vill hoppa över studier i ett av ämnena inom ämneslärarprogrammet.
    Mitt förslag är att du kontaktar alla de lärosätena där lärarutbildning erbjuds och där du vill/kan läsa, men i första hand de lärosätena där programmet börjar både på hösten och på våren (detta för att det har större flexibilitet, då samma kurser börjar 2 ggr/året).

    Jag tänker på studiemedelsfrågan, också... om du tog studiemedel under 4,5 år så kan du endast 3 terminer kvar av studiemedel och det blir nog väldigt svårt att bli behörig lärare på endast 3 terminer, det lär ta längre tid - men då har du ingen försörjning under studietiden. Det måste du också lösa på något sätt.

    Trots stor lärarbrist, så finns det inte så många flexibla lösningar för de som vill bli lärare. De traditionella vägarna är inte så flexibla, tyvärr.
    Du kan fundera över att söka jobb som obehörig lärare och om du jobbar i några år, är det möjligt att du ska kunna komma med i ngt projekt som hjälper verksamma obehöriga lärare att bli behöriga eller att skolverkets avdelning för lärarlegitimationer ska kunna göra ett undantag och efter t.ex 10-12 år som obehörig lärare besluta om att utfärda lärarlegitimation även utan lärarexamen (som regel går inte det men kanske på undantag).

    Frågor och svar taggade med 'läsa på gymnasiet utomlands' (3 st.)

    • Shams

      Måste man gå om ett år om man är utbytesstudent?

      Hej! Jag är 16 och går första året gymnsium Naturvetenskapslinjen och har godkänt i alla betyg. Jag funderar på att åka till USA som utbytesstudent andra eller tredje året men vill inte köra om ett extra år här i Sverige när jag väl kommer tillbaka. Kan man göra så? Alltså kan jag åka som...

      Anna: : Hej Shams, du får gärna ge oss snabb/direkt länk till info som du hänvisar till i din fråga. Vi känner nämligen inte till att man ej skulle behöva "läsa om" sitt... Läs hela svaret
    • Gamze

      Gymnasium utomlands ?

      Hej! om man har gått i gymnasiet 1 år och vill läsa utomlands. Funkar det och isåfall hur ? Jag skulle gärna vilja gå i high school i USA. Går man in med betyg eller kan man bara ansöka sig ditt? Och hur är det med studielån då?

      Julia: : Hej, Gamze! Du ställde en fråga som vi på Fråga SYV har jättesvårt att svara på. Det kostar ju att ge undervisning (lärarlöner, skollokaler, administration - allt detta kostar pengar)... Läs hela svaret
    • Linda

      Flytta utomlands?

      Jag går i tvåan på naturbruksprogrammet inriktning djurvård. Trivs inte alls och har en fråga angående det. Finns det något alternativ som kan innefatta att flytta ifrån Sverige och plugga utomlands? Min familj bor fortfarande kvar i Sverige. Hur går man till väga eller finns det en chans?

      Anna: : Hej Linda! Jag beklagar att du inte trivs på skolan. Tror du att något kan göras åt det? Vad skulle behöva förändras för att du skulle kunna börja trivas? Du är 17 år och fram till du fyller 18 år får inte du fatta så stora beslut på... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga