Klara 24 år
  Hej! Jag har läst en extra ind val kurs och har förstått att man inte räknar med de kurser som är utöver i snittbetyget. Jag går Estet media och har läst matte 2, engelska 7 och skrivande som individuella val och har sämre betyg i matten än de övriga kurserna och skulle därför vilja räkna bort matten från mitt snittbetyg. Kan man välja vilka ind val kurser som inte ska räknas in?

  1 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Klara,
  reglerna säger att det INNAN KURSEN PÅBÖRJAS bör skrivas in i Studieplan att kursen kommer att läsas som "utökad" och då kommer den att bli markerad i din Gymnasieexamen just som UTÖKAD kurs.

  Undrar om du tänker söka till högskola? Om du söker en utbildning som inte kräver matte som Särskild behörighet, kommer Matte 2 ge dig Meritpoäng och pga det, kommer den kursen ändå räknas in i Jämförelsetal. Du kan läsa om Meritpoäng här: http://www.gymnasieguiden.se/informeras/meritpoaeng-meritkurser-omradeskurser
  Just med Matte är det lite speciellt - eftersom alla kurser utöver Matte 1, kan ge Meritpoäng. Det är mycket bra att få Meritpoäng. Det höjer värdet av dina gymnasiebetyg. Det finns två möjliga situationer:
  1. du behöver Matte 2 för behörighet till en högskoleutbildning. Behörighetsgivande kurser räknas in i jämförelsetal, även om de är "utökade";
  2. du behöver INTE matte 2 för behörighet. I så fall ger ett godkänt betyg i den kursen 0.5 Meritpoäng vilket höjer Jämförelsetal mer än det "sänker" (säg att du har alla A-betyg för övrigt och bara E i Matte 2), kommer du ändå att ha en liten höjning av det totala Meritvärdet.
  Det är enbart om du fick F i Matte 2, som du vinner på att ha den som "utökad" kurs - då räknas den inte in. F betyg ger varken sig behörighet eller Meritpoäng.
  Så i ditt fall då du inte vill ha Matte 2 inräknat i Jämförelsetal, så går det inte. Den kursen kommer räknas in på ett eller annat sätt.

  Jag hoppas du fick nu svar på din fråga.
  Mvh
  Milla SYV

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga