M 18 år

  Hej! Vilka kan se vad för betyg jag går ut med i nian? Kan mina framtida gymnasielärare se det? Om jag till exempel får underkänt i idrott i nian, kommer det att synas för min idrottslärare i gymnasiet?

  • Milla

   Jag fick nu svar från en av gymnasieantagningskanslier som svarar så här: "kommunjurister sa att eftersom vi är en offentlig instans blir materialet som vi registrerar offentligt". alltså de betygen och övriga handlingar som hanteras av gymnasieantagningskanslier får begäras och det går inte, som regel, förbjuda att alla som vill får veta vad som står i dem... finns några fall då "sekretesslagen" gäller (t.ex om personen i fråga har hemliga uppgifter/dolt personnummer ... men det är sällsynt, speciellt, alltså.)
   Jag tänker också så här: Om idrottsläraren på gymnasiet frågar dig om vad du hade för betyg i idrott från grundskolan? Vad skulle du svara då? ... Skulle du svara: "Det vill jag inte uppge." eller ljuga och säga att du hade A i betyg? eller vad svarar du då? ... :) Ingen kan ju förbjuda att läraren frågar dig - så fundera på vad du kommer att i så fall svara. Mitt förslag är att vara ärlig och säga som det är.

  • Vägledare

   Info på skolverket.se/regler-och-ansvar/ansvar-i-skolfragor är inte helt tydlig på punkten: om betygen från fristående grundskolorna jämställs - vad gäller bli "allmän handling" med betygen från kommunala skolor. Men i praktiken är det dock så att om gymnasielärare vill veta vilka betyg eleven hade på grundskolan, så får hen det (på något sätt är det alltid möjligt).

  • SYV-besökare Slutbetyg är allmänna handlingar och kan därför lämnas ut. Vi skickar även slutbetygen till Stadsarkivet för arkivering. Hoppas det besvarar din fråga! vänliga hälsningar från SYV på en fristående grundskola. :)

  2 Svar

  Daniel Larsson SYV

  Hej M,

  betygen som man får på kommunala skolor är allmänna handlingar* ( i alla fall så vitt jag vet), så alla som vill har rätt att få veta vad för betygen du fick, men min erfarenhet är den att lärare på gymnasiet brukar inte vara intresserade av att veta vilka betyg på grundskolan eleverna hade.
  Försök skaffa dig så bra kunskaper och så höga betyg i alla ämnen du läser, inklusive i ämnet Idrott!

  Hälsingar
  D:
  P.S: *allmänna handlingar... Betygen satta av kommunala skolor i Sverige är allmänna handlingar. Dessa ska därför lämnas ut på begäran om det inte föreligger någon sekretess. I normalfallet föreligger ingen sekretess för betyg. Handlingarna innehållande betyg ska därför lämnas ut till dem som begär det.

  • M

   Hej, tack för svaret! Skolan som jag går på är inte kommunal, vad gäller då? Och är det någon skillnad om man får ett betyg E-A jämfört med om man får F?

  • Anna Skillnaden mellan F och E i betyget från grundskolan är att med E får du + 10 betygspoäng. Betyget F ger "noll" betygspoäng, och E ger 10 betygspoäng. Betyget A ger 20 betygspoäng, så skillnaden mellan F och E är densamma som mellan E och A. Med högre betyg i fler ämnen är du mer konkurrenskraftig och kan lättare komma in på den gymnasial utbildning du vill gå!
  • Anna ang. rätten att få ta del av betygen från en fristående grundskola - är en svår fråga som vi ska försöka få svar på (det är en fråga till en jurist mer än till SYV). Jag tänker så här: för att komma in på gymnasiet, konkurrerar du med "meritvärde"/betygspoängen från Slutbetyg från grundskolan och alla de uppgifter samlas hos gymnasieantagningskansliet (utan att veta vad du ha för betyg från grundskolan, kan inte gymnasieantagningskansliet behandla din ansökan om gymnasiet - de måste ju båda fastställa att du är behörig och sedan räkna fram ditt meritvärde/betygspoängen för konkurrens). Gymnasieantagningskanslierna agerar på uppdrag från SKR, Sveriges kommuner och regioner, så det är inte omöjligt att betygen blir "kommunala" även om de är från en fristående grundskola - i det avseende att de hanteras av ett kansli som agerar på uppdrag från "sveriges kommuner". En intressant fråga du ställer, vi ska definitivt försöka hitta svar på den och återkommer i så fall! Nu är det helg, så min forhoppning är att på måndag kan vi få svar. Vi ska i alla fall göra vårt bästa för att få svar. Jag blev faktiskt själv också nyfiken på vad som gäller i det fallet. Tack för en intressant fråga! :)
  • Julia

   Fick svar från en av gymnasieantagningskanslier, som hänvisar till info på lawline.se/answers/begara-ut-betyg-som-utfardats-av-en-friskola och menar att när betygen från en fristående grundskola har överlämnats till kommunens hantering (gymnasieantagningen), då börjar även de omfatta av Offentlighetsprincipen och på så sätt jämställs på alla sätt (även det att de får lämnas ut på begäran) med grundskolebetygen från kommunala grundskolor.
   Och en av gymnasieskolor svarar så här: "Våra gymnasielärare kommer kunna se grundskolebetygen.
   Vi kan dock inte lämna ut något grundskolebetyg vid en extern förfrågan."

  Läs alla kommentarer
  Milla SYV SYV på FrågaSYV

  Hej!

  Betyg är en allmän handling och därför kan man inte neka att lämna ut betyget - på begäran (alltså om ngn vill få den info).

  Hittade nedanstående text som förklarar bra:

                   När det gäller betyg finns det emellertid redan nu en skyldighet för friskolans huvudman att överlämna slutbetyg som friskolan utfärdat till den kommun där skolan är belägen (lägeskommunen). Denna bestämmelse finns i 29 kap. 18 § skollagen. När friskolans huvudman överlämnat betygshandlingarna till kommunens stadsarkiv, som då övertar ansvaret för handlingarna, blir de allmänna handlingar (se 2 kap. 3 § tryckfrihetsförordningen).

                   Man har alltså rätt att begära att få ut betyg som är utfärdade av en friskola. Undantagsfallet är om sekretess föreligger, vilket det normalt inte gör för betyg. Man ska vända dig till kommunens stadsarkiv för att ta del av betygen (se 2 kap. 14 § tryckfrihetsförordningen).

  Alltså, är vår tolkning av reglerna sådan: om någon vill få info om vilka betyg du fick på en fristående grundskola, så har man rätt till det - efter den dagen då betygen har överlämnats till gymnasieantagningskansliet (pga de då blev en Allmän handling).

  Frågor och svar

  • linda 24 år

   Diplomerade Fastighetsförvaltare vs Yrkeshögskolan?

   Hej ! Det är så att jag tror att jag har ändrat mig och funderar på fastighetsförvaltare utbildning. Det finns en som heter diplomerad och en som är på yrkeshögskolan på 2,5 år. Jag undrar vad är skillnaden på de då utbildningarna? Är en diplomerad fastighetsförvaltare en eftergymnasial...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Ellen 24 år

   Regler om urvalsgrupper?

   Hej! Läste på lite om urvalsgrupper på antagning och folkhögskola.nu och såg att det har kommit till nya regler 2022, men vart osäker då det står inte samlat någonstans.. kan du svara på om detta är folkhögskolans regler eller om det faktiskt är nya skolregler från Skolverket? 1. Jag...

   Milla SYV: Hej Ellen,vi ska samråda med några sakkunniga och återkommer så fort vi kan. Medan vi väntar på svar från experterna, så undrar jag om du har gjort Högskoleprovet? Även om du... Läs hela svaret
  • Alde 20 år

   Två likadana program fast med olika antagningspoäng?

   Hej! Varför finns det på vissa universitet, två likadana program som har start samtidigt med olika antagningspoäng? (exempelvis Umeå universitets två socionomprogram)

   Milla SYV: Hej Alde,Umeå Universitet erbjuder socionomprogrammet på plats (bundet) och på distans och antagningsgränserna till det programmet som ges på distans brukar vara högre pga... Läs hela svaret
  • Sofie 32 år

   Kommer poängen att räknas?

   Hej! Jag ska söka ssk-utbildningen i vår och har 100 gymnasiepoäng ifrån grundläggande behörighet. Nu läser jag biologi 1 och undrar om dom 100 poängen kommer räknas när jag redan läst naturkunskap 1 och 2? Mvh Sofie.

   Milla SYV: Hej Sofie,jag rekommenderar att du bokar tid med SYV på komvux (du gör det på komvux i den kommunen där du är folkbokförd). Du visar alla dina tidigare gymnasiebetyg till SYV på komvux och... Läs hela svaret
  • Maja 17 år

   Kan man komplettera gymnasiebetyg innan ansökning till hösten?

   Hej! Hur viktigt det är att komplettera gymnasiebetyg? Jag är intresserad av att studera på högskola utomlands och vill därför ha så bra betyg som möjligt för att öka chansen att bli antagen. Jag har ett C och ett D i betyg som jag hade...

   Milla SYV: Hej Maja!olika skolor utomlands kan ha olika regler och olika datum för när betygen måste "in" som senast. Allmänt sett, så är det under sommaren... Läs hela svaret
  • Amar 16 år

   Kan man ta bort sitt modersmål i gymnasiet?

   Hej, när vi sökte gymnasium så hade man rätt till att välja sitt egna modersmål. Jag har nu ändrat mig och vill inte ha mitt modersmål i gymnasiet. Hur går detta till och är det ens möjligt?

   Milla SYV: Hej Amar,att läsa kurser inom modersmål på gymnasiet är frivilligt. Men det kan finnas nyanser... det är så att på vissa gymnasieprogram måste man tvunget ha en eller... Läs hela svaret
  • linda 24 år

   Frågor om Logistiker ?

   Jag har tänkt att söka till yrkeshögskolan logistiker utbildning. Det finns flera olika utbildningsanordnare och alla de utbildningar har ungefär samma yrkestitel men kursinnehållet varierade, såg lite annorlunda ut eller aa det skiljer sig, trots att det heter...

   Milla SYV: Hej Linda!Yrket Logistiker och liknande yrken som Affärslogistiker, E-Handelslogistiker och Speditör m.fl, är i Sverige icke-reglerade. Det betyder att man kan inom de yrken jobba med diverse olika utbildningar. Man kan... Läs hela svaret
  • Irma 20 år

   Prövningar i samma ämne flera gånger?

   Hej! Jag tänkte göra två prövningar i svenska 2 till hösten för att öka mina chanser att få A i det. Jag tänkte då göra det hos två olika samordnare. Får man göra det? Väljer jag sedan vilket av betygen jag laddar...

   Anna SYV: Hej Irma,om man har flera betyg i samma kurs, då gäller det Högre betyget, så du kan ladda upp flera betyg i Svenska 2 på Antagning.se och det betyget som kommer att gälla (räknas... Läs hela svaret
  • Lena 19 år

   Höja min merit, prövningar eller komvux?

   Hej! Jag gick ut gymnasiet nu 2022 med 19.06 i merit. För att komma in på utbildningen jag vill in på behöver jag runt 19,7. Därför undrar jag vad som blir det effektivaste sättet för mig att nå dit. Jag tänkte först pröva...

   Mikael SYV: Hej Lena,om du får högre betyg i matte 1a än du har i matte 1b (eller 1c) så kommer det högre betyget räknas in i BII, kompletteringsgruppen. På samma sätt: om du får... Läs hela svaret
  • Matilda 19 år

   Vad gör man efter man är färdig med en BMA utbildning?

   Jag planera att plugga BMA programmet inrikting klinisk fysiologi nu höst men vet inte vad jag ska åöstudera vidare till för att få bättre lön möjligheter i framtiden. Jag har alltid haft ett intresse för hjärnan och hade tänkt att...

   Mikael SYV: Hej Matilda,du får gärna samråda med studievägledare på BMA-programmet och med studievägledare som är kopplade till utbildningar i neurofysiologi. Du har intresse... Läs hela svaret
  • Matilda 19 år

   Hur mycket tjänar en klinisk fysiolog??

   Jag har alltid haft ett intresse för kroppens olika funktioner och alltid satsat på att välja mina studier så att de leder mig till ett jobb inom vården. Jag spanade på Biomedicinska analytiker programmet med inrikting klinisk fysiolog och kände att det fyllde alla mina krav förutom ett, lönen....

   Mikael SYV: Hej Matilda,lönefrågan är svår att besvara. Längre/högre utbildning ger inte alltid högre lön. Man kan med lägre/kortare utbildning få högre lön - beror... Läs hela svaret
  • Daniel 18 år

   civilingenjör och lärare?

   HEJ! jag är helt förvirrad och vet inte vad jag vill plugga i framtiden. har alltid fått svaret "du har tid på dig" men tiden börjar rinna ur... Även om jag har tid vill jag inte ta all tid i världen för att bestämma mig. i alla fall...

   Mikael SYV: Hej Daniel!Den här utbildningen - kth.se/utbildning/civilingenjor/civing-larare - kräver följande behörighet: Grundläggande behörighet + särskild behörighet: godkända betyg i... Läs hela svaret
  • Elias 17 år

   Byta individuella val?

   Hej, jag är en elev som gått första året på teknik. Vi fick efter första terminen välja våra individuella val. Jag valde digitalt skapande 2 omg eng 7 men inser nu att jag vill läsa matte 5 istället för digitalt skapande på...

   Mikael SYV: Hej Elias,majla (skicka epost) till SYV på din skola där du framför ditt önskemål om att byta en kurs inom Individuellt val. Du kan skicka epost nu, på en gång, så läser SYV-en ditt mail... Läs hela svaret
  • Ali 18 år

   Vilken universitetsutbildning?

   Hej! Jag skulle gärna vilja studera någonting som ger mig möjligheten att bli fondförvaltare eller investerare på en bank eller fond. Jag vill gärna studera i stockholm och kollar på SU. Det finns bland annat företagsekonomi (kandidatexamen) samt...

   Mikael SYV: Hej Ali,för att få lov att jobba som Fondförvaltare, så krävs det högre utbildning inom ekonomi. Ofta är man i grunden Civilekonom eller Ekonom, utbildad... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga