CCX

    Kan en lärare tvinga en elev göra kursprov ( alltså inte nationellt prov enligt Skolverket) i till exempel Fysik 2 om eleven har fått varit närvarande på alla prov och även fått A på alla prov? Alla skolor gör inte kursprov , kan läraren ha det som krav för att dom ska ge ut ett betyg i kursen? Det är alltså inte frågan om bristande underlag. Elever som skolkat från samtliga delprov kan få ett betyg om de gör kursprovet.

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hejsan,
    du kan ringa till Skolverkets upplysning och ställa din fråga; tel.nr 08-527 332 00.
    Jag tror du får svar att "det är lärarens ansvar att se till att få tillräckligt underlag för betygssättningen" och att det är "ej vidare reglerat i detalj". 
    Vad vi som är SYV-ar, som inte sätter några betyg, vet är att Läraren planerar för hur kursen ges och vilka prov som skrivs. Men det är Rektorn som är Ytterst ansvarig på skolan, ändå. Så prata gärna med rektorn. 
    Vidare kan jag påtala att vår erfarenhet är att det är mycket svårt att "vinna" mot en lärare; hen har mycket makt och det med all rätt - då hen har kompetensen och rätt att göra upplägget och bestämma på vilket sätt som eleverna ska redovisa sina kunskaper. 
    Jag känner till ett fall då eleven låg på A-nivå i en kurs och "var sjuk" när Nationella provet skrevs + kom inte till Omskrivningen/omtentan (lite oklart varför hen inte kom) så fick eleven F i kursen. Detta för att läraren har på förhand sagt att alla ska skriva NP och de som är sjuka ska skriva ändå men senare - ett annat datum fanns för det. 
    Om varje elev ska bestämma vilka prov hen behöver göra och vilka hen inte behöver göra - blir det snart kaos på skolan. Olika elever och föräldrarna har olika åsikter om vad som är rimligt, rättvist och OK... men det är läraren som bestämmer. I fall man som elev är missnöjd med lärarens beslut, råder vi att först prata med läraren och sedan, i fall lärarens svar ej ger den förklaring som du vill ha, med rektorn. 
    Undrar - om eleven har tillräckliga kunskaper varför kan inte hen göra slutprovet? Och bekräfta sina kunskaper + träna ännu en gång på att genomföra ett stort prov? ska man läsa på eftergymnasial nivå är det mycket bra att ha så mycket erfarenhet som möjligt i att göra "saltentorna"; stora tunga prov och liknande redovisnings-moment. På högskolan/universitetet kan man ibland "gå" en hel termin utan att behöva göra ngt prov eller ngn redovisining och sedan kommer tenta-perioden med flera mycket "tunga" (omfattande) svåra tentor - är man inte van, kan man bli chockad av det och misslyckas bl.a pga ovana.

    Frågor och svar taggade med '#politik' (4 st.)

    • Anonym

      Vilket parti eller vilka partier vill satsa på syvar?

      Hej! Jag undrar vilket parti eller vilka partier som vill satsa på skola/utbildning specifikt syvar och deras arbete? Har försökt googla men känner inte riktigt att jag hittar vad jag söker efter.

      Anna: : Hej Anonym,läs en kommentar till din fråga (från Kristoffer). Vi på FRåGA SYV kan inte ge ett annat svar än det som framgår i kommentaren från Kristoffer (se ovan).
    • David

      Folkhälsovetenskap och statsvetenskap?

      Hej! Vilka behörigheter gäller till folkhälsovetenskapsprogrammet respektive statsvetarprogrammet? På olika universitet/högskolor finns olika behörighets krav. Jag vet att det är populärt att jobba med politik efter man läst till statsvetare, men finns det jobb inom politiken som...

      Julia: : Hej David,att det är lite olika behörighetskrav till samma eller liknande utbilndingar - kan hända. Det beror på att varje högskola och universitet i Sverige får själva bestämma... Läs hela svaret
    • Valentina

      Hur kan jag bli riksdagsledamot?

      Hej SYV! Jag heter Valentina, 16 år gammal och går i 1an och jag har bytt program från NA till Sam pga nya yrkessinrressen! Min fråga är, hur kan jag i framtiden bli riksdagsledamot?? Jag får inte riktigt nått svar genom Google. • Vilken utbildning krävs det? • Vad bör jag välja...

      Mikael: : Hejsan, kika gärna på yrkespresentation PoIitiker>>> - man går med i ett poIitiskt parti vars värderingar man deIar. Det är en Iång väg att gå - innan man eventueIIt kan... Läs hela svaret
    • Javiera

      Vill bli advokat, vilken linje-inriktning passar?

      Hej! Vill bli advokat och jag undrar vilken linje och inriktning som passar bäst? Jag är intresserad av samhällsfrågor, ekonomi, psykologi, juridik, politik. Men gillar dock inte så mycket att skriva uppsatser.... Och mattematik är inte min bästa sida, har D i matte HJÄLP! :(

      Lena: : Hejsan, dina intresseområden pekar en hel del åt Samhällsvetenskapliga alternativt Ekonomiprogrammet - men du har ju också funderat på Hotel och Turism som jag vet utifrån din förra fråga jag svarade på. Hur... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga