2 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    HEJ JONAN,

    jag ser att du är 17 år och gissar på att du läser i åk2 nu, stämmer det?

    Hur som helst så ska du inte söka till lärarutbildning nu - till hösten 2017, eller hur? 

    Varför jag frågar det? Jo, för att behörighetskraven kan förändras inom mycket kort.

    Det är säkrare om du siktar på att få godkänt betyg i matte 4 och så höga gymnasiala kurser som möjligt inom de NO-ämnena som du sedan vill bli lärare i.

    Jag vet inte om du vet om det, men Gymnasielärare är också behörig att undervisa i samma ämnen även på Grundskolan. Du kanske vill satsa på att bli behörig gymnasielärare /och då blir du också behörig som grundskolelärare/ och för gymnasielärare i matte behöver man godkänt betyg i matte 4, och den kursen läses inte på inriktningen Samhälle på NA.

    Jag har skickat din fråga till en sakkunnig och kan förhoppningsvis återkomma inom kort med mer info om behörighet för högstadielärare i Matte och NO-ämnen.

    Bästa hälsningar och vi hörs!

    ANNA

    • : Uppskattar svaret och ser fram emot att höra resten*
    • Mikael : Vi hör av oss så fort vi har svar på din fråga!
    • Mikael : Jag har nu pratat med en sakkunnig, och har skrivit ett nytt svar till dig. Om du väljen en av kombinationerna - av tre ämnen: vi utgår ifrån att ett av ämnena är Matte... då kan du i mitt svar se vilka godkända betyg du behöver. Och så behöver du matte 4 godkänt också /det för att kunna läsa till mattelärare/.
    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej Johan,

    Om du vill bli behörig Lärare i Matematik, fysik och kemi - behöver du i första hand läsa på inriktningen "naturvetenskap" på gymnasiet - därför att godkända betyg i Matematik 4, Fysik 2 och Kemi 2 krävs.

    Men om du vill bli lärare i Matematik och geografi och religion - då kan du läsa på inriktningen "natur och samhäIIe" men välj i så fall matte 4 inom programfördjupningen. För att mattelärare även på högstadiet behöver ha godkänt betyg i matte4.

    Se vilka kombinationer för "högstadielärare" med ett av ämnena Matematik, som är möjliga:
    Följande ämneskombinationer är möjliga som andra/tredjeämne med matematik som förstaämne:

    • Kemi/Biologi (behörighetskrav - Biologi 2, Kemi 2)
    • Teknik/Biologi (behörighetskrav -  Biologi 2, Kemi 1, Naturkunskap 2 (kan ersättas av Fysik 1a alternativt 1b1+1b2)
    • Kemi/Fysik (behörighetskrav -  Biologi 1, Fysik 2, Kemi 2)
    • Teknik/Fysik (behörighetskrav - Fysik 2, Naturkunskap 2 ( kan ersättas av Biologi 1 + Kemi 1)
    • Historia/Geografi (behörighetskrav - Historia 1b alternativt Historia 1a1+1a2)
    • Religion/Geografi

     

     

    Frågor och svar taggade med 'byta till KTH' (2 st.)

    • Mido

      Kolla beskrivningen?

      Hej, Jag har sökt till civilingenjör i industriell ekonomi på ett antal högskolor men jag blev antagen på den sämsta (Karlstad). Om jag nu börjar där har jag möjlighet att byta till KTH utan att förlora ett helt år?

      Mikael: : Hej Mido,möjlighet att byta till ett annat lärosäte kan finnas; dock finns det ej några garantier. För att kunna byta måste ledig plats uppstå på den utbildningen dit du vill byta; men... Läs hela svaret
    • Moa

      Krävs det ett C i Spanska 3 för att söka in på Handelshögskolan?

      Hej! Jag funderar på att söka in på Handelshögskolan men har inte uppnått C i varken Spanska 3 eller 4. Som jag har förstått det är C i spanska3 ett krav för att kunna söka in, stämmer det? Om det är fallet, finns det någon...

      Mikael: : Hej Moa,om du med "Handelshögskolan" menar HHS i Stockholm som är en privat högskola, så ställer de upp sina egna, särskilda regler, som ej finns vid ansökan till andra, statliga, lärosäten (högskolor och universitet) i Sverige.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga