Emilia
    Hej!
    Jag är intresserad av att läsa kriminologi men undrar om det går att bli kriminolog genom att läsa juristprogrammet som är en bredare utbildning?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Emilia,

    eftersom yrket Kriminolog ej hör till de så kallade Reglerade yrken >>>, är det rätt svårt att ge svar på din fråga. Är yrket icke-reglerat - betyder det att arbetsgivaren bestämmer vilken utbildning som passar. Och olika arbetsgivare kan tänka väldigt olika...
    ... du får gärna jämföra kursinnehåll i juristprogrammet mot de olika "kriminolog-programmen" som erbjuds på olika svenska lärosäten. Du kan också kontakta studievägledare både på juristprogrammen och på de kriminolog-programmen som erbjuds i Sverige.
    Saken är den att personer utbildade inom kriminologi kan ha anställningar som ex. Brottsförebyggande samordnare eller som Civilutredare. Det är inte ofta som det i anställningsavtalet som det står "kriminolog" utan man är oftast anställd som "någonting annat". Det finns inte heller några fasta krav på vad en "kriminolog" ska ha för utbildning... det blir upp till en arbetsgivare att bedöma om hen som söker jobbet har tillräcklig kompetens; att yrket är icke-reglerat gör det mycket svårt att svara på frågan vilken utbildnig som "krävs".
    Det som rekommenderas är att läsa programmen på högskolenivå som i sitt namn har ordet "kriminologi" - för att de sakkunniga har i så fall "stoppat" in de kurser som anses passande för en blivande kriminolog. Hur pass de kurser som ingår i olika kriminolog-programme skiljer sig från kurser på juristprogrammet får man ta och se - jämföra de olika utbildningar själv eller fråga studievägledare på de utbildningar. Kursinnehåll i olika program kan också förändras över tid, alltså det kanske inte är exakt samma kurser som ingår från nästa termin, jämföre med som det är nu.

    Juristprogrammet är längre (4,5 år) jämfört med kandidatprogrammen i kriminologi, som är 3-åriga. Det finns, kanske, "ingen anledning" att läsa på juristprogrammet och i 1,5 års tid låna pengar av CSN "i onödan" om man ändå har tänkt sig att vilja jobba som kriminolog... tänker jag.
    Men det går säkert att också göra som så att börja läsa på juristprogrammet och i fall man ej avslutar det, kan man säkert ta in många kurser från juristprogrammet in i kandidatexamen med huvudämne Kriminologi - sen.
    Hoppas någonting i mitt svar blir till hjälp!
    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'efter studenten' (3 st.)

    • Mathilda

      Lantbruks utbildning efter gymnasiet?

      Är en tjej som ska börja sitt sista år på gymnasiet och tar studenten till 2020. Just nu går jag på det samhällsvetenskapliga programmet, vilket jag sjäv vet ger många olika alternativ för framtiden. Under snart dessa tre år har jag förändrat som person och hittat nya intressen i livet. En av...

      Julia: : Hej,om du kan tänka dig gå om år 1 och 2 på gymnasiet - på Naturbruksprogrammet, kan du kika på vilka gymnasieskolor som erbjuder NB/inriktning djuroch NB/inriktning lantbruk
    • philip

      Komplettering för universitetet?

      Jag har nyss tagit studenten men mitt meritvärde är alldeles för långt för dem utbildningarna jag vill plugga på universit/högskola, går det att komplettera de ämnen som behövs för att få upp värdet? Eller måste man...

      Anna: : Om du redan nu är behörig, kan du försöka komma in genom högskoleprovet. Om du saknar betyg för behörighet -sök de kurserna på komvux; utred också hur många Extrapoäng, meritpoäng som du ev har.
    • Johan

      Meritpoäng efter studenten?

      Hej. Kan jag som person som tog studenten sommaren 2016 läsa Matemetikk 5 och Engelska 7 och få de 2 merit poäng som man hade fått för de kurserna om man läst dem under gymnasietiden?

      Mikael: : Hej Johan, har du redan nu några Meritpoäng? För att Max antaI är 2.5. Så om du redan har t.ex 1.0 i merit, t.ex för godkäda betyg i moderna språk 3 och 4, då kan du bara få... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga