Stina

    Hej! Min son är 16 år och har bott utomlands i flera år. Vi måste flytta tillbaka till Sverige till årsskiftet och han skulle behöva gå klart grundskolan. Kan en elev född 2003 (ett år efter) hoppa in i nian i januari och hinna få några betyg? Eller måste han in i en gymnasieskola och introduktionsprogram? Mycket tacksam för svar!

    2 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Ta gärna kontakt med utbildningsförvaltningen i den svenska kommunen dit ni flyttar och framför önskemålen, se vad du/ni får för svar. Det är en juridisk fråga om elevens rättigheter som ni kanske behöver fråga juristen om. Det kan i just den situationen finnas viktiga detaljer som t.ex elevens tidigare skolbakgrund och vad som anses vara bäst för eleven. 

    Studie- och yrkesvägledare
    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Stina;
    ang. "hoppa in i januari och hinna få några betyg"... jag antar att din son vill bli behörig till gymnasiets nationella program. Minimikravet är godkända betyg i 8 ämnen, av dem: svenska, engelska och matematik + 5 valfria ämnen - detta för behörighet till yrkesprogrammen;
    behörighet till högskoleförberedande program är högre: minst 12 betyg.
    Och sedan konkurrerar de behöriga om gymnasieplatser med sina "betygspoäng"; alltså att man blev behörig betyder inte att man kommer in just där man vill läsa, tyvärr.
    Har eleven mycket goda kunskaper, kanske kan hen göra prövningar och få betygen "den vägen". Betyg från prövningar är lika mycket värda som betygen man får i slutet av en kurs som man har läst.
    Vilken behörighet krävs till svenska nationella gymnasieprogram - var god se: gymnasieguiden.se/informeras/behoerighet-att-soeka-till-gymnasiet

    Ang. elevens ålder
    Det är mer troligt att eleven som är 16 år blir hänvisad till IM på gymnasiet i stället för att placeras på en grundskola. Dock kan inte vi här på fråga syv svara definitivt på den frågan. Kanske skulle ett Undantag kunna göras (om det finns speciella omständigheter).
    Att lärarna skulle hinna bedöma elevens kunskaper på så kort tid som en termin för att kunna ge godkända betyg in i Slutbetyg från grundskolan - är mycket tveksamt.
    Men ytterst är det en fråga till utbildningsförvaltningen i den kommunen i Sverige där eleven är eller blir folkbokförd att svara på; utbildningsförvaltningen kanske inte kan på "raka arm" svara men de kan i så fall söka experthjälp.
    Vad är elevens långsiktiga mål? Ngt. yrke han siktar på? Och vilken kommun i Sverige som eleven är eller kommer bli folkbokförd i?

    Frågor och svar taggade med 'historia lärare' (3 st.)

    • Kevin

      Ämneslärare inriktad mot engelska och HKK?

      Hej!

       

      Jag har ett par funderingar kring ämneslärare, jag är intresserad av att läsa till engelska som mitt första ämne men inriktad till gymnasieskolor/komvux men har funderar vilket andra ämne jag vill läsa...

      Milla : : Hej, frågor om lärarutbildningar besvaras bäst av studievägledare på lärarhögskolorna. Det jag som är allmän SYV vet om yrket HKK-lärare går att... Läs hela svaret
    • Lovisa

      Vilka ämnen är mest eftertraktade?

      Hej! jag tänker läsa till gymnasielärare nu till hösten och går just nu & funderar på vilka ämnen jag ska välja. Jag funderar på svenska & engelska då jag gillar språk, men hade även varit kul med historia eller något annat SO-ämne. Hur ser det ut med efterfrågan på olika ämnen & olika...

      Peter: : Hej Lovisa!viktiga frågor men svårt att svara på. :) När en lärare slutar, vill rektor ersätta honom/henne med en annan lärare som är behörig i samma ämneskombinationen,... Läs hela svaret
    • Duck

      Vilken urvalsgrupp hamnar jag i?

      Hej! Jag gick ut naturvetenskapsprogrammet (inriktning natur) med F i Fysik 2. För att bli behörig pluggade jag hos komvux och fick ett godkänt betyg i Fysik 2. Kommer jag hamna i urvalsgruppen BI eller BII när jag söker till ett högskola?

      Anna: : Hej, du kommer prövas i BII, kompletteringsgruppen; detta pga du utan komplettering med godkänt betyg i fysik2 inte var behörig.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga