zubeida
    Hej kan man plugga vidare till optiker om man går på samhällsprogram-beteende och väljer naturkunskap 2 istället för psykologi och religion??
    • Julia : Det kan du göra om du vill söka till Karolinska Institutet men ej till Linnéuniversitetet i Kalmar. Jag ska nu också ge dig ett nytt svar.

    2 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Zubeida, här finner du utbildningens egen hemsida http://lnu.se/utbildning/program/NGOPT#semester_20152
    och behörighet är Grundläggande /som för alla högskoleutbildningar/ + Biologi 2, Fysik 1a(eller 1b1 + 1b2), Kemi 2, Matematik 3c.

    Eftersom det krävs specifikt just Matematik 3c och c-spår läses enbart på Teknik och Naturvetenskapsprogrammet - så är det nog fördelaktigt att just välja TE eller NA i fall man vill direkt efter gymnasiet kunna söka till Optiker.
    Naturkunskap 2 krävs inte för att kunna söka till Optiker, däremot krävs det Biologi 2, Fysik 1a och Kemi 2 - och de kurserna läses inte på samhällsprogrammet.
    Jag tror inte det är möjligt att bli behörig på SA. Du kan gå SA och komplettera behörighet i Fysik, Kemi, Biologi och Matte på komvux efter gymnasiet.
    Tips på skolor som har NA eller TE i sitt utbud, se bland annat följande presentationer - http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/kunskapsgymnasiet-norrkoping
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/fria-laroverken-i-norrkoping
    På den här skolan finns det SA, http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/fria-laroverken-i-norrkoping men du blir, som sagt - inte behörig att söka till Optiker direkt efter SA. Du kan fråga på skolan om du får lägga till 350 poäng utökade kurser (det är nästan en hel termin på heltid utöver heltidsstudier som redan är inlagda på varje gymnasieprogram - det är inte något rimligt upplägg och det kan vi inte rekommendera).

    Hoppas mitt svar hjälper dig i ditt gymnasieval.
    Mvh
    ANNA SYV
    Julia SYV på FrågaSYV

    Hejsan! Nu har vi varit i kontakt med Universitet- och högskolerådet och med programdirektör på Karolinska Institutet i Stockholm och fick följande svar: egentligen så borde behörighetskraven till Optikerutbildningen vara desamma som till Läkare, dvs Fysik, kemi och biologi 2 samt Matermatik 4, men att både Karolinska Institutet och Linnéuniversitetet har sänkt behörighetskraven men att KI sänkte dem mer än LU.

    Programdirektören på KI påstår att det inte finns några planer på att höja behörighetskraven på KI och att det även på lång sikt (4-5 år) kommer att ställas samma krav som nu, dvs att det räcker med Naturkunskap 2 och Matematik 2.

    Det är, alltså, olika behörighetskrav till de två olika utbildningar till Optiker som finns i Sverige idag. Om du ej har godkända betyg i Fysik 1a, Kemi 2, Biologi 2 och Matte 3c - är du inte behörig att söka till Kalmar men du är behörig att söka till Stockholm.

    På Samhällsvetenskapsprogrammet (om du lägger till Naturkunskap 2) kommer du, alltså, att bli behörig till Optiker men bara i Stockholm (och ej i Kalmar).

    Vänliga hälsningar

    Julia Syv

    Frågor och svar taggade med 'tandvård' (7 st.)

    • Jelena

      Hur utbildar man sig till operationstandsköterska?

      Hej, som rubriken lyder så undrar jag om utbildningsvägen till att kunna bli en operationstandsköterska. Tusen tack för ett detaljerat och snabbt svar! J. :)

      Peter: : Hej Jelena!För att utbilda sig till operationstandsköterska behöver man oftast en befintlig tjäns på en specialistklinik, t.ex anställning som tandsköterska. Behovet... Läs hela svaret
    • Noralhouda

      Om att jobba sedan?

      Hej! Jag undrar ifall om ska läsa till tandtekniker och sedan efter till exempel man vill jobba själv på sitt eget plats måste man jobba som ssk innan man jobbar själv eller det behövs inte???

      Mikael: : Hej, om yrket Tandtekniker - var god läs på framtid.se/yrke/tandteknikerArbetsplatser där tandtekniker vanligen arbetar är: ett tandtekniskt laboratorium, inom den privata sektorn eller inom Folktandvården. Hur... Läs hela svaret
    • Aisa

      Jobba för tandläkarstudent i sverige?

      Hehej Jag är en andra års tandläkarstudent som studerar utomlands. Jag undrar om någon vet vad för tandläkar relaterade sommarjobb det finns för oss studenter som inte studerar i sverige.

      Julia: : Hej!Vilka sommarjobb som kommer att utannonseras inför sommaren 2021 kanske är det ännu lite för tidigt att titta på... då annonser om sommarjobb brukar komma ut tidigast vid... Läs hela svaret
    • Jelena

      Kan man bli tandhygienist efter vård- och omsorgsprogrammet?

      Hej° om en elev ska börja i årskurs 9 snart och undrar om man kan bli tandhygienist efter vård och omsorg och är det svårt med att bli tandhygienist. Och när eleven ska börja gymnasiet vad ska hen göra?

      Julia: : Hejsan!Yrket tandhygienist är i Sverige ett av de legitimationsyrken som kräver legitimation från Socialstyrelsen. I grunden ligger högskoleutbildning från... Läs hela svaret
    • Elev

      Göra en prövning eller vänta ett år?

      Hej Jag studerar på komvux och är 22 år gammal. Jag vill bli en tandhygienist och för att kunna bli det då måste jag ha både grund och särskilt behörigt. Om jag kommer att läsa de grundläggande behörigt och särskilt men...

      Anna: : Hej Ziba, som obehörig, kan man tyvärr inte bli antagen till en högskoleutbildning. Du måste ha både grundläggande och särskild behörighet (alla kurser som krävs) för... Läs hela svaret
    • Jenny

      Vad bör man läsa till för en framtida chefsroll?

      Jag läser idag till tandsköterska på yrkeshögskolan. Jag har som ambition att framtiden bli klinikchef eller liknande, jag vill väldigt gärna göra karriär inom tandvården. Vad för kurser skulle jag kunna läsa till för att i framtiden vara mer attraktiv för en sådan tjänst? Någon sorts manegment,...

      Milla : : Jag rekommenderar i första hand att läsa arbetsrätt som finns att hitta både som program eller som enskilda kurser på många högskolor/universitet - Här>>   kan du se vilka olika kurser och program inom arbetsrätt som erbjuds.
    • Saja

      Grundläggande behörighet till Tandläkarutbildningen?

      Hej! Jag tog studenten år 2002 med ett slutbetyg från omvårdnadsprogrammet med inriktning tandvård. På mitt betyg står det: Fullständig poäng: 2370 Individuell poäng: 2380 Antal godkända poäng: 1955 Jag har mellan åren 2007-2009 läst jag på komvux: Biologi B, Fysik A, Kemi A, Matematik...

      Milla : : Hej Saja, för dig som har Slutbetyg från 2002 (dvs innan år 2010) gäller de reglerna som finns på https://www.antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/Gymnasieskolan/Slutbetyg-fore-2010-/ du... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga