Sara
    Hej!

    Jag ska studera till grundskollärare med inriktning mot F-3 (grundnivå) på universitetet. Sen tänkte jag att fortsätta studera så att jag kan bli en Speciallärare eller Specialpedagog (advanceradnivå). Däremot skulle jag vilja utveckla mina kunskaper (dvs på forskarnivå) men vet inte riktigt vilken utbildning jag måste ta efter.

    Mina frågor är:
    -Kan man studera forskarnivå efter de utbildningarna jag har nämnt?
    -Vilka program eller kurser kan man ansöka till i forskarnivå?

    -Om det finns program:
    Vad krävs för att plugga för den här utbildning? (tex yrkeserfarenhet, grundläggande- eller särskild behörighet, kunskaper)

    Jag vill studera utbildningar som är inom pedagogisk- eller lärarutbildning.

    Tack och hoppas att ni kan svara den här!

    mvh,
    Sara

    1 Svar

    Peter SYV på GymnasieGuiden

    Hej Sara!
    efter varje grundutbildning på högskolenivå finns en teoretisk möjlighet att gå hela vägen till att kunna bli en forskare. Vägen är lång och ganska osäker. Förutom att man ska vara mycket duktig så krävs det också lite tur, t.ex att doktorandtjänsterna med rätt innehåll utlyses så att du ska kunna söka bli en Doktorand och kunna på betald "arbetstid" skriva din doktorsavhandling.
    Det brukar vara hård konkurrens om doktorand-platserna men det blir en mycket senare fråga. Du måste först ta ut examen från lärarprogrammet.
    För att bli behörig till specialpedagog- eller speciallärarprogrammet brukar krävas även minst 2-årig erfarenhet av att ha arbetat i skolan efter det att man tagit lärarexamen. Kan även 3 årsarbete krävas (på minst halvtid). Så, det dröjer ganska många år innan du ens blir behörig att söka till specialpedagog- eller speciallärarprogrammet.
    Det går inte i detalj beskriva vägen till yrket forskare. Vägen kan se olika ut för olika människor. Men i grova drag: du behöver skaffa dig utbildning på grundnivå på högskola eller universitet, sedan även på avancerad nivå och sedan "se vad som händer": finns det doktorandtjänsterna att söka - söker man dit (kan dröja några år innan någon lämplig tjänst kommer att annonseras ut). Annars så kan man försöka på något sätt börja jobba på institutionen på högskola eller universitet (har man tur kan man få några timmars undervisning som högskolelärare - vikariera för de anställda högskolelärare och börja samla material till sin doktorsavhandling).
    Tips! du kan börja titta på de befintliga doktorsavhandlingar inom rätt kunskapsområde. Studievägledare på institutionen där du ska läsa din grundutbildning kan säkert ge dig information på vilket sätt du kan "komma åt" avhandlingarna.

    Frågor och svar taggade med 'första reserv' (2 st.)

    • Simon

      Jag står som förstareserv, brukar det vara nån plats som blir ledig?

      Hej, jag står nu som förstar reserv på mitt gymnasie val och undrar ifall det brukar vara nån som hoppar av skolan (det finns 64 platser) och jag har samma poäng som den sist antagna personen som kom in. Jag blev antagen till mitt andraval vilket jag värkligen...

      Julia: : Hej Simon, från Reserv blir man kallad om någon av de antagna tackar Nej till sin plats eller om någon ej kommer in på uppropet /första skoldagen/ och inte... Läs hela svaret
    • Linn

      Hur stor chans är det att komma in som första reserv?

      Hej! Fick antagningsbeskedet idag och är reserv på mitt förstahandsval i Umeå (basår till kandidatprogrammet biologi). I gruppen BII är jag reserv nr 1, i BI gruppen nr 3 och i HP gruppen är jag reserv nr 4. Jag är antagen till mitt andra val, men vill helst gå i Umeå. så jag har lite frågor...

      Melina: : Hej Linn! Det är jättesvårt för oss på FrågaSYV.se att svara på frågor om chans att komma in som reserv.Om jag gissar så ger reservplats 1 dig ganska... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga