Ida
    Är godkänd i alla ämnen utom kemi 2. Har stora problem med läraren i ämnet och det känns helt hopplöst att lyckas bli godkänd på en prövning. Kan man på något sett stryka kursen? Ta bort den eller något? Om man får F hur räknar man då meritvärdet? Isåfall sänks ju betygpoängen rejält om man går ut med F?

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV
    Hej Ida,
    du skriver inte vilket program du går på.
    Jag antar att det är Naturvetenskapligt program.
    Se programplan här http://www.gymnasieguiden.se/files/program/pdf/programplaner/NA.pdf

    Alla gymnasiegemensamma & programgemensamma kurser är obligatoriska.
    Kemi 2 ingår i en inriktning: Naturvetenskap.

    Mitt förslag är att du bokar tid med Studievägledaren på skolan för att diskutera om att byta inriktning till "Naturvetenskap och samhälle". Du måste då läsa kurser Geografi 1 & Samhällskunskap 2, som ingår i den inriktningen.
    Det är möjligt att du behöver läsa "en utökad kurs" eller göra prövning i någon kurs för att "kompensera" för "förlusten av Kemi 2".
    Antal poäng för att få Gymnasieexamen är 2500. Du kan med hjälp av programplanen (se länk ovan) räkna ihop hur många poäng du får under dina tre år på gymnasiet.

    I fall det inte skulle gå att ändra inriktning och du får en kurs med betyget F in i gymnasieexamen, så sänker det konkurrensvärde av dina betyg ganska mycket. Dock, påverkar det inte din behörighet till en eftergymnasial utbildning (under förutsättningar att Kemi 2 inte krävs för särskild behörighet och om du för övrigt uppfyller kraven för Gymnasieexamen).

    Om jag gjorde felantagande ang. ditt gymnasieprogram eller om du har andra frågor, är du välkommen att återkomma!
    Hälsningar
    Julia SYV

    Frågor och svar taggade med 'komma in på ib-programmet' (1 st.)

    • Marina

      Kan en elev komma in på IB med high-school utb från Kanada?

      Hej om en ungdom som har svenska som modersmål och som bor med sina föräldrar i Kanada - läser år 11 på skolan där, komma in direkt in på IB-programmet i Sverige. Eleven pratar flytande svenska men ej läste svenska i skolan de senaste åren. Vad gäller? mvh M.

      Anna: : Hej Marina, det bästa rådet vi kan ge är att vända sig i detta fallet direkt till den IB-skolan där eleven vill läsa. Det finns i Sverige ca 30 gymnasieskolor (27 i Sverige + 1 på Scandinavisk skola utomlands), där IB-programmet erbjuds. Se listan här.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga