Linn
    Jag läste matte 1c redan i 9:an och nu går jag 1 på gymnasiet och ska läsa matte 1b denhär terminen. Jag känner dock att det är lite för lätt då jag fick ett ganska högt betyg i matte 1c, och undrar om man kan tenta av kursen redan nu så att jag kan börja med matte 2b redan i 1.
    • Daniel :

      Du får ha betyg i matte 1c i ditt examensbevis, även om andra elever på ditt program läser matte 1b. Du behöver - alltså - inte tenta av matte 1b; du har ju redan godkänt betyg i matte 1c... Men det är inte fördelaktigt för dig, om det inte är så att du har högsta betyget, dvs A.
      Om du, däremot, får A betyget - då spelar det ingen roll om det är matte 1b eller 1c som du har i ditt examensbevis. försök få A-betyg i antingen matte 1c eller 1b. Det är lättare att få högre betyg i 1b. Lycka till med dina studier! D:

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Linn,
    jag förstår att du känner att det är för lätt för dig i matten! Men, om du inte har fått A betyg i matte 1c, utan kanske B betyg... - då "vinner" du på att stanna i matte 1b kursen och få A betyg. Varje betyg i alla kurser på gymnasiet kommer att bidra till ditt Jämförelsetal och även den lilla skillnad mellan A och B betyg i matte 1 kan - om du söker till en högskoleutbildning - utgöra skilljaden i att komma eller inte komma in på utbildningen.
    Vi tar ett exempel: säg att du får tenta av matte 1b inom kort. Det är inte alls säkert att du kan direkt börja med matte 2b; detta för att schemat kanske inte passar... din mattelärare kanske undervisar i matte 1b och i 2b men 2b-lektionerna går när du har dina obligatoriska lektioner i svenska eller i idrott... då har du "håltimmar" resten av läsåret och samtidigt blir av med ditt studiebidrag från CSN (endast studier på heltid ger rätt till Studiehjälpen).
    Det är bra att du är duktig inom matte. Prata med din mattelärare och ni kan kanske komma överens om att du får svårare uppgifter /för att utvecklas mer/... men att just "tenta av" en kurs på förhand, kanske du förlorar mer på än du kan vinna.
    Du kan också på egen hand läsa vidare inom matte med hjälp av www.matteboken.se
    ***
    Ännu en fördel i att du inte behöver lägga mycket tid på matte är att du kan ha mer tid för andra ämnen.
    ***
    Du går gärna samråda med SYV på din egen skola och din klasslärare/mentor och även med rektor på ditt program. Du får visa dem mitt svar, om du vill.
    Lycka till!
    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'vvs-&fastighet' (3 st.)

    • Carl

      VVS-Ingejör, kan man endast läsa Mattte 2?

      Jag läser i ettan på VVS och Fastighetsprogrammet. Jag skulle kunna tänka mig bli VVS-Ingenjör i framtiden och har sett att man behöver läsa till Matte 2 för att komma in på yrkeshögskolan. Jag vet att man kan läsa till Matte, Svenska och Engelska för att få högskolebehörighet. Går det bra...

      Anna: : Hej Carl;om din skola kan erbjuda dig läsa matte 2, så kan du läsa den kursen. Du behöver inte samtidigt läsa svenska 2,3 och/eller engelska 6, om du inte vill. Det är inte ett... Läs hela svaret
    • Yus

      Hoppat av gymnasiet måste man läsa 2500 för att söka högskola ?

      Måste jag har 2500 poäng för att söka till högskolan om jag hoppat av gymnasiet ? Kan jag inte läsa upp grundläggande behörighet + särskilda behörighet och få snitt betyg från komvux ?

      Melina: : Hej Yusra! Nej du behöver inte ha godkända betyg i 2500 för att vara behörig till högskola/universitet. Det du behöver är följande: Gemensamma krav... Läs hela svaret
    • Marcus

      Angående vvs och fastighets programmet?

      Hej! Går rakt på sak och kanske en konstig fråga men endå!(; Om man går vvs och fastighets programmet lär man sig allt från början då? Eller förväntar sig läraren/lärarna att man ska ha en del kunskap innan man kommer? Kan inte mycket om vvs, men vill givetvis lära mig! Tacksam för svar!

      Milla : : Hej Marcus! Du behöver inte kunna någonting om VVS, när du söker VVS- och fastighetsprogrammet på gymnasiet. Du får lära dig allt från början. Du behöver inte vara... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga