Jöns

    Min son har gått ut gymnasiet och ska kanske söka Ekonomi i Lund till hösten 2020. Betygen bör räcka men eventuellt tänker han läsa upp ett par av sina sämsta ämnen. Logiskt borde han hamna i en "svårare" intagningskvot där högre poäng krävs, men jag har hört att intagningspoängen ibland sjunker - trots att man söker med upplästa betyg. Kan det verkligen stämma?

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Jöns;
    om din son redan nu är BEHÖRIG, alltså att "uppläsning av betygen" är endast för att höja meritvärde och inte för att skaffa sig behörighet - då kommer han prövas i BI, direktgruppen, med det lägre meritvärde
    samtidigt som han prövas i BII, kompletteringsgruppen, med det högre (upplästa) meritvärde. På så sätt är han med i båda grupperna, samtidigt; och han kan också prövas även i HP_urvalet (om han kommer ha resultat från högskoleprovet).

    *** Ang. högre eller lägre antagningsgräns i BI och i BII
    Oftast är det lättare att komma in i BI, direktgruppen. Men det kan också ibland slumpas så att BII blir antagningsgränsen lägre. Varför kan det bli så? Det är slumpen ... ingen bestämmer på förhand att det blir högre eller lägre antagningsgräns, utan antal utbildningsplatser fördelas utifrån hur många Sökande som finns i respektive grupp och om det är många sökande i BII, kompletteringsgruppen så får den gruppen fler platser att konkurrera om och då kan det bli så att även de med lägre meritvärde (jämfört med sökande i direktgruppen) kommer in. Det blir sällan så, men visst har vi sett exempel på det.
    Reglerna är inte alltid logiska.
    Jag tänker också, precis som du skriver i din fråga att det borde, logiskt sett, vara svårare att komma in med upplästa betyg - och ofta blir det så, men inte alltid. :)
    Vill man fördjupa sig i reglerna - så finns det gott om info, t.ex på uhr.se/studier-och-antagning/tilltrade-till-hogskolan/Betygsurval
    Annars så rekommenderar vi att försöka komma in i så många olika urvalsgrupper som möjligt, för att i varje grupp har man en Ny chans. Alltså, rekommenderar vi att göra högskoleprovet också.
    Och så läsa upp sitt meritvärde - om ens lite... t.ex om man höjer betyget i ett steg, t.ex från D till C eller från C till B i en kurs och på så sätt komma in i BII, kompletteringsgruppen (även om man redan direkt efter gymnasiet var behörig).

    Frågor och svar taggade med 'steg 1' (4 st.)

    • Sara

      Kan jag validera min utbildning på högskolenivå?

      Hej! jag har precis avslutat tvåårig yrkesutbidning som KBT terapeut. Jag undrar om den motsvarar KBT steg 1? och min andra fråga är om jag kan validera utbildningen när jag får högskilebehöriighet? MVH/Sara

      Milla : : Hej! är det den här Kbt utb. /vasteras-yrkeshogskola/socialpedagog-inriktning-kbt-vasterasyrkeshogskola som du tog examen ifrån eller någon annan utb.?  Vad är ditt mål? är det psykoterapeut >> du vill bli?
    • Ienass

      Modernt språk 2 och 3 samtidigt?

      Hej ! Jag går på ettan NA Jag vill fråga om man får läsa franska 2 och 3 samtidigt. Jag tänkte att välja läsa franska 2 som utökad kurs och franska 3 som i-val. Alltså jag villa hinna läsa steg 4 i trean för att få meritpoäng .Jag tror jag kan klara dem för atr det är lätt för mig med språk...

      Mikael: : U-kurser, utökade (extrakurser) kan inte eleven Välja utan eleven får ansöka och rektor fattar beslut om det. Att läsa en eller flera U-kurser är ett undantag.  Angående läsa... Läs hela svaret
    • Cornelia

      Vad krävs för att utbilda sig till psykoterapeut?

      Hejsan! Jag är student på universitetet och pluggar till socionom. I framtiden vill jag utbilda mig till att bli psykoterapeut. Är det något som man gör under studiernas gång eller är det ett separat program och linje man går?

      Liselotte: : Hej Cornelia, psykoterapiprogrammet är ett separat program och för behörighet till det måste du bland annat ta ut examen som socionom + uppfylla även flera andra villkor.  

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga