Julia

    Hej, jag har funderat lite på biblioteks- och informationsvetenskap och sett att dessa utbildningar både finns som kandidatutbildningar (såsom Umeå, Linné, Södertörn) och som masterutbildningar (ABM i Uppsala, Lund, Borås). Jag undrar vad som är skillnaden mellan att läsa utbildningen som kandidat kontra master, förutom det självklara med behörighetskriterierna och utbildningsnivån. Är innehållet likartat tros att det är på olika nivåer? Är de ena riktade till vissa typer av bibliotekarier? Ger en master mer lön/lättare att få bibliotikariejobb, ifall kandidaten man har innan är relevant? Eller finns det fördelar med att ha en kandidat i ämnet?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Julia,
    magister- och masterprogram ligger på avancerad nivå. Behörighet inför de är att man har tagit kandidatexamen eller yrkesexamen á 180 högskolepoäng; alltså man måste ha läst på högskolenivå i minst 3 år på heltid för att bli behörig. Se t.ex hb.se/utbildning/program-och-kurser/program/masterprogram-i-biblioteks--och-informationsvetenskap, där står det att man ska ha kandidatexamen för att bli behörig.
    Vilka utbildningar på avancerad nivå som ska bli sökbara om 3 år kan ingen idag ge ngt svar på. Utbildningsutbud förändras. Du kan givetvis tänka så att du efter kandidatexamen eller en annan utbildning på 3 år på högskolenivå t.ex om du får ut yrkesexamen (t.ex som studie- och yrkesvägledare) vill sedan läsa på avancerad nivå, men vilka program som då blir sökbara får man se längre fram. 
    Givetvis är det så att man på fem år lär sig mer än på 3 år. Det är också möjligt att i vissa fall ändra sin inriktning, t.ex om det 3-åriga utbildningen (kandidat- eller yrkesexamen) och utbildning på avancerad nivå är inte exakt inom samma kunskapsområde, utan inom "liknande" eller närliggande kunskapsområden, på så sätt kan man ändra sin inriktning eller spetsa till sin kompetens (på avancerad nivå).
    Om du redan nu har kandidatexamen eller yrkesexamen från en högskoleutbildning eller är nära sådan examen, kan du se utbud av magister- och masterprogram. Men om du idag inte är nära kandidat- eller yrkesexamen, då är det för tidigt att titta på utbildningar på avancerad nivå (pga det programmet du "väljer" att du vill söka till sen, kanske sen inte finns).

    Frågor och svar taggade med 'gå om?' (2 st.)

    • Charlie

      Ångest över att gå om två år, vad ska jag göra?

      Hej! Jag går i tvåan på en linje och en skola jag ångrar helt. Jag har länge inte velat gå om för att jag fyller år tidigt på året och verkligen inte vill gå om och ta studenten senare än alla mina vänner. Men på senaste tiden har min skolgång påverkats av att jag är missnöjd och jag börjar...

      Julia: : Hej Charlie, mycket tråkigt att du inte trivs och inte vet vad som är bäst att göra nu. Jag måste svara att det är många elever som av olika anledningar slutar gymnasiet... Läs hela svaret
    • Melina

      Måste jag gå om ettan?

      Hej! Jag går sam-beteende ring 1 och just nu har jag F i tre ämnen. Matte, idrott och människors miljöer. Måste jag gå om ettan om jag inte har godkänt i dom tre ämnena just nu? Kommer det här påverka mitt examensbevis?

      Peter: : Hej Mel, utan godkänt betyg i matte 1, kan man inte uppnå kraven för gymnasieexamen>>  Sedan är det också så att kurser i matematik bygger direkt på varandra och det är... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga