Daniella 18 år

  Hej jag heter Daniella och jag undrar en väldigt viktig sak som har stört mig och gjort mig upprörd dem senaste åren. Jag går i årskurs 6 och har F i 7 ämnen och jag vet inte hur det kommer gå för mig i framtiden med jobb och hus. Jag har F i Biologi, Fysik, Hemkunskap, Kemi, Matematik, Språk och Teknik. Jag har försökt och höja alla betygen en efter en men har aldrig lyckats, även matematik är det svåraste för mig för jag är väldigt dålig på matematik. Därför undrar jag om jag ens har en framtid med sådana låga betyg som jag har. Så om ni kan berätta och förklara om jag ens har en framtid för jag har nästan gett upp med att plugga stenhårt som jag gjort innan, jag har haft dåliga betyg sedan jag var liten. Så snälla kan ni hjälpa mig med att förklara om jag kommer klara mig med framtiden, tack!

  2 Svar

  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden

  Hej Daniella,

  du ställer en viktig fråga.

  Och vi på Fråga SYV har den inställning att alla behövs i vårt samhälla, oavsett om man kan eller inte kan uppnå vissa betyg.

  Med de betygen du har idag kanske du inte kommer att uppnå kraven för examensbevis. Med det finns som tur är jobben där man kan klara sig bra även utan gymnasiekompetens. Det finns t.ex ganska många egnaföretagare>> som inte har gymnasiekompetens.

  Men frågan Varför du har några F-betyg? - tycker jag bör utredas vidare. Kanske läser du hårt, men på fel sätt; om du t.ex kan dyskalkyli och/eller dyslexi (speciella svårigheter med boksräver och siffror) - då behöver du hjälp av en speciallärare>>.

  Jag råder dig prata med dina föräldrar (vårdnadshavare) om att boka möte med rektor på din skola; för att prata om vad skola kan göra för att hjälpa dig mer. Om du gör ditt bästa men ändå inte kan uppnå godkända betyg i flera ämnen, då kanske du behöver extrahjälp. Exakt vilken sort hjälp du behöver - måste diskuteras och utredas (troligtvis behöver du göra några diagnostiska tester hos en speciallärare>> eller hos en specialpedagog>>).

  Sammanfattningsvis vill jag säga att i fall du gör allt du kan (gör ditt bästa), då borde du vara nöjd med det. Du kanske inte får ett jobb där högskoleutbildning krävs, men du får med största sannolikhet ett jobb och ska kunna ha inkomst och, om du så önskar, köpa hus (du nämner "hus" i din fråga - därför tar jag upp "husfrågan" i mitt svar).

  Vänligen

  L. :)

  • Daniella Vad jag vet så har vi aldrig gjort några tester om jag har någon sjukdom eller svårighet. Men när jag inte kan saker så vill jag gärna låsa mig och blir väldigt envis om saken. Tror du att det kan vara en sjukdom för jag vågar typ inte berätta för min pappa att jag har en massa svårigheter och inte klarar skolan. Han vet att jag har väldigt svårt i matten men inget annat. Men tycker du att jag ska fråga om jag kan göra något test om jag har någon sort av "sjukdom"? Tack!
  • Daniella Jag pluggar ganska hårt men när jag inte kan frågan eller något så stänger jag in mig själv och slutar lyssna på andra.
  • Daniella När jag ändå pluggar hårt och sedan när provet kommer så glömmer jag allting. Jag vet inte om det är ett problem för jag minns allt annat super bra men är det väl kommer till skolan så glömmer jag allting super lätt, det kan vara därför jag har F i 7 ämnen för att jag glömmer allt.
  • Mikael Jag tycker du kan börja med att gå prata med Kurator på din skola. Och kanske även med Skolsköterskan. Det är möjligt att du kan träffa speciallärare och göra några tester, även innan du pratar med din pappa om det. Jag tycker det är onödigt att "lida i tysthet" när det kanske finns hjälp att få.
  • Mikael Kurator och sjuksköterska kommer inte föra det vidare, det du säger till dem (såvida det inte ngt. som måste anmälas, typ brottslig verksamhet) - så det är rätt så ofarligt att prata med kurator och skolsköterskan. Du kan också fråga matteläraren om hen kan se till att du träffar en speciallärare som kan göra några tester - det är inte svårare än att du ska visa hur du tar dig an matteuppgifter; så kan speciallärare svara om ni behöver "gå vidare" och göra fler tester för att fastställa om du har dyskalkyli och vilken hjälp du behöver.
  • Daniella Tack! Jag ska gå till kuratorn och se.
  • Mikael Yes! gör det! och Lycka till! :)
  • Daniella Jag ska gå till kuratorn imorgon och fråga om jag har några svårighetsgrader. Men om jag nu har något sånt eller en sjukdom måste jag då ha extra hjälp i skolan med det. För jag tror nog ingen kan hjälpa mig för jag låser mig väldigt fort när jag inte kan saker. Dessutom så är jag väldigt blyg av mig när jag ska förklara saker för andra lärare. Då kan det hända att jag inte säger sakerna som jag vill säga för att jag är väldigt blyg. Kan det gå bort med hjälp eller går det inte att hjälpa?
  • Ludmila Blyghet kan "gå över" med åldern; det finns exempel på det. Sedan beror det på "grad och omfattning". Mycket kan man avhjälpa med terapi eller med hjälp av "stödjande samtal" med kurator, psykolog eller skolsköterska. Det går inte att ge ett generellt och Rätt svar på din fråga. man måste veta Om du har någon diagnos eller om du kan få någon diagnos först; sedan måste man vara expert inom just rätt område; och det är inte studie- och yrkesvägledare... utan det är mer "kurators bord". I vissa fall det som hjälper bäst är en KOMBINATION av flera olika saker, ex. medicinering i kombination med terapi-samtal, men, som sagt, SYV är inte experter på detta område och vi kan egentligen inte svara på den typen av frågor.
  • Daniella Kostar det pengar att göra en undersökning om man har en sjukdom?:)
  • Peter Dyslexi och dyskalkyli utredningar hos speciallärare är kostnadsfria. Ang. "sjukdomar" är det svårt att ge ett generellt svar. Om man vänder sig till privata läkare, kan det kosta ganska mycket pengar. Om du är orolig för vad det kostar, gå i första hand till vårdcentralen. Prata kanske i första hand med skolsköterskan.
  • Peter Jag tycker du bör antingen be dina vårdnadshavare/föräldrar om att de tar kontakter för att hitta rätt hjälp för dig; Eller så går du själv till skolsköterska på din skola och till kurator - helst till båda. Du kan börja med att prata med din klasslärare/mentor. På din skola är det ytterst Rektor som är ansvarig. Så det går även gå prata med rektor. Det viktigast är att du får hjälp Om du behöver hjälp och om det är ngt. som finns som kan hjälpa dig. Innan man vet vad du behöver hjälp med, kan man inte avgöra om det går att få hjälp /eller vad det eventuellt kommer att kosta/.
  • Daniella Tack jag ska gå till min lärare och se vad hen tycker!
  • Anna Jättebra! Gör så! och Lycka till! :)
  Läs alla kommentarer
  Daniel Larsson SYV

  Hejsan,
  som svar på din fråga om det kostar att göra undersökningar ang. "sjukdomar" - så är det så här: i Sverige är besök till sjukvården kostnadsfri /gratis/ för personer under 18 år. Men de får ej söka vård utan att deras vårdnadshavare är närvarande (förutom akuta, livshotande situationer, så klart! ).

  Så, om du går till vårdcentralen, måste du ha din vårdnadshavare med dig (oftast är det en av föräldrarna) men självaste besöket hos läkare eller sjuksköterska på vårdcentralen inom hälsovården är gratis.

  Hälsningar

  Daniel

  • Daniella Jag är ledsen men det har gått en lång tid och jag har inte gått till kuratorn eller min pappa. Jag har suttit och tänkt i flera veckor men jag har inte vågat gå till min pappa eller andra. Jag sa det till min lärare men hen verkar nog inte bry sig så mycket. Jag kanske bara är i själva verket bara väldigt dum i huvudet. Jag har nog ingen "sjukdom" jag är nog bara korkad som inte klarar av skolan. Jag ska nog inte bry mig om mina betyg i så fall. Tack för att ni försökte hjälpa mig iallafall.
  • Anna Alla människor är bra på vissa saker och sämre på vissa andra saker; vi är alla Unika. och så mår man olika bra/dåligt under olika perioder i sitt liv. Att prata med kurator är helt ofarligt. Kurator har "sekretess" och kommer inte att föra vidare det som du berättar i kurators rum. Jag vill därför rekommendera att du tar steget att söka upp kurator!

  Frågor och svar

  • Sally 29 år

   Grundläggande behörighet högskola?

   Hejsan. Jag har slutbetyg från gymnasiet från år 2012. Totalt 2500 poäng. Jag läste inte Engelska B, det ingick inte i handels och administrationsprogrammet. Behöver jag läsa upp Engelska B på komvux nu för att ha grundläggande...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • ORINTA 37 år

   Yrkesvägledning?

   Hej ! Jag velar mellan fritidsledare och fritidslärare utbildning. Min första tanke var att sudera till fritidsledare och se om jag trivs med utbildningen och sen vidare utbilda mig till pedagog. Men min fråga då är måste jag studera ytterligare 3 år ? Såg att man kan också yrkeskombinera...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • ifakharul 22 år

   Högskoleprovet?

   Hej, är det inte ett krav på att alla universitet ska ta emot hp ansökande. När jag söker upp antagningspoänger i antagning.se finns det många universitet som inte tar emot sökande med högskoleprov. Varför är det så? Jag undrar just om Jönköping universitet då jag är intresserad av att söka...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Emil 19 år

   Nekad av komvux, tillåtet?

   Hej Jag har försökt läsa upp några ämnen på komvux för att kunna söka dietistpogrammet eftersom min examen från livsmedelsprogrammet inte räcker så långt. Jag har läst en kurs på komvux distans, dock blir jag...

   Liselotte Johansson: Hej Emil!Jag råder dig boka tid med SYV på komvux. Du kan också kontakta rektor på komvux och förklara din situation. Komvux har begränsade resurser. Komvux väljer därför oftast... Läs hela svaret
  • ifakharul 22 år

   Ansökan till högskolan?

   Hej, jag studerar i komvux där jag har 450 poäng kvar för examen, vilket är 2250 poäng minimum för att kunna ta ut en examen. Jag tänkte läsa allt på en termin genom att göra en prövning och läsa resten av kurserna på komvux. Det kan hända att jag läser sommar kurser i komvux och därför undrar...

   Liselotte Johansson: Hej och tack för din fråga!För examensbevis från komvux krävs 2400 betygsatta poäng. Av de får max 150poäng vara F. Det är alltså 2250 GODKÄNDA poäng som du... Läs hela svaret
  • Cajsa 23 år

   Kan jag höja mitt meritpoäng med andra kurser?

   Hej! Jag gick ut gymnasiet (ekonomiprogrammet med inriktning juridik) med F i matte 3c och 4 (individuella val alltså). Kan jag läsa 2 andra 100-poängskurser på komvux för att höja mitt meritvärde istället för att göra om mattekurserna? Har i nuläget 13,86.

   Liselotte Johansson: Hej Cajsa!i examensbeviset som du fick när du gick ut gymnasiet kommer ingenting att ändras, får inte ändras, helt enkelt. Om du vill få upp ditt meritvärde så finns det... Läs hela svaret
  • Tilda 17 år

   Hoppa av gymnasiet?

   Hej. Jag har lust att hoppa av gymnasiet på grund av min psykiska hälsa, det har helt enkelt blitt för mycket och känner att jag inte kommer klara av detta. Jag går nu i åk 2 på naturbruksprogrammet med inriktning djurvård. (Är 17 år) Men har tappat intresse och motivation. Om jag nu hoppar...

   Julia SYV: Hej Tilda,jättetråkigt att läsa om att du mår dåligt. Har du kontakt med vården? Har du fått hjälp och behandling (i form av medicinering och/eller samtalskontakt)? Har du fått diagnos... Läs hela svaret
  • Benjamin 15 år

   Orolig över gymnasiet?

   Hej! Jag har fått veta utav min mattelärare att jag kommer få F i matematik ( Höstterminens betyg) Och jag går och oroar mig för att jag inte ska kunna komma in på ett gymnasium , ( menar då preliminära sökandet) så min fråga...

   Julia SYV: Hej Benjamin, det är de betygen som kommer finnas i ditt Slutbetyg från grundskolan, som utgör grund för antagning till gymnasiet. Oavsett hur det går i det preliminära antagningen, så... Läs hela svaret
  • Nove 20 år

   Hur gör jag om jag inte är nöjd med min universitetsutbildning?

   Jag har pluggat kandidatprogram i geovetenskap i en termin nu men börjar inse att det inte är vad jag vill över huvud taget. Det är även svårt att orka och hänga med när jag inte tycker det är kul. Jag hade hellre pluggat något som...

   Julia SYV: Hej Nove!Vad gäller studiemedel, så är mitt råd att du försöker klara av studierna som du nu får studiemedel för (få godkända betyg i... Läs hela svaret
  • Abdulrahim 18 år

   Karriärval om man inte har betygen för att bli notarienominerad?

   Hejsan! Nu är det så att jag kanske ska söka till Juristprogrammet, och efter att kollat lite på några karriärval man kan välja som jurist är det uppenbart att betygen från utbildningen är  väldigt viktiga. Om man vill till...

   Julia SYV: Hej,en utbildad jurist kan i Sverige arbeta som Utredare på någon myndighet, t ex på Försäkringskassan eller som Civil utredare hos... Läs hela svaret
  • Paulina 48 år

   Optikerassistent?

   Kan man bara läsa till optikerassistent i Jönköping? Är det svårt att komma in? Hur ser det ut med CSN på yrkeshögskola?

   Julia SYV: Hej Paulina,som det är just nu (5 dec 2022) så känner vi till endast en Yrkeshögskoleutbilnding till Optikerassistent, den här distansutbildning med träffar i... Läs hela svaret
  • Elisabeth 19 år

   Hur går jag tillväga för att jobba med event, utan gymnasieutbildning?

   Jag hoppade av gymnasiet efter många om och men, pga måendet. Hann inte samla på mig så många ämnen. Idag jobbar jag på förskola i Stockholm, men hade velat utbilda mig till något jag känner mig riktigt intresserad utav. Hur...

   Peter SYV: Hej Elisabeth,det yrket som du ställer en fråga om, Eventkoordinator, är i Sverige ett av många icke-reglerade yrken. Det betyder att inga centrala eller... Läs hela svaret
  • Altina 20 år

   Fristående kurser och program på universitet?

   Jag har sökt några fristående kurser. Jag undrar bara om de hjälper sen till att komma in på program på universitet eller inte alls? Tänkte mest på att de räknas som högskolepoäng.

   Julia SYV: Hej Altina,till utbildningar på grundnivå på svenska högskolor-universitet konkurrerar du med dina gymnasiala meriter. Ingen hänsyn tas till de högskolepoängen du... Läs hela svaret
  • Sebastian 21 år

   Hur ska jag göra?

   Jag tog studenten 2021 och fick ingen examen för fick F i ett ämne som antingen va programfördjupning eller individuellt val. Läste historia 2 eller 3. Jag funderar på att läsa till hudterapeut. Man behöver vara godkänd i svenska och naturkunskap...

   Julia SYV: Hej Sebastian,om den utbildning du vill komma in på ligger inom en annan skolform än högskola-universitet, då är det inte nödvändigt att du tar ut examensbevis.Om du vill ta ut examensbevis från... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga