Raghad
    Nu studerar jag hos en folkhögskola, jag har tidigare betyg från gymnasiet. Jag vill sedan ansöka till apotekarsprogrammet på universitet. Jag fick veta nyligen att matte kursen jag får hos folkhögskolan är 3b inte 3c som där står att behörigheten för att ansöka apotekarsprogrammet är matte 3c fysik 1 kemi 2 biologi 2. Det enda jag har betyg ifrån gymnasiet är biologi 1. Jag läser både naturvetenskap 1 och 2 hos folkhögskolan men jag sökte upp att de motsvara inte enskilda kurser fysik, kemi, biologi. Jag undrar om det verkligen går inte att söka till apotekarprogrammet med folkhögskolans omdöme i det tillfället.
    • : Tyvärr att söka på BF kvoten är mindre chans att bli antagen om du inte ha skrivit högskoleprovet. Om du har gjort det kan det ger bättre möjlighet att komma in.
    • Anna : Vi rekommenderar göra högskoleprovet också. Det finns inga nackdelar i att skriva högskoleprovet. Så, alla som funderar på högskolestudier, gör klokt i att göra högskoleprovet! :)

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej! Särskild behörighet till apotekarprogrammen på de svenska lärosätena är: godkända betyg (eller intyg från en folkhögskola) i följande gymnasiala kurser Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2, Matematik 4.
    Innan Matematik 4 kan man läsa matematik 3b eller 3c.
    Förutom särskild behörighet, krävs det alltid att man har grundläggande behörighet (som man kan uppnå på olika sätt). Om du har examensbevis från gymnasiets högskoleförberedande program - då har du grundläggande behörighet. Även omdöme från en folkhögskola om grundläggande behörighet ger den behörigheten. Med omdöme från en folkhögskola prövas man i BF-urvalet.

    Gymnasiala kurser i naturkunskap innehålldet delar av kurserna i fysik, kemi och biologi. Att man ha läst kurser i naturkunskap räcker inte för behörighet till apotekarprogrammet, utan du måste få godkända betyg i Biologi 2, Kemi 2 och Fysik 2.

    Du kan, om du vill, titta även på andra (i något avseende, "liknande") yrken, t.ex apotekstekniker: utbildning till apotekstekniker finns inom yrkeshögskola. Den går på heltid i 3 terminer (cirka 1,5 år).

    Titta gärna även på följande yrkesalternativ: Receptarie, Läkemedelskemist, Biokemist, Civiling.bio, BMA.

    Frågor och svar taggade med 'vfu' (3 st.)

    • Josephine

      Plocka ihop utbildning distans?

      Jag jobbar i skola idag och skulle vilja utbilda mig till bildlärare men på distans. Finns det möjlighet att plocka ihop en egen utbildning ?

      Milla : : Hej,det är två olika situationer: om man redan har Lärarexamen respektive att man inte har någon lärarexamen. Att uppnå lärarexamen kan man, som snabbast, på tre läsår (om... Läs hela svaret
    • Anna

      Kan man tillgodose sitt arbete som lärare istället för VFU?

      Hej! Jag har nu arbetat som musiklärare inom grundskolan åk 3-6 i ett år och som det ser ut just nu kommer jag även fortsätta i alla fall en termin till. Jag är väldigt intresserad av att läsa vidare till lärare men inte via grundlärarprogrammet utan fristående kurser och sedan VAL. Kan man...

      Daniel: : Hej Anna,du måste fråga på den lärarutbildningen som du går på ... men jag kan tänka mig att du får Nej som svar; detta för att på VFU har... Läs hela svaret
    • Elinor

      Vfu på skola man själv gått på?

      Hej! Vet ni vilka skolor som accepterar att man har sin VFU på en skola man gått på innan?

      Liselotte: : Nej, EIinor, tyvärr så vet vi inte det. Det bästa är att fråga de utbiIdningsansvariga - vad de acdepterar och inte accepterar. VänIiga häIsningar & Iycka tiII! Liselotte SYV

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga