malia 20 år

  Hej! Jag startade i gymnasiet i Luleå år 2015 då jag precis gått ut nian som jag därefter ville byta linje från Estetiska programmet till Samhällsprogrammet. Gick ett och ett halvt år i Umeå som jag därefter också hoppade av då jag fick psykisk ohälsa, och började sedan på Korrespondensgymnasiet/Hermods på distans. Min studietid på gymnasiet har gått lite upp och ned & detta betyder att jag inte har så många betyg från gymnasiet och jag har försökt plugga upp dem ett flertal gånger utan hjälp då heller. Så nu eftersom jag är över 20 år & får börja på komvux, hur funkar det? Kan jag få min gymnasieexamen via komvux? Hur funkar det med CSN? Måste jag vänta på att termin ska börja innan jag kan börja? Kommer jag kunna plugga i min egna takt? Vill plugga upp till gymnasieexamen på heltid (inte distans) & sen plugga till studievägledare. Nu är jag godkänd i femton st ämnen men underkänd/saknar tolv st ämnen för att få en gymnasiekompetens/examen. Kan jag läsa upp alla dessa tolv ämnen på komvux och sedan få min gymnasieexamen? Hur länge tar det ungefär per ämne att plugga upp? Jag vill dessutom gärna ha bidrag och kanske även lån under min studietid och undrar hur den processen går till. Jag bor i Gävle och vill gärna plugga där! Kan jag hoppa på direkt på en termin eller behöver jag vänta tills en ny termin startar? Undrar också om det är "garanti" på att man kommer in eller om det finns en risk på att man inte kommer in? & till den sista frågan, hur söker jag? Går jag till komvux personligen eller går det att göra via nätet (tänker då jag har så många ämnen som jag vill läsa!)

  • Anna Är du också FOLKBOKFÖRD i Gävle? Detta är viktigt - eftersom gymnasiala kurser på komvux läser man i den kommunen där man är Folkbokförd. Det är inte alltid man bor i samma kommun som man är folkbokförd i, därför frågar jag om din folkbokföringskommun.

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Malia,
  gymnasiala kurser på komvux läser man i (eller via) den Kommunen där man är folkbokförd (som i detta sammanhang kallas för "hemkommunen", även om man de facto bor i en annan kommun).
  Det är olika hur komvux organiserar sig i olika kommuner; vissa små kommuner köper alla kurser hos kringliggande kommuner eller köper distans-kurser.
  Det bästa är att kika på kommunens hemsida - den kommunen där du är folkbokförd - vad som står om komvux eller om Vuxenutbildningen.

  Om du är folkbokförd i Gävle & vill läsa kurser på gymnasial nivå, finns info på gavle.se/service-och-information/utbildning-och-barnomsorg/vuxenutbildning-i-gavle

  Om att träffa en SYV på komvux i Gävle - var god se gavle.se/service-och-information/utbildning-och-barnomsorg/vuxenutbildning-i-gavle/for-dig-som-vill-ha-studie-och-yrkesvagledning

  Om du orkar, kan du skriva av - i en kommentar eller i en ny fråga här på sajten, Vilka kurser du redan har godkända betyg i, t.ex Matematik 1b, Historia 1b, Idrott och häsla 1, Engelska 5 och 6 - eller vilka kurser det nu är som du har godkända betyg i - så kan vi då ge dig förslag på vilka kurser vi tycker du bör börja med.
  Utifrån den info som finns i din fråga, så ser det ut som att du är klar med cirka "halva gymnasiet"; jag tror därför att du, för att kunna uppnå kraven och få ut Examensbevis, behöver läsa 3 terminer på heltid.
  Det är absolut inte fel att träffa SYV på komvux i din hemkommun och göra Planering mot examensbevis.
  ****
  Ang. studiemedel
  det är en fråga till CSN - www.csn.se - info om studiemedel för Komvux-studier finns på csn.se/bidrag-och-lan/studiestod/studiemedel.
  Du måste läsa på minst halvtid (50% av studietakt) för att ha rätt till halva studiemedel; för att ha rätt till hela studiemedel, måste du läsa på heltid, 100% studietakt;
  Heltid = 20 gymnasiepoäng per vecka; om man t.ex läser endast Matematik 2 eller Svenska 3 eller Engelska 6 (en normalstor kurs, á 100 poäng), läser man en sådan kurs på heltid på fem veckor. För en termin på 20 veckor, behöver man för heltidsstudier, läsa 400 poäng (alltså 20 p. per vecka i 20 veckor = 400 poäng).
  Det gäller att uppnå godkända betyg i kurser man läser; detta både för att uppfylla kraven för examensbevis & för att kunna även fortsättningsvis få studiemedel från CSN.

  Vem har rätt till studiemedel?
  Om du är svensk medborgare har du Principiell rätt till svenskt studiestöd: övriga (icke-svenska medborgare) måste först ansöka om den rätten. Sedan är det också att bli Antagen till studierna i tillräcklig omfattning (alltså på minst halvtid).
  Uppfyller man de kraven, ovan, finns det ingen anledning för CSN att ej bevilja studiemedel (bidrag + ev. lån, om man vill låna också).
  Vid fortsatt ansökan om studiemedel, tittar CSN på tidigare studieresultat; har man inte uppnådd godkända betyg, kommer CSN svara Nej på fortsatt ansökan.

  om att Läsa till SYV
  En lista på utbildningar till SYV - var god se Studera.nu/SYV

  SYV-programmen är på 3 år på heltid. Behörighet är Grundläggande + godkänt betyg i samhällskunskap 1b. För grundläggande behörighet behöver du få ut Examensbevis från ett högskoleförberedande gymnasieprogram
  eller
  Examensbevis från ett yrkesprogram + godkända betyg i svenska /eller SAS, svenska som andraspråk/ 2,3 och engelska 6.

  Du kan, alltså i ditt examensbevis från komvux välja ganska många Valfria kurser; du måste dock ha godkänt betyg i samhällskunskap 1b (eller i två mindre kurser: samhällskunskap 1a1 och 1a2).
   

  • malia Jag har godkända betyg i Engelska 5, Engelska 6, Franska 1, Historia 1b, Idrott och hälsa 1b, Naturkunskap 1b, Psykologi 1, Religionskunskap, Samhällskunskap 1b, Svenska 1, Svenska 2, Kommunikation, Sociologi, Psykologi 2a, och Filosofi 1!
  • malia och ja, jag är folkbokförd i Gävle!
  • malia kom också på att jag undrar, kan jag välja ett ämne som inte ingår i min kursplan (samhällsvetenskap), ex, att jag skulle lägga till medicin 1 och 2 att läsa? bland de andra kurserna som är obligatoriska för gymnasiekompetensen!
  • Mikael Du kan börja med svenska 3 och matematik 1; de kurser behöver du ha godkända betyg i. För övrigt, så är det bra att göra Planering med SYV på komvux.
  Läs alla kommentarer
  Mikael SYV SYV på FrågaSYV

  Hejsan,
  du skriver i din kommentar att du har godkända betyg i följande kurser:
  "Engelska 5, Engelska 6, Franska 1, Historia 1b, Idrott och hälsa 1b, Naturkunskap 1b, Psykologi 1, Religionskunskap, Samhällskunskap 1b, Svenska 1, Svenska 2, Kommunikation, Sociologi, Psykologi 2a, och Filosofi 1!"

  Om du vill bli behörig till Högskoleutbildningar, behöver du även ha godkänt betyg i Svenska 3
  Idrott och hälsa 1 kan du "glömma"; det betyget får ej ingå i examensbevis från komvux; ändring i reglerna sedan 1 jan2017.

  Du har "halva gymnasiet" kvar att läsa. 
  Du behöver godkänt betyg i matematik 1, det är ett av kraven för examensbevis. 

  För övrigt, så kan du "rikta" din utbildning åt olika håll... då du har godkända betyg i många "allmänna ämnen", som passar in i många olika program.
   

  Frågor och svar

  • H 26 år

   Fyller man behörighetskravet Matte 2 om man har Matte 3?

   Hej! Jag fyller grundläggande behörighetskrav till universitet, men tänker på att söka till en utbildning som kräver Matematik 2a/2b/2c. Jag har aldrig tagit Matte 2, utan bara tagit prövning på Matte 3b (för att fylla särskilt behörighetskrav för en annan utbildning). Uppfyller jag kravet...

   Anna SYV: Hej H,ja! du uppfyller behörighetskraven vad gäller matte 2, om du har godkänt betyg i matte 3. vänligenANNA
  • Maryam 23 år

   studieadministratör ?

   hej, vad ska man ha för utbildning om man vill bli studieadministratör ? Går det att jobba med det om man har sociologi examen? Är det lätt att få jobb inom yrket? Vilken examen prioriteras?

   Anna SYV: Hej! Yrken som studieadministratör eller utbildningsadministratör är i Sverige icke-reglerade. Kika gärna på https://www.framtid.se/yrke/utbildningsadministrator
  • Mona-Lisa 20 år

   Vad krävs för att bli sjuksköterska?

   Hej. Jag gick El-och energiprogrammet i gymnasiet med godkända betyg i allt (utom matematik 1a). Jag funderar på att utbilda om mig till sjuksköterska (akutsjukvård) och undrar hur jag kan gå tillväga gällande kurser osv. Och vilka kurser behöver jag isåfall komplettera? Är dwt komvux som...

   Daniel Larsson: Hej Mona-Lisa, minimikravet (vad gäller matematik) inför sjuksköterskeprogrammet är godkänt betyg i Matematik 2a. Dock säger de sakkunniga att sjuksköterskestuderande som har... Läs hela svaret
  • Ronja 22 år

   Inte godkänd i Engelska 6?

   Hej, Jag är nu sugen att plugga till mitt drömyrke journalist. Men jag har inte betyg i Engelska 6 från gymnasiet. Jag har alltid haft svårt med engelska och sedan är lite rädd att jag ska misslyckas och inte få den hjälpen jag behöver. Är engelska 6 ett krav när man ska plugga vidare till...

   Julia SYV: Hej Ronja,utan godkänt betyg i engelska 6 är du tyvärr obehörig till högskoleutbildningar i Sverige.Journalist är dock ett yrke som inte nödvändigtvis kräver just... Läs hela svaret
  • Rahaf 22 år

   Tandtekniker behörighet?

   Hej! Jag undrar vad den grundläggande behörigheten för tandtekniker är? Jag sökte på webben och såg att det är matte 2, sam 2 och naturkunskap 2. Men svenska och engelska då? Vilka kurser krävs inom de två ämnen?

   Julia SYV: Hej Rahaf,Grundläggande behörighet beror inte på vilken högskoleutbildning man vill söka till; den är samma för alla utbildningar och inom svenska och engelska kan lite olika krav ställas,... Läs hela svaret
  • Daniel 17 år

   Hur hittar man HHS antagningskvot per urvalsgrupp?

   Hej, jag tittade in på handelshögskolan i Stockholm urvalsgrupper men kunde inte finna hur stor andel av respektive grupp som blev antagna. Kan ni hjälpa mig?

   Julia SYV: Hej Daniel,HHS är en Privat högskola - så de gör ganska mycket som de vill. De kan också ändra rätt mycket till nästa antagningsomgång. Det är bäst... Läs hela svaret
  • Mohamad 19 år

   Hur fungerar en salstentamen?

   Hej Hur fungerar en salstentamen? Hur långa brukar de vara på ett ungefär under det första året på ämneslärarprogrammet? Brukar man få någon typ av vägledning i vad man ska kunna, för på gymnasiet fick man instuderingsfrågor och dylikt, får man det på universitetet också eller måste man klara...

   Julia SYV: Hej Mohamad;en "sal-tentamen" när man läser på en högskoleutbildning kan t.ex vara 2-3 timmar eller 5 timmar. Man får information från sina lärare angående vad man måste... Läs hela svaret
  • Mikaela 18 år

   Ger matte 2 och 3 meritpoäng?

   Får man merit för Matematik 2 och 3 om utbildningen inte kräver matematik som behörighet? Exempelvis juristprogrammet

   Julia SYV: Ja, om högskoleutbildningen ej kräver matte för särskild behörighet - ger matematik 2 och 3 var sin "halva" meritpoäng, alltså, sammanlagt + 1.0 meritpoäng.Mer om... Läs hela svaret
  • Maria 20 år

   Ämneslärare sociologi?

   Hej! Jag undrar vad som krävs för att bli ämneslärare på gymnasiet i sociologi?

   Julia SYV: Hej Maria,förklaringen om vilken utbildning som krävs för att bli en Behörig lärare i Sociologi på gymnasienivå i Sverige finns bl.a på framtid.se/yrke/sociologilarare
  • Henrik 20 år

   Vad innebär IMVVO?

   Hej! Min syster har blivit antagen till ett introduktionsprogram (IMVVO) på Vipeholmsskolan i Lund. Hon har svår dyslexi och har stora svårigheter i skolan. Eftersom hon fick F i engelska och har stora kunskapsluckor så skulle hon gå på...

   Anna SYV: Hej Henrik, det måste vara den här skolan - gymnasieskolan-vipan som din syster är antagen till. Du nämner Komvux. Är din syster 20 år eller fyller 20 år snart? För annars så är hon... Läs hela svaret
  • Nora 50 år

   höja grundskolebetyg med en prövning?

   Hej, Kan man höja sina betyg från årskurs 9 med en prövning i vissa ämnen? Min son pluggar ett gymnasieår utomlands och ska sedan söka in på ett svenskt gymnasium i årskurs 1. Efter utlandsåret kommer han var bättre på matte...

   Anna SYV: Hej Nora,det är en intressant men också lite svår fråga du ställer...Ja, prövningar får man göra (i princip). Prövningsavgift har inte höjts på... Läs hela svaret
  • Klara 20 år

   Kan man läsa socionomutbildningen på distans?

   Jag vill läsa till socionom men bor utomlands och spelar som basketproffs. Jag undrar om det går att läsa till socionom på något annat sätt, t ex läsa vissa kurser på distans (i så fall vilka?) eller läsa till socialpedagog och sedan kunna tillgodoräkna kurser? Jag kommer inte kunna komma på...

   Anna SYV: Hej Klara,det vi känner nu är följande:socionomprogrammet på distans erbjuds på högskolan i Gävle, men det är Obligatoriska träffar som ingår. Se info på... Läs hela svaret
  • Batoul 17 år

   vad kan man plugga vidare till efter Handel och administration?

   Hej! Jag går andra året Handel och administration och i mitt gymnasium erbjuder dem kurser för att man ska få högskolebehörighet men frågan är vad kan man plugga vidare till efter Handels och administrationsprogrammet?

   Vägledare Anonym: Hej Batoul, det är inte bara din skola som erbjuder kurser för högskolebehörighet, utan alla elever på alla yrkesprogram på alla gymnasieskolor har rätt att... Läs hela svaret
  • Evelina 21 år

   Vad gör egentligen en psykolog?

   Vad gör egentligen en psykolog? Jag är intresserad av att börja läsa psykologprogrammet men tycker det känns svårt att hitta information om hur en arbetsdag faktiskt ser ut för en verksam psykolog? Har du några svar?

   Milla SYV: Hej Evelina, jag tror arbetsdagar för en Psykolog kan se rätt olika ut, beroende på var /arbetsplats/ man jobbar på. Det vi på Fråga SYV vet om yrket psykolog - uppger vi på... Läs hela svaret
  • Sofia 17 år

   Byta linje i tvåan utan att gå om?

   Hej! Jag ska börja tvåan på vård- och omsorgsprogrammet nu till hösten, men nu under sommaren känns det som att jag har gjort fel val. Jag vill hellre gå mediaprogrammet. Går det att byta till den linjen i tvåan utan att behöva gå...

   Milla SYV: Nej, det tror jag tyvärr - inte!"Mediaprogrammet" - så är det Estetiska programmet, inriktning "estetik och media" eller Samhällsvetenskapsprogrammet, inriktning Medier, Info- och kommunikation... ngt.... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga