malia 20 år

  Hej! Jag startade i gymnasiet i Luleå år 2015 då jag precis gått ut nian som jag därefter ville byta linje från Estetiska programmet till Samhällsprogrammet. Gick ett och ett halvt år i Umeå som jag därefter också hoppade av då jag fick psykisk ohälsa, och började sedan på Korrespondensgymnasiet/Hermods på distans. Min studietid på gymnasiet har gått lite upp och ned & detta betyder att jag inte har så många betyg från gymnasiet och jag har försökt plugga upp dem ett flertal gånger utan hjälp då heller. Så nu eftersom jag är över 20 år & får börja på komvux, hur funkar det? Kan jag få min gymnasieexamen via komvux? Hur funkar det med CSN? Måste jag vänta på att termin ska börja innan jag kan börja? Kommer jag kunna plugga i min egna takt? Vill plugga upp till gymnasieexamen på heltid (inte distans) & sen plugga till studievägledare. Nu är jag godkänd i femton st ämnen men underkänd/saknar tolv st ämnen för att få en gymnasiekompetens/examen. Kan jag läsa upp alla dessa tolv ämnen på komvux och sedan få min gymnasieexamen? Hur länge tar det ungefär per ämne att plugga upp? Jag vill dessutom gärna ha bidrag och kanske även lån under min studietid och undrar hur den processen går till. Jag bor i Gävle och vill gärna plugga där! Kan jag hoppa på direkt på en termin eller behöver jag vänta tills en ny termin startar? Undrar också om det är "garanti" på att man kommer in eller om det finns en risk på att man inte kommer in? & till den sista frågan, hur söker jag? Går jag till komvux personligen eller går det att göra via nätet (tänker då jag har så många ämnen som jag vill läsa!)

  • Anna Är du också FOLKBOKFÖRD i Gävle? Detta är viktigt - eftersom gymnasiala kurser på komvux läser man i den kommunen där man är Folkbokförd. Det är inte alltid man bor i samma kommun som man är folkbokförd i, därför frågar jag om din folkbokföringskommun.

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Malia,
  gymnasiala kurser på komvux läser man i (eller via) den Kommunen där man är folkbokförd (som i detta sammanhang kallas för "hemkommunen", även om man de facto bor i en annan kommun).
  Det är olika hur komvux organiserar sig i olika kommuner; vissa små kommuner köper alla kurser hos kringliggande kommuner eller köper distans-kurser.
  Det bästa är att kika på kommunens hemsida - den kommunen där du är folkbokförd - vad som står om komvux eller om Vuxenutbildningen.

  Om du är folkbokförd i Gävle & vill läsa kurser på gymnasial nivå, finns info på gavle.se/service-och-information/utbildning-och-barnomsorg/vuxenutbildning-i-gavle

  Om att träffa en SYV på komvux i Gävle - var god se gavle.se/service-och-information/utbildning-och-barnomsorg/vuxenutbildning-i-gavle/for-dig-som-vill-ha-studie-och-yrkesvagledning

  Om du orkar, kan du skriva av - i en kommentar eller i en ny fråga här på sajten, Vilka kurser du redan har godkända betyg i, t.ex Matematik 1b, Historia 1b, Idrott och häsla 1, Engelska 5 och 6 - eller vilka kurser det nu är som du har godkända betyg i - så kan vi då ge dig förslag på vilka kurser vi tycker du bör börja med.
  Utifrån den info som finns i din fråga, så ser det ut som att du är klar med cirka "halva gymnasiet"; jag tror därför att du, för att kunna uppnå kraven och få ut Examensbevis, behöver läsa 3 terminer på heltid.
  Det är absolut inte fel att träffa SYV på komvux i din hemkommun och göra Planering mot examensbevis.
  ****
  Ang. studiemedel
  det är en fråga till CSN - www.csn.se - info om studiemedel för Komvux-studier finns på csn.se/bidrag-och-lan/studiestod/studiemedel.
  Du måste läsa på minst halvtid (50% av studietakt) för att ha rätt till halva studiemedel; för att ha rätt till hela studiemedel, måste du läsa på heltid, 100% studietakt;
  Heltid = 20 gymnasiepoäng per vecka; om man t.ex läser endast Matematik 2 eller Svenska 3 eller Engelska 6 (en normalstor kurs, á 100 poäng), läser man en sådan kurs på heltid på fem veckor. För en termin på 20 veckor, behöver man för heltidsstudier, läsa 400 poäng (alltså 20 p. per vecka i 20 veckor = 400 poäng).
  Det gäller att uppnå godkända betyg i kurser man läser; detta både för att uppfylla kraven för examensbevis & för att kunna även fortsättningsvis få studiemedel från CSN.

  Vem har rätt till studiemedel?
  Om du är svensk medborgare har du Principiell rätt till svenskt studiestöd: övriga (icke-svenska medborgare) måste först ansöka om den rätten. Sedan är det också att bli Antagen till studierna i tillräcklig omfattning (alltså på minst halvtid).
  Uppfyller man de kraven, ovan, finns det ingen anledning för CSN att ej bevilja studiemedel (bidrag + ev. lån, om man vill låna också).
  Vid fortsatt ansökan om studiemedel, tittar CSN på tidigare studieresultat; har man inte uppnådd godkända betyg, kommer CSN svara Nej på fortsatt ansökan.

  om att Läsa till SYV
  En lista på utbildningar till SYV - var god se Studera.nu/SYV

  SYV-programmen är på 3 år på heltid. Behörighet är Grundläggande + godkänt betyg i samhällskunskap 1b. För grundläggande behörighet behöver du få ut Examensbevis från ett högskoleförberedande gymnasieprogram
  eller
  Examensbevis från ett yrkesprogram + godkända betyg i svenska /eller SAS, svenska som andraspråk/ 2,3 och engelska 6.

  Du kan, alltså i ditt examensbevis från komvux välja ganska många Valfria kurser; du måste dock ha godkänt betyg i samhällskunskap 1b (eller i två mindre kurser: samhällskunskap 1a1 och 1a2).
   

  • malia Jag har godkända betyg i Engelska 5, Engelska 6, Franska 1, Historia 1b, Idrott och hälsa 1b, Naturkunskap 1b, Psykologi 1, Religionskunskap, Samhällskunskap 1b, Svenska 1, Svenska 2, Kommunikation, Sociologi, Psykologi 2a, och Filosofi 1!
  • malia och ja, jag är folkbokförd i Gävle!
  • malia kom också på att jag undrar, kan jag välja ett ämne som inte ingår i min kursplan (samhällsvetenskap), ex, att jag skulle lägga till medicin 1 och 2 att läsa? bland de andra kurserna som är obligatoriska för gymnasiekompetensen!
  • Mikael Du kan börja med svenska 3 och matematik 1; de kurser behöver du ha godkända betyg i. För övrigt, så är det bra att göra Planering med SYV på komvux.
  Läs alla kommentarer
  Mikael SYV SYV på FrågaSYV

  Hejsan,
  du skriver i din kommentar att du har godkända betyg i följande kurser:
  "Engelska 5, Engelska 6, Franska 1, Historia 1b, Idrott och hälsa 1b, Naturkunskap 1b, Psykologi 1, Religionskunskap, Samhällskunskap 1b, Svenska 1, Svenska 2, Kommunikation, Sociologi, Psykologi 2a, och Filosofi 1!"

  Om du vill bli behörig till Högskoleutbildningar, behöver du även ha godkänt betyg i Svenska 3
  Idrott och hälsa 1 kan du "glömma"; det betyget får ej ingå i examensbevis från komvux; ändring i reglerna sedan 1 jan2017.

  Du har "halva gymnasiet" kvar att läsa. 
  Du behöver godkänt betyg i matematik 1, det är ett av kraven för examensbevis. 

  För övrigt, så kan du "rikta" din utbildning åt olika håll... då du har godkända betyg i många "allmänna ämnen", som passar in i många olika program.
   

  Frågor och svar

  • David 39 år

   Gymnasiearbete på Komvux?

   Hej, Jag har läst att en gymnasieexamen ifrån Komvux skall bestå av 2400 gymnasiepoäng, ingår gymnasiearbetet i dessa 2400 poäng? Dvs en gymnasieexamen ifrån Komvux består av 2300 poäng lästa kurser samt en gymnasiearbete på 100 poäng?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Silvia 17 år

   Vilka utbildningar skulle kunna passa mig?

   Är intresserad av språk, att skriva (är väldigt introvert), tala inför publik (förberett tal), programmering samt design (webbsidor, kanske spel/animationer). Jag kommunicerar bäst skriftligt, men tycker även om att hålla informerande tal framför publik. Kan tänka mig skriva lite vad som helst....

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Elin 19 år

   Hinner jag läsa matte 3?

   Hej, Jag har ett par månader efter studenten insett att jag kan ha tillräckligt höga gymnasiebetyg för att komma in på arkitektutbildningen i Umeå. Jag har inte läst in matte 3b som krävs och just nu går jag på folkhögskola i Frankrike som jag kom in på innan betygen färdigställdes. Jag skulle...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Lara 15 år

   Hur påverkas mina meriter av språkval?

   Hej, jag går i nian och funderar kring mina meritpoäng. Jag har under ett tag funderat på att sluta på spanska och börja med modersmål istället, men när jag räknade ut hur mina meritpoäng skulle påverkas så såg jag att man inte får lika mycket merit för modersmål som för spanska. Så man kan...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Nicole 20 år

   Vilken behörighet krävs till högskolan?

   Hej! Jag fick godkänt betyg i Matte 2a i gymnasiet, nu pluggar jag Matte 3c på Komvux så jag kan få behörighet för högskoleingenjör. Min fråga är då om jag är behörig för högskoleingenjör? Jag har...

   Vägledare Anonym: Hej Nicole, ofta krävs det matematik 4 för behörighet till Hgskoleingenjörsprogrammen, men den här utbildning accepterar lägre matte-behörighet, matte 3c. Det är alltså... Läs hela svaret
  • Omar 17 år

   Hur lång tid tar det att läsa kurser i komvux?

   Hej jag går i el och energi programmet i första året. Jag komme rinte kunna bli behörig till höskolan men jag tänkte lästa några kurser i komvux i framtiden. Jag vill läsa programvaruteknik i framtiden men den har också kunskaper och dessa...

   Liselotte Johansson: Hej, Omar,om du på gymnasiet läser matte 1a, men sedan vill få godkänt betyg i matte 3, så behöver du på komvux läsa matte 2 och sedan 3. Det är två stycken... Läs hela svaret
  • Anne 32 år

   Utbilda mig till Dermatologist?

   Jag jobbar som hud och laser terapeut och skulle vilja vidareutbilda mig till dermatolog. Min fråga är om jag först måste läsa 5 år på läkar linjen för att sedan specielisera mig till Dermatolog? Mycket tacksam för svar Ann

   Liselotte Johansson: Hej Anne,DermatoIog är en hudIäkare. Det är en speciaIistIäkare (speciaIist i hudsjukdomar och hudåkommor tiII föIjd av aIIergiska reaktioner, sjukdomar eIIer skador, t.ex brännskador, skott-... Läs hela svaret
  • Hanna 21 år

   Lägga upp sin egen magister?

   Hej! Jag undrar hur man gör för att skapa sin egna magisterutbildning (förutsatt att man redan har en kandidat-/högskoleingenjörexamen redan). Hur vet jag vilka kurser som jag kan välja bland? Finns det vissa krav på vilka kurser som måste ingå...

   Liselotte Johansson: Hej Hanna,magisterexamen får man efter att ha genomgått ett påbyggnadsprogram på 60 hp (ett års studier på heltid) efter det att man redan har kandidatexamen; alltså är det... Läs hela svaret
  • Johannes 22 år

   Lärare eller studie- och yrkesvägledare?

   Hej! Jag går i tankarna om att bli lärare eller studie- och yrkesvägledare. Jag har alltid varit intresserad av språk, andra kulturer och människor så just nu funderar jag på att bli antingen språklärare eller studie- och yrkesvägledare...

   Liselotte Johansson: Hej Johannes,kika gärna på yrke/internationell-samordnareEn "internationell koordinator" är i Sverige ett icke-reglerat yrke, alltså det är de som anställer som bestämmer vilken... Läs hela svaret
  • Elma 17 år

   Finns kriminologi utbildningen i Göteborg?

   Hej! Jag undrar om kriminologi utbildningen finns i Göteborg? Jag har hittat olika på många sidor?

   Liselotte Johansson: Hej Elma, utbildningsutbud förändras. Om du är 17 år idag, kommer du troligtvis kunna söka till högskola/universitet till hösten 2021 eller ännu senare och vi vet idag... Läs hela svaret
  • Ulrika 36 år

   Bästa kombinationen för samhällslärare?

   Hej! Jag läser påbyggnadsprogrammet till lärare och kommer bli behörig i ämnet samhällskunskap för gymnasiet. Men för att bli anställningsbar bör jag troligtvis läsa in ytterligare ett ämne - vilken kombination rekommenderar du?

   Liselotte Johansson: Hej Ulrika,det kan vara smart att välja ett ämne som är obligatoriskt att läsa på alla gymnasieprogram, som t.ex svenska, engelska, matematik, samhällskunskap, religionskunskap,... Läs hela svaret
  • Frida 20 år

   Behöver jag något mer?

   Hej! Jag studerar på lunds universitet på miljö och hälsoskyddsprogrammet. Jag har planer på att arbeta som djurskyddsinspektör i framtiden och undrar om detta programmet räcker för att få det jag behöver eller om jag behöver...

   Liselotte Johansson: Hej Frida,just nu kan jag på www.arbetsformedlingen.se hitta endast en annons - jobbet som Djurskyddshandläggare och ej några Djurskyddsinspektörer... frågan är då om det är samma yrke eller... Läs hela svaret
  • Henrik 27 år

   Bedömning av lärare sannolikt felaktig, vad gör man?

   Hej! Jag har precis fått ett betyg i svenska 3 där jag fått D på nationella provet och E på den vetenskapliga texten. För mig låter det osannolikt då jag i alla andra ämnen, biologi, kemi, matematik, samhälle, religion, svenska 2 och...

   Liselotte Johansson: Hej Henrik,det är Rektorn som är ytterst ansvarig på en utbildningsenhet. Så, om du först pratar med läraren men ej får den förklaringen som du kan... Läs hela svaret
  • Lars 73 år

   Övre åldersgräns på Komvux?

   Jag är 73 år och skulle vilja läsa på Komvux. I första hand språk men även andra ämnen är av intresse. Finns det någon övre åldersgräns för studier på Komvux? Min granne är intresserad av IT!

   Milla SYV: Hej Lars, det finns ingen Övre åldersgräns - alla som är över 20 år får söka och kan bli antagna till komvux. Om det är studier på gymnasial nivå, är det i den... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga