lisa 24 år
  Hej! Det här kanske är en udda fråga men måste verkligen prata med någon om detta.
  Det är såhär att en av mina vänner har haft svårt i skolan, med svenska språket osv, och jag har gjort massor av hennes inlämningar, men nu har jag fått nog, hon gör inte sitt arbete själv. Om jag berättar detta till lärarna kommer jag få skiten? Kommer jag få göra om mina arbeten och kommer dom sätta fuskstempeln på mig? Jag har dessutom bevis på att det är jag som har gjort inlämningarna. Tacksam för snabbt svar!

  2 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Lisa!

  Jag tycker du kan börja med att prata med din kompis. Du säger då att du tycker det är fel att fuska och du tänker inte göra det mer, att du gjorde fel förut men framöver tänker du inte göra det. Och så gör du inte några uppgifter i stället för din kompis från om med nu.

  Jag skall samråda med kollegorna om din situation och vi återkommer till dig, men prata med din kompis nu på en gång, tycker jag.

  Bästa hälsningar
  Milla
  Ser att du är 18 år, myndig, alltså. Du behöver inte berätta för dina föräldrar, men jag råder dig göra det - för att de känner dig + att de tänker hundra procent på ditt bästa i första hand. De kan därför ge bra råd.

  Själv tänker jag så här: om din kompis INTE KAN detta som hon lämnade in "som om det vore hennes uppgifter" så kommer det att visa sig på provet framöver - att hon inte kan, inte har de kunskaper som krävs. Hon kommer alltså inte att få ett bra betyg. Lärare är inte så dumma som man kanske tror. Lärare vet att på hemuppgifter går det att fuska, att det inte alltid eleven själv som gjorde uppgifterna. Så den delen av problemet kommer att sköta sig själv.

  Det där med ditt dåliga samvete är då en annan sak. Hur man gör här är en svårare fråga. Kan du gå prata med kurator på skolan? Kurator har sekretess och tystnadsplikt.

  Återkommer om jag kommer på ngt. mer bra att skriva om.
  Milla
  • lisa Okej, det ska jag göra, berätta gärna vad ni tycker jag ska göra, snälla
  • Anna Hur går det? Vi håller tummarna för dig!
  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hejsan!

  Jag tycker att prata med föräldrarna och med några andra vuxna som står dig nära - är en mycket bra idé. Finns det någon lärare (kanske klasslärare/mentor) som du tycker bra om och som du kan vända dig till med din fråga?

  Den situationen som du beskriver inte är så väldigt ovanlig. Lärarna har erfarenhet av sådana situationer. Jag gissar på att läraren misstänker redan att din väninna inte gör uppgifterna själv, utan att det är någon annan om gör dem. Kan inte svära på det, men tror att det kan mycket väl vara så.

  Fundera på vem på skolan som du kan prata med: skolsköterska? någon lärare? rektor? kurator? skolvärdinna? De känner till dig och situationen på skolan. De kan ge mycket bra råd.

  Håller tummarna för dig!
  ANNA
  Hej igen!
  Det viktigaste är att du slutar skriva uppgifter för din kompis med omedelbar verkan & att du i framtiden inte gör om samma misstag, dvs inte hjälper någon att fuska. Det är det absolut viktigaste. Det är - givetvis - inte bra att du bröt mot reglerna & medverkat till att luras (fuska). Bra dock att du har förstått att det är fel och slutar nu.

  Jag förstår att du både vill berätta om det som hände men samtidigt är rädd för repressalier (att det t.ex. påverkar ditt betyg negativt, som du skriver i din fråga). Tyvärr så kan jag inte lova dig hur det blir när det som hände kommer fram. Att bara ta och sänka ditt betyg i ämnet skulle inte vara rätt att göra, tycker i alla fall jag. Detta pga i fall du har kunskaperna, som räcker till ett visst betyg, så bör du få just det betyget = dina kunskaper. De bestraffningsmetoder som skolan (rektor) kan använda är - avstängning från skolan. Om en elev är avstängd från skolan, kommer eleven att missa en del av undervisningen, kanske vissa prov mm. och på så sätt kan betygen påverkas negativt. Det är på många sätt bra att lätta på sitt samvete & berätta exakt vad som hände, när, hur och varför. Sedan måste man vara beredd på att man kan bli bestraffad för det, som man har gjort (för att man har ju faktiskt begått fel). Exakt vilken bestraffning en gymnasieelev får för att ha fuskat med hemuppgifter, finns inte reglerat (så vitt vi vet i alla fall). Rektor har ganska stora befogenheter och kan göra bedömning av situationen (utifrån tidpunkt, grad och omfattning samt konsekvenserna för skolan), t.ex. spelar det roll om du & din kompis var under 18 år under största delen av det pågående fusket. Under hur lång tid det pågick och vems idé det var att göra så - kan också spela stor roll. Någon sort bestraffning kommer ni båda att få (med allra största sannolikhet), men exakt vilken är det helt omöjligt för oss här på Fråga SYV att svara på. Ni kommer inte att hamna i fängelse för det, den saken är klar. Men i värsta fall kan ni båda tvingas sluta på skolan, om rektor bedömer att fusket var så pass omfattande och att ni båda är lika skyldiga till det som hände.

  Det är ditt beslut hur du vill göra. Du är myndig och kan helt själv, på egen hand, fatta beslut om vad du berättar, för vem, när mm. Det bästa rådet som vi kan ge dig (jag som du fick redan från oss): att sluta göra fel med omedelbar verkan!!! Sedan är det bra att samråda med personer som finns nära dig: föräldrar, personal på skolan (framförallt kurator kan vi rekommendera att du pratar med), andra vuxna som du litar på är också bra att prata med. Som vi redan sagt, kan vi inte lova dig vad som händer när du berättar för läraren och/eller rektor. Någon sort bestraffning borde ni båda (du och din kompis) få för detta men vi vet ej exakt vilken: mycket beror på rektors bedömning för att det är hen som är ytterst ansvarig & har ganska stora befogenheter.

  Sammanfattning:
  det är mycket bra att du kom fram till att du inte vill medverka i fusket. Sluta med det omedelbart & gå prata med skolkurator så fort som möjligt.

  Önskar dig allt väl & håller tummarna!
  ANNA

  Frågor och svar

  • sara 6 år

   jag går i vård och vill inte jobba med äldre eller torka nedre?

   Hej syv jag går i andra året, går i vård och omsrog och vill inte jobba med gamlingar eller akut vård. Jag vill helst inte jobba med något som har med nedre hygien, Vet du vad det finns för jobb man kan jobba med som inte krävs efter gymnasieutbildning eller som har med nedre och göra? finns...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Anna 22 år

   när måste komplettering av betyg vara klart?

   Hej, jag har en fråga angående ansökan till universitetet. Ansökningen är ju mellan 15 mars-15 april, men om jag håller på att komplettera och höja betyg via komvux och inte får mitt slutbetyg förens i maj typ, kommer det räknas in då? Eller måsta all komplettering vara klar innan 15 april?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Elin 18 år

   Antagning till psykologprogrammet?

   Hej bästa SYV! Min största dröm är att komma in på psykologprogrammet, men mina gymnasiebetyg är inte tillräckliga. Jag vet om att man kan gå till Komvux och plugga upp betygen, men för psykologprogrammet behöver man få A på allting, vilket därför inte heller kommer att funka. Jag vet att man...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • susanne 21 år

   kan jag läsa historia 2a direkt efter hirstoria 1a1?

   hej! jag har läst in historia 1a1 på komvux och undrar nu om jag skulle kunna hoppa över historia 1a2 och gå direkt till historia 2a på gymsanie nivå komux.

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • lau 20 år

   Avbrott i en prövning?

   Hej jag höll på med en prövning på distans via NTI som hade slutdatum den 5 mars. Men eftersom jag varit sjuk och sängliggandes kom jag överens med läraren om att uppgifterna skulle lämnas in nästa vecka då jag blivit frisk igen. Men...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Gerda 20 år

   Lokförarutbildning??

   Hej jag undrar vilka skolor är det som har lokförarutbildning, jag har hittat tre stycken är det bara tre? Samt undrar jag om jag söker både till lokförare och tex socionom. Kan jag komma in på båda? För att som jag fatta högskolan/universitet och yrkeshögskolor är två olika saker och man kan ...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Alm 20 år

   Masterprogram efter 3årigt program?

   Hej! Jag har en generell fråga om hur antagningen på masterprogram fungerar. Jag har förstått att olika masters ställer olika krav och att man konkurrerar om plats mrd sina högskolebetyg. Det jag undrar är vad som händer om jag t.ex. läser ett...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Emelie 25 år

   Vad menas med Ma3b alternativt Ma3c?

   Hej. Kikar på möjligheten att kanske söka in till landskapsarkitekt. På deras hemsida står följande under behörighet: Förutom grundläggande behörighet för högskolestudier, krävs särskild behörighet enligt områdesbehörighet 3: • Matematik C • Naturkunskap B (alternativt Fy A, Ke A, Bi...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Mariam 25 år

   gymnasiearbete?

   jag har läst barn och fritids programet på gymnasiet och det behövs gymnasiearbete för slutbetyg eller gymnasie examen och det finns inte gymnasiearbete på barn och fritid vilken gymnasiearbete passar till barn och fritids? jag tänkte på samhällsvetenskap gymnasiearbete om jag läser den kommer...

   Anna SYV: Hej Mariami ett Slutbetyg får inte kursen gymnasiearbete ingå.I Examensbeviset är det däremot en Obligatorisk kurs som måste ingå med godkänt betyg. Så jag gissar på att det är... Läs hela svaret
  • Wilma 21 år

   Skillnader förskollärare och grundskollärare F-3?

   Hej! Jag ska plugga till hösten och velar mellan om jag vill bli förskollärare eller grundskollärare F-3. Vad skulle ni rent spontant säga att jag ska tänka på vid valet? Jag förstår att det är svårt för er att svara på, men...

   Anna SYV: hej Wilma, du har rätt i att det är mycket svårt att ge råd när du står i valet och kvalet mellan de 2 rätt så "liknande" yrken: Förskollärare... Läs hela svaret
  • bella 20 år

   Höja merit efter gymnasiet?

   Jag har redan tagit studenten och gick ut med 18.2 ungefär men hade behövt ha 19.2 för att komma in på den utbildningen jag vill, är det värt att plugga upp betygen nu i efterhan eller satsa på högskolaprovet? Och har D i några ämnen...

   Anna SYV: Hej Bella!Man kan både göra högskoleprovet och samtidigt försöka få upp sitt meritvärde. Det behöver inte vara det ena Eller det andra, utan du kan göra Både och, samtidigt.... Läs hela svaret
  • Anderas 19 år

   Ekonomutbildning och redovisningsekonom?

   Hej! Jag är rätt så intresserad vad redovisning och revison är och vill gå det på universitet/högskola. Men vad är skillnaden att gå redovisningsekonom på en yrkeshögskola och ekonomprogrammet med inriktning redovisning? Exempel...

   Mikael SYV: Hej!en yrkeshögsoleutbildning som du länkar till är på 2 år och leder till yrkeshögskoleexamen, som är kvalificerad utbildning på Eftergymnasial nivå men inte en... Läs hela svaret
  • Alexander 22 år

   Vad krävs för att bli elektriker lärling?

   Hej. Har nyss pluggat färdigt till elektriker på en vuxenutbildning med godkänt i alla ämnen som vi hade. Har dock inte godkänt i matte 1a. Kommer det blir problem på grund av det? Är just nu elektriker praktikant. Kommer jag kunna få ett...

   Anna SYV: hejsan, jag tycker man bör utgå från information på ecy.com/bli-elektriker/utbildning/utbildning-till-elektriker-inom-vux men exakt svar på frågan om det är helt... Läs hela svaret
  • Elin 50 år

   Hur många utbildningar finns det?

   Hej, jag har på olika håll hört att bäst chans att få jobb är efter en yrkeshögskoleutbildning, stämmer det? och undrar också hur många utbildningar finns inom yrkeshögskola? Var finns alla de att hitta på en och samma sida/sajt? Tack på förhand!

   Julia SYV: Hej Elin,att yrkeshögskola uppvisar mycket bra resultat vad gäller att leda direkt till jobb, stämmer! Läs t.ex på yhguiden.se/reportage/vill-du-ha-basta-chansAngående antal YH:::man kan inte... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga