Linnea

    Jag vet inte hur jag ska gå. Jag älskar bakning och matlagning. Men också kost, näring och hälsa. Jag håller på med mitt eget företag så jag kan sälja mina bakverk. Men jag har varit mycket sjuk och missat gymnasiet och om jag ska börja måste jag ligga 2 år efter och börja 1:an. Jag är inte sugen på att börja skolan, vill istället komma ut i arbetslivet och göra det som jag tycker är kul. Jag har hittat en bra privat kurs som jag är mycket intresserad av. För jag har inte hittat något program eller inriktning som går in så djupt på kost, hälsa och näringslära som jag önskar. För det är just det jag vill lära mig mer om. Och jag undrar om jag som har Aspberger och andra diagnoser har möjlighet att få rabatt eller bidrag för kursen? Ska jag höra av mig till kommunen eller vet du något annat? Men jag tänkte ändå söka den 15 april men jag har ingen aning om vad eller vilket jag då ska välja. Men om jag går den där kursen och har mitt företag vid sidan om, är det då någon som skulle vela anställa mig som kostrådgivare? Måste jag verkligen gå gymnasiet? Det känns så jobbigt. Kan jag inte lyckas få ett jobb ett jobb ändå? För jag orkar inte med alla andra ämnen, jag vill bara lära mig mer om kostrådgivning som jag är mycket intresserad av. Hoppas verkligen du kan hjälpa mig och ge mig några bra råd. Tack på förhand!

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Linnea!
    Det vi vet om yrket Kostrådgivare - berättar vi på framtid.se/yrke/kostradgivare  - yrket KOSTRÅDGIVARE är i Sverige icke-reglerat; alltså får varje arbetsgivare bestämma själv vem hen anställer. Många föredrar att anställa Dietister, med legitimation som de får efter 3-årig högskoleutbildning på dietistprogammet.
    Dietist är i Sverige ett yrket som kräver Legitimation. Examen från dietistprogrammet krävs. Dietistprogrammet ges på högskolenivå.

    Som egen företagare får du själv bestämma vilken utbildning du behöver för att skaffa betalande kunder så att ditt företag kan gå runt, ekonomiskt sett.

    ang. bidrag för att gå en privat utbildning
    Du får gärna kontakta både kommunen och försäkringskassan. Vi på FRåGA SYV kan inte ge ngn garanti på att ngn vill hjälpa dig betala för en privat utbildning.
    Om du har dokumenterad diagnos som bekräftar din funktionsvariation, kan tänkas att Försäkringskassan kan hjälpa till på ngt.sätt och även Arbetsförmedlingen och den kommunen där du är folkbokförd.

    Frågor och svar taggade med 'efter studenten' (3 st.)

    • Mathilda

      Lantbruks utbildning efter gymnasiet?

      Är en tjej som ska börja sitt sista år på gymnasiet och tar studenten till 2020. Just nu går jag på det samhällsvetenskapliga programmet, vilket jag sjäv vet ger många olika alternativ för framtiden. Under snart dessa tre år har jag förändrat som person och hittat nya intressen i livet. En av...

      Julia: : Hej,om du kan tänka dig gå om år 1 och 2 på gymnasiet - på Naturbruksprogrammet, kan du kika på vilka gymnasieskolor som erbjuder NB/inriktning djuroch NB/inriktning lantbruk
    • philip

      Komplettering för universitetet?

      Jag har nyss tagit studenten men mitt meritvärde är alldeles för långt för dem utbildningarna jag vill plugga på universit/högskola, går det att komplettera de ämnen som behövs för att få upp värdet? Eller måste man...

      Anna: : Om du redan nu är behörig, kan du försöka komma in genom högskoleprovet. Om du saknar betyg för behörighet -sök de kurserna på komvux; utred också hur många Extrapoäng, meritpoäng som du ev har.
    • Johan

      Meritpoäng efter studenten?

      Hej. Kan jag som person som tog studenten sommaren 2016 läsa Matemetikk 5 och Engelska 7 och få de 2 merit poäng som man hade fått för de kurserna om man läst dem under gymnasietiden?

      Mikael: : Hej Johan, har du redan nu några Meritpoäng? För att Max antaI är 2.5. Så om du redan har t.ex 1.0 i merit, t.ex för godkäda betyg i moderna språk 3 och 4, då kan du bara få... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga