Emelie
    Hej!

    Jag är med på att det, för att man ska få fortsatt studiemedel från CSN, finns krav på att man måste ha klarat ett visst antal hp under föregående läsår.
    MEN, finns det någon lag, krav, regler eller liknande som reglerar elevens rätt att fullfölja utbildningen på högskola? Finns det något som kan hindra en student från att fortsätta att läsa år 2 på det program som studenten är antagen till?
    Jag menar, har skolan rätt att, utifrån att studenten inte har klarat ett visst antal poäng, neka studenten att fortsätta läsa år 2 på programmet?

    Tack på förhand!

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Emelie,
    det finns flera aspekter i din fråga:
    den juridiska - den studerandes rättigheter?
    den ekonomiska - studiemedel?
    och den praktiska - utan möjlighet att ta ut examen från programmet, är det värt att "slösa sin tid" när man kan göra ngt annat som leder till examen och/eller möjlighet att få ett jobb?
    ******
    Om man vill svara på den juridiska aspekten - rättighet för studerande, då råder jag dig att vända dig till UHR och UKÄ.
    SYV är inte jurist, men så vitt jag förstår så bygger (i alla fall vissa kurser) "på" varandra inom ett högskoleprogram, och om man saknar godkänt betyg i en underliggande kurs har man ej förutsättningar att klara av en högre kurs inom samma ämne inom programmet och då blir man inte antagen till just den kursen, som bygger på en lägre kurs (i vilken man inte har godkänt betyg). Vissa kurser i år 2 kan vara "nya", som inte är "fortsättning" på det man läste under år1... och då borde man kunna läsa de "nya" kurserna, där förkunskaper från år1 ej krävs - här beror det på hur programmet är uppbyggt.
    När jag sist pratade med en sakkunnig från UKÄ fick jag bekräftat att varje lärosäte i Sverige kan i mångt och mycket "skriva egna regler" och det som gäller på ett lärosäte behöver inte gälla på ett annat och de studerande hänvisas med liknande frågor (liknande det du frågar om) i första hand till den egna institutionen på sitt eget lärosäte. Sedan om man inte är nöjd med hanteringen av fallet på det egna lärosätet, kan man anmäla det till UKÄ men det är inte säkert UKÄ tar upp fallet utan det "beror på"... detaljerna i fallet.

     

    Frågor och svar taggade med 'historia lärare' (3 st.)

    • Kevin

      Ämneslärare inriktad mot engelska och HKK?

      Hej!

       

      Jag har ett par funderingar kring ämneslärare, jag är intresserad av att läsa till engelska som mitt första ämne men inriktad till gymnasieskolor/komvux men har funderar vilket andra ämne jag vill läsa...

      Milla : : Hej, frågor om lärarutbildningar besvaras bäst av studievägledare på lärarhögskolorna. Det jag som är allmän SYV vet om yrket HKK-lärare går att... Läs hela svaret
    • Lovisa

      Vilka ämnen är mest eftertraktade?

      Hej! jag tänker läsa till gymnasielärare nu till hösten och går just nu & funderar på vilka ämnen jag ska välja. Jag funderar på svenska & engelska då jag gillar språk, men hade även varit kul med historia eller något annat SO-ämne. Hur ser det ut med efterfrågan på olika ämnen & olika...

      Peter: : Hej Lovisa!viktiga frågor men svårt att svara på. :) När en lärare slutar, vill rektor ersätta honom/henne med en annan lärare som är behörig i samma ämneskombinationen,... Läs hela svaret
    • Duck

      Vilken urvalsgrupp hamnar jag i?

      Hej! Jag gick ut naturvetenskapsprogrammet (inriktning natur) med F i Fysik 2. För att bli behörig pluggade jag hos komvux och fick ett godkänt betyg i Fysik 2. Kommer jag hamna i urvalsgruppen BI eller BII när jag söker till ett högskola?

      Anna: : Hej, du kommer prövas i BII, kompletteringsgruppen; detta pga du utan komplettering med godkänt betyg i fysik2 inte var behörig.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga