Emelie
    Hej!

    Jag är med på att det, för att man ska få fortsatt studiemedel från CSN, finns krav på att man måste ha klarat ett visst antal hp under föregående läsår.
    MEN, finns det någon lag, krav, regler eller liknande som reglerar elevens rätt att fullfölja utbildningen på högskola? Finns det något som kan hindra en student från att fortsätta att läsa år 2 på det program som studenten är antagen till?
    Jag menar, har skolan rätt att, utifrån att studenten inte har klarat ett visst antal poäng, neka studenten att fortsätta läsa år 2 på programmet?

    Tack på förhand!

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Emelie,
    det finns flera aspekter i din fråga:
    den juridiska - den studerandes rättigheter?
    den ekonomiska - studiemedel?
    och den praktiska - utan möjlighet att ta ut examen från programmet, är det värt att "slösa sin tid" när man kan göra ngt annat som leder till examen och/eller möjlighet att få ett jobb?
    ******
    Om man vill svara på den juridiska aspekten - rättighet för studerande, då råder jag dig att vända dig till UHR och UKÄ.
    SYV är inte jurist, men så vitt jag förstår så bygger (i alla fall vissa kurser) "på" varandra inom ett högskoleprogram, och om man saknar godkänt betyg i en underliggande kurs har man ej förutsättningar att klara av en högre kurs inom samma ämne inom programmet och då blir man inte antagen till just den kursen, som bygger på en lägre kurs (i vilken man inte har godkänt betyg). Vissa kurser i år 2 kan vara "nya", som inte är "fortsättning" på det man läste under år1... och då borde man kunna läsa de "nya" kurserna, där förkunskaper från år1 ej krävs - här beror det på hur programmet är uppbyggt.
    När jag sist pratade med en sakkunnig från UKÄ fick jag bekräftat att varje lärosäte i Sverige kan i mångt och mycket "skriva egna regler" och det som gäller på ett lärosäte behöver inte gälla på ett annat och de studerande hänvisas med liknande frågor (liknande det du frågar om) i första hand till den egna institutionen på sitt eget lärosäte. Sedan om man inte är nöjd med hanteringen av fallet på det egna lärosätet, kan man anmäla det till UKÄ men det är inte säkert UKÄ tar upp fallet utan det "beror på"... detaljerna i fallet.

     

    Frågor och svar taggade med 'svenska som andra språk' (2 st.)

    • elev

      Bedömningen av SVA och vanligt svenska?

      Hej! Hur bedöms de när man söker till universitet? bedöms de lika eller är det bättra att läsa vanligt svenska ? Mvh/ Mahdy

      Julia: : Hej,det finns ingen som helst skillnad på hur svenska och SAS, svenska som andraspråk, bedöms - vid ansökan till eftergymnasiala utbildningar i Sverige; de ämnena är... Läs hela svaret
    • Alma

      Skillnad på svenska och svenska som andraspråk?

      Hej! Vad är skillnaderna på svenska och svenska som andraspråk? Kommer att läsa naturvetenskap nu till hösten och undrar om det finns någon skillnad och om det kommer att påverka senare till universitetet. Jag har haft svenska under grundskolan. Så mina frågor är då, kommer det att påverka...

      Melina: : Hej Alma! Svenska och svenska som andra språk är S.k motsvarighets kurser. Det innebär att kurserna är lika stora och ger samma behörighet till högskola. Så vilken kurs du... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga