Simon 27 år
  Jag hade tänkt söka mig in till en ekonomiutbilding våren 2016 och hade tänkt läsa nån/några kurser i höst medans jag läser in Matte C.
  Vilka kurser kan va mest meriterande på arbetsmarknaden efter jag har gått klart min ekonomiutbildning?
  nått som får mig att sticka ut.

  2 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Simon!

  Språkkunskaper är ofta mycket bra att ha: kinesiska t.ex. skulle få dit att sticka ut.

  Jag vet ej om du har högt Meritvärde på dina gymnasiebetyg och även max antal Meritpoäng. Det kan vara strategiskt klokt att försöka höja meritvärde genom att t.ex. läsa Engelska 7 som ger 1,0 i Merit - om du inte redan har godkänt betyg i den kursen. Att kunna ännu mer engelska är också väldigt bra i väldigt många olika sammanhang.

  Om du skall läsa Matte C ( som numera heter Matte 3b eller 3c) kan det kanske vara bra att efter Matte 3 även läsa Matte 4, som kommer att ge dig Meritpoäng och kunna mer matte är också jättebra om man skall bli ekonom och för övrigt också.

  Vill också påminna dig om att Högskoleprovet kan hjälpa dig att komma in på utbildningen (om du gör HP konkurrerar du i ännu en urvalsgrupp och har med det en extra chans att komma in). Det kan finnas förberedande kurs inför HP på Komvux i din kommun (det finns ibland) och om inte - kan du bedriva självstudier och i alla fall inte missa att anmäla dig till HP.

  Hoppas mitt svar blir till hjälp för dig! Återkom gärna och berätta hur det går med studierna.
  Milla
  Hej Simon!

  Jag undrar om du har Grundläggande behörighet till högskolestudier. Har du Slutbetyg med minst 90% godkända poäng i? Inte ett "Samlat betygsdokument" utan just SLUTBETYG? Det är jätteviktigt för att det kan visa sig att du eventuellt inte har grundläggande behörighet till högskolestudier och i så fall inte kommer in, får besked OBEHÖRIG även om du skulle ha höga betyg och/eller högt resultat på Högskoleprovet.

  För att kontrollera att du verkligen redan har Grundläggande behörighet till högskolestudier (kan vara lurigt att veta hur det ligger till med den saken...) råder jag dig att boka tid hos Studie- & yrkesvägledare på Komvux i din kommun och ta med dig det utbildningsdokumentet som du fick när du slutade gymnasiet. Jag råder dig att ställa följande frågor:
  1. Har jag Grundläggande behörighet till högskolestudier?
  2. Vilka kurser kan jag läsa för att få Meritpoäng?
  3. Finns det en kurs i hur man förbereder sig till högskoleprovet? (kan nämligen finnas på Komvux)

  Tillräckligt högt resultat på Högskoleprovet kan ge plats på en högskoleutbildning. Råder dig därför göra HP.
  I fall det skulle visa sig att du saknar någon kurs för Grundläggande behörighet, så är det just den kursen som du måste läsa i första hand. Annars så kommer du inte in, man kan inte som obehörig komma in på en högskoleutbildning.
  Om du får svar från SYV på Komvux att du redan 100% har Grundläggande behörighet och saknar egentligen bara Matematik C som numera heter 3b eller 3c, då kan du se i kursutbudet på just "din komvux" vad som finns och SYV på Komvux kan också ge dig råd. Det är inte så att precis alla gymnasiala kurser finns på Komvux i varje kommun. Det är i första hand de behörighetsgivande kurser som finns.
  Engelska 7 är inte behörighetsgivande men den ger mest i Merit. En annan kurs som också ger mest i Merit är Moderna språk 4. Här kan du se vilka kurser som ger Meritpoäng:
  http://www.gymnasieguiden.se/informeras/meritpoaeng-meritkurser-omradeskurser

  Man kan få max 2,5 i Merit men det absolut viktigaste är att bli behörig, annars så hjälper inte alla meritkurser ändå.

  Ännu ett tips för dig är att du ser på www.yhguiden.se - om du hittar någon intressant yrkeshögskoleutbildning. Det är oberoende antagning till yrkeshögskola. Du kan söka till högskola och till yrkeshögskola samtidigt och komma in på båda samtidigt. Till yrkeshögskola söker du till varje utbildning till skolorna direkt och kan därför komma in på flera olika yrkeshögskoleutbildningar på en och samma gång. Sedan när du vet var du kom in, kan du i så fall välja och tacka Ja eller Nej till utbildningsplats. Du förstör inte dina chanser att komma in på högskola genom att söka eller t o m läsa på en yrkeshögskola.
  Om du t.ex. redan nu skulle söka till en eller flera yrkeshögskoleutbildningar och påbörjar t.ex. en yrkeshögskoleutbildning och läser Matte 3b parallellt med en YH utbildning (en YH kan t.ex. vara på distans på deltid eller så läser du Matte 3b på kvällstid eller på distans) - kan du sen bestämma om du vill fortsätta med YH eller byta till högskolan (i fall du kommer in på högskolan).
  Bästa hälsningar
  Milla

  • Simon Om jag vill öka mitt meritvärde så mycket som möjligt - vilka kurser är bäst att ta då som jag kan läsa på en termin?
  • Simon ...gick byggprogrammet och har lagt till Matte B och Engelska B
  • Milla Har du Grundläggande behörighet till högskolestudier? - är den viktigaste frågan. Jag skriver även ett utökat svar till dig.
  • Simon Yes. det har jag.
  • Anna Jag vill ge dit ett tips, läs mitt svar inom kort! Anna SYV på Fråga SYV
  • Simon Jag är behörig.
  • Simon Tack för svaret...
  • Anna Vi på Fråga SYV är glada om våra svar blir till hjälp!
  Läs alla kommentarer
  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Simon!

  Jag vill ge dig tips på en yrkeshögskoleutbildning på distans, se presentation på http://www.yhguiden.se/utbildning/rosengardens-utbildning/redovisningsekonom-internationell-inriktning

  Jag tror du är behörig men även om man inte är helt och hållet behörig till någon yrkeshögskoleutbildning, kan man både söka och komma in för att just YH får ta in upp till 20% sökande som inte är behöriga i formell mening.

  Det är helt ofarligt att söka utbildningsplats för att man får alltid tacka Nej till en utbildningsplats och det påverkar inte dina framtida möjligheter att komma in på en utbildning - i fall du har tidigare tackat Nej till någon/några utbildningar.

  Önskar dig stort lycka till med dina studier och med allt annat!
  Anna
  P.S: om du vill veta mer om vad som menas med att läsa "på distans", kan du läsa här: http://www.fragasyv.se/info/studieformer-distans

  Frågor och svar

  • Nour 23 år

   Studier i Turkiet?

   Hej! Jag studerar min sista år på komvux och undrar om vad behöver jag för att kunna studera röntgensjuksköterska programmet i Turkiet ??

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Hampus 19 år

   Har jag stor chans att komma in?

   Jag har sökt en utbildning och kollade antagningsstatistiken för b1 gruppen 2020 som låg på 17.08. Men när jag går ut gymnasiet nu till sommar så kommer jag ha cirka 16,80. Kommer man inte kunna komma in om man ligger under vad antagningsstatistiken visar?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Anonym 19 år

   Valde fel linje, körd?

   Hej, jag är en tjej som precis fyllt 19. Jag går just nu i Handel årkurs 1, gick på IM innan i 2 år. Det är så att jag egentligen inte vill gå handel, vill inte hålla på med något inom det. Ville egentligen gå estet media, inriktning foto och film men tyvärr kom jag inte in. Ville inte gå med...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Malte 21 år

   Utbildningar till djurskyddsinspektör?

   Hej, jag skulle vilja jobba som djurskyddsinspektör i framtiden. Har läst en del på nätet, har tagit reda på att utbildning krävs för yrket men det är lite oklart vad exakt man behöver för något. Har sett att etologi, zoologi är...

   Anna SYV: Hej Malte,Vill man bli djurskyddshandläggare/djursjydsinspektör, behöver man utbildning och erfarenhet som ger kunskap om djurskyddslagstiftningen, om hur man bedömer i fall... Läs hela svaret
  • Zoe 20 år

   Urvalsgrupp om man får grundläggande behörighet från komvux?

   Hej! Jag läste igenom några frågor här om urvalsgrupper men vet fortfarande inte specifikt var jag faller in. Jag har läst alla kurser förutom två på gymnasieskola, och resten på komvux. Jag tolkar det som att jag tillhör BII, men jag har...

   Anna SYV: Hej Zoe,yrkesexamen som har kompletterat för grundläggande behörighet - tillhör enligt informationen på antagning.se/sv/anmal-dig-och-hall-koll/platsfordelning-och-urval till urvalsgruppen BI, direktgruppen.
  • Tim 50 år

   Förtur till utbildning med hänsyn till särskilda skäl?

   Hej! som rubriken lyder undrar jag vad som gäller om man vill söka förtur till utbildning med hänsyn till särskilda skäl (gäller ansökan till en svensk högskoleutbildning). Tusen tack för all hjälp som ni kan bistå med! Tim V.

   Daniel Larsson: Hej Tim!”Förtur till utbildning med hänsyn till särskilda skäl” innebär att en sökande som under sin skolgång har haft försvårande... Läs hela svaret
  • Karoline 30 år

   Tänker jag rätt kring samlat betygsdokument?

   Jag har en elev som läst gymnasiet och gick ut gymnasiet med samlat betygsdokument (2008). Totala poängen är 2450 och icke godkända 600 så godkända är totalt 1850p. Godkänt i Svenska A,B,C och Matte A,B, Engelska A,B Samhällskunskap A, Historia A, Naturkunskap A, Idrott och hälsa A,B. Tänker...

   Peter SYV: Hej Karoline,utgå ifrån informationen på antagning.se/sv/dina-betyg/gymnasieskolan/slutbetyg-fore-2010/grundlaggande-behorighet och där står det bl.a att Samlat betygsdokument... Läs hela svaret
  • Emma 19 år

   vilka betyg söker jag med efter basår?

   Hej, jag går ekonomiprogrammet men vill arbeta inom vården i framtiden. Jag behöver därför gå ett naturvetenskapligt basår på högskola/komvux. Vilka betyg är det jag söker in med efter ett basår på universitetet?

   Peter SYV: Hej Emma,efter ett basår på universitetet söker du till en svensk högskole-/universitetsutbildning med det meritvärde du har från ditt examensbevis från gymnasiet men du... Läs hela svaret
  • Mohammed 38 år

   Engelska 6 = IlETS?

   Hej! Jag har master från mitt hemland och och den är validerat i Sverige samt engelska 6 från Sverige, nu tänker jag läsa vidare till PHD i ett europeisk land. För att kunna göra det, jag måste har ett intyg som visar att jag har bra kunskap på engelska språket, kunskaperna ska motsvarar...

   Peter SYV: Hej Mohammed!testet som du skriver om i din fråga finns i flera varianter. Jag gissar på att det är det högre Academic variant du behöver. Testet kan ge upp till max 9 poäng (från o till 9 poäng).... Läs hela svaret
  • Selma 18 år

   Vad motsvarar IB matematik ämnena i merit?

   Jag vill gå på chalmers bioteknik bachelorprogram, då behöver man matematik 4. Vilken IB matematik behöver jag läsa för att kunna få 1 merit poäng för matematik 5. Jag pluggar just nu Math AA HL, men det är lite för svårt och tänkte byta till Math AA SL men är osäker om det räknas som matematik 5.

   Peter SYV: Hej Selma,på antagning.se/sv/dina-betyg/international-baccalaureate/ib-examen-2021-och-framat/sarskild-behorighet ser du motsvrigheter mellan IB-kurser och "vanliga svenska" gymnasiekurser för... Läs hela svaret
  • Cathrine 55 år

   Utbildning 1989 ?

   Jag läste Barnskötare inom barnomsorg och allmän fritidsverksamhet 40 v år 1989. Utbildningen var sån att man läste in den snabbare. Den ska motsvara Barnskötare inom barnomsorg och allmän fritidsverksamhet gymnasieutbildning. Den informationen fick vi då utbildningen startade. När jag ser...

   Anna SYV: Hej Cathrine,p g a Undersköterska är ett av många icke-reglerade yrken, då är det inte ett krav att ha gymnasieexamen, utan man kan läsa just de yrkesspecifika komvux-kurserna mot yrket eller t o m få... Läs hela svaret
  • Julia 21 år

   Studieuppehåll?

   Hej, jag skulle egentligen åkt iväg för att jobba som au pair i 1-2 år nu till sommaren men pga corona lär det nog inte gå. Därför funderar jag på att börja plugga på universitet istället till hösten men jag undrar hur möjligheterna ser ut ifall jag skulle vilja åka iväg som au pair kanske nästa...

   Anna SYV: Hej Julia,om du påbörjar dina studier på ett program på en svensk högskola eller universitet men behöver ta uppehåll i dina studier kan du ansöka om uppehåll med Platsgaranti, se information... Läs hela svaret
  • Sara 23 år

   Kan jag ta bort ämnen i gymnasieexamen?

   Hej. Jag har räknat mina antagningspoäng och det har kommit upp till omkring 3.100 gymmasie poäng. Jag har gymnasieexamen från frisör utbildning som jag har fått 2.600 plus några extra ämne som jag pluggar nu i komvux(grundläggande behörighet och lite extra) och jag kommer upp till många...

   Anna SYV: Hej Sara,det du kan göra är följande:- gör högskoleprovet- se om du vill söka till folkhögskolans allmänna kurser (där du på ett år kan få ut omdöme... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga