Lana
    Hej. Jag läser samhällsvetenskaps programmet med inriktning beteende andra året. Jag undrar om jag kan lägga till tre extra kurser till mitt tredje år för att kunna höja mitt snittpoäng?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Lana,
    du måste prata med SYV på din skola, för att en gymnasieelev kan inte ta och "lgga till extrakurser", utan du måste i så fall få en ändring i din Individuellt studieplanen och om "extra-kurser" bestämmer Rektorn (och rektorn kan säga Nej).


    Det är, dessutom, inte alla "extrakurser" som kommer höja "snittpoäng". Det är kurser som kan ge meritpoäng som du behöver, i så fall, läsa.


    Max antal meritpoäng som man kan ha är 2,5. Även om man skulle ha fler kurser som i princip ger meritpoäng, kommer ändå endast 2,5 meritpoäng plussas på till jämförelsetalet.


    Börja med att noga läsa info på Gymnasieguiden.se/informeras/meritpoaeng-merit och jämför med din situation; vilken utbildning du vill söka på högskolenivå, är mycket viktigt att veta. Om "din högskoleutbildning" ej kräver matte, kommer du få 0.5 i merit redan för godkänt betyg i matematik 2.
    Engelska 7 ger 1.0 i merit. Kommer du få godkända betyg i moderna språk 3 och 4, ger "bara det" 1,5 i merit. På så sätt har man "rätt att få tre meritpoäng"... men endast 2,5 kommer att räknas in (därför att det är max).

    Uppnår man max i merit, finns det ingen mening att läsa "extra-kurser" (om det är annat än "ren kunskap" man vill få). "Extra-kurser" som inte ger meritpoäng och inte krävs för särskild behörighet, räknas inte in.
    Därför måste du fundera över om några "extra-kurser" kommer att, över huvudet taget, påverka din möjlighet att komma in på en högskoleutbildning.


    Nackdelen med att läsa "extra-kurser" är att de kräver tid och engagemang, som tas ifrån de "vanliga kurser" och eleven kan riskera att inte uppnå kraven för examensbevis (och i så fall blir hen inte behörig till högskoleutbildningar, över huvudet taget).

    Hoppas mitt svar blir till hjälp!
    Vänligen
    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'uska' (4 st.)

    • Anna

      gamla betyg uska?

      Jag vill bli usk och har några gamla betyg från komvux. Läste där 2000/2001 tror jag. kan jag använda dem kurserna när jag nu ska läsa till usk så jag slipper läsa några kurser? Det är kurser inom medicin och hälsa och sånt.

      Daniel: : Hej Anna,för att kunna få jobb som Undersköterska krävs det /i alla fall ännu inte../ någon legitimation och arbetsgivare kan, om hen vill, anställa vem som... med vilken tidigare utbildning som helst.... Läs hela svaret
    • Frida

      Vilka förkunskaper krävs för att gå en undersköterskeutbildning?

      Om man inte har fullständiga betyg från grundskolan, bara godkänt i svenska, behöver dom andra kärnämnena läsas upp innan man kan börja på en vård utbildning?

      Mikael: : Hej Frida! Gäller det en vuxen person (över 20 år) eller gäller det en yngre person (under 19 år)? Det är skillnad. På komvux (från 1 juli det... Läs hela svaret
    • Osama

      läsa två program på gymnasial nivå?

      Hej Jag är klar med naturvetenskapsprogrammet för två år sen. Nu tänkte jag läsa vår och omsorg programmet på distans. Går det bra att ha två gymnasieprogram samtidigt? Tack

      Milla : : Hej! Jag ser att du är 23 år och du är därför för gammal för att läsa på gymnasiet. Från 1 juli det kalenderår som du fyller 20 år är det komvux i den kommunen där du är folkbokförd, som du vänder dig till om du vill... Läs hela svaret
    • Evelina

      Ett F i betyg USKA?

      Hej! Jag har precis läst USKA på distans via komvux och har fått ett F i medicin 1 som ligger på 200 poäng. Blir jag fortfarande utbildad undersköterska med det betyget eller måste jag läsa upp den kursen igen för att bli "godkänd" undersköterska?

      Milla : : Hej Evelina! Det är upp till din blivande arbetsgivare att bestämma om du kan få jobb som undersköterska med eller utan betyg. Vi sammanställde info om det på http://www.fragasyv.se/info/underskoterska där framgår det av svar från... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga