Yunis

    Jag är intresserad av att plugga lärare under så kort tid så möjligt för att jag ska hinna göra andra ambitioner. Kompletterande pedagogisk utbildning verkar vara ett alternativ då man kan få lärarlegitimation i ett ämne efter att ha pluggat 90 HP i det ämne man ska undervisa. Kan man bli lärare genom att plugga 90 HP individuella matte kurser på universitet och sen ta Kompletterande pedagogisk utbildning. Jag vill i sådana fall veta om man kan göra så med alla ämnen. Under finner du information om behörighetskrav för Kompletterande pedagogisk utbildning och annan info. https://www.su.se/hsd/utbildning/v%C3%A5ra-utbildningar/program/kompletterande-pedagogisk-utbildning#Beh%C3%B6righetskrav%20vid%20SU

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej Yunis,
    att bli lärare med legitimation i ett ämne är ett Undantag och vi kan inte direkt rekommendera det. Och detta av flera anledningar:
    - det är svårt att få heltidstjänst (kanske t o m omöjligt) med endast ett undervisningsämne;
    - det är svårt att komma in på KPU med endast ett undervisningsämne.
    Var KPU kommer erbjudas om 2 år och i vilka ämnen och med hur många platser att tillsätta - är det ingen idag som kan svara på. Utbildningsutbud förändras.
    OBS! för att bli gymnasielärare i matematik (du tar upp det ämnet i din fråga) krävs det 120 högskolepoäng.
    90 hp är det för lärare på grundskolan/högstadiet, år 7-9. Och på högstadiet är de flesta lärare behöriga i 3 ämnen. De lärare som nyanställs ersätter de lärare som går i pension eller på förändraledighet. Exempel: lärare Ulla Karlson, som är behörig och undervisar i matte, samhällskunskap och engelska på en högstadieskola ska gå i pension. Rektor söker en ny lärare att ersätta henne med. Om du söker jobbet med endast behörighet i matte, vem ska då undervisa i samhällskunskap och i engelska? I så fall skulle skola behöva omfördela hela undervisnings-upplägget "kring dig" så att du får alla de mattetimmarna som finns på hela skolan och andra lärare som idag undervisar i matte, gymnastik och svenska, ska fortsättningsvis endast undervisa i gympa och svenska men inte i matte -- det är inte särskilt realistiskt att förvänta sig att hela skolans schemat ska göras kring en enda lärare.
    Det finns givetvis lärare som är behöriga i ett ämne, men då är det ofta gymnasielärare. Som gymnasielärare är man behörig även på högstadiet. En sådan lärare kan i så fall jobba deltid på gymnasiet och deltid på högstadiet men får ofta ändå undervisa även i ämnen där hen inte är behörig för att schemat ska gå ihop och om hen vill ha heltidsjobb.
    Svårighet att komma in på KPU_ KPU prioriterar sökande som ska bli behöriga i fler ämnen. Gymnasielärare är ofta behöriga i 2 ämnen och grundskolelärare - i 3 ämnen. Om det blir konkurrens om KPU-platserna, kommer de som ska bli lärare i flera ämnen komma in först, sedan kanske det inte finns plats kvar.

    Sammanfattning
    Svenska skolsystemet är uppbyggt kring att grundskole- & gymnasielärare är behöriga i flera ämnen och pga det blir hen som endast är behörig i ett ämne "en svårplacerad" lärare. Men är man beredd att jobba deltid eller undervisa i ämnen utan att vara behörig i dem + har tur att bli antagen till KPU med endast ett ämne - då kan man givetvis försöka gå den vägen.

    • : Tack för ett utvecklat svar! Fick svar på min fråga och dessutom på några frågor som jag glömde ställa.
    • Anna : vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!

    Frågor och svar taggade med 'går åk1' (3 st.)

    • Ali

      Hur får jag mina betyg?

      Hej! Nu är det så här att jag åker på semester en dag innan avslutningen. Hur kommer jag attfå mina betyg då? Man brukar få de på avslutningen va? Om jag inte har fel. Ps. Läser ettan

      Liselotte: : Hej Ali, det är olika på ollika gymnasieskolor, inte alla gymnasieskolor delar ut betyg på avslutningen vad det gäller åk1. Det är avslutning på läsåret, inte på hela... Läs hela svaret
    • donja

      Kan jag byta skola?

      Hejsan! Jag går mitt första år i ettan på gymnasiet, där läser jag samhälle. Det har snart gått en termin, men det är så att jag vill byta skola och läsa samhälle beteende istället. Min fråga är då om jag kan byta?

      Anna: : Hej Donja! Vad det gäller byte av skola, så är det Rektor på "den mottagande skolan" (det vill säga på den skola dit du vill byta) som får svara på. Om ingen plats finns, kan man inte byta. Om ledig plats finns, då tar rektor ställning till... Läs hela svaret
    • Elev

      Går det att ändra ett individuellt val till et utökat program?

      Jag har råkat ta kurdiska (modersmål) som individuellt val, när jag egentligen ville ha det som utökat program. Kan jag ändra det? Går första året på gymnasiet.

      Anna: : Hej Dany! "Utökat" kan man ha enbart om man totalt under 3 år på gymnasiet läser mer än 2500 poäng. De överstigande poängen (utöver 2500 poäng) blir då U-kurser ("utökade kurser"). Att läsa... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga