Elliot
    Kan jag, om skolan erbjuder det, läsa kurser utöver den vanliga undervisningen. Jag menar inte spetsutbildning eller liknande, utan helt enkelt kurser som inte ger en poäng.
    • Daniel : Det krävs rektors beslut om att en elev ska få läsa extra-kurser - som kallas "utökade" för att man läser utökat program. I examensbeviset kommer i så fall varje sådan extra ´kurs markeras med "U" och betyg i den räknas in endast i 2 fall; om kursen krävs för särskild behörighet eller om den ger meritpoäng.

    2 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Ja, om din skola kan erbjuda dig det - så kan du läsa kurser utöver "den vanliga undervisningen".

    Lycka till med dina studier!
    Milla syv

    Studie- och yrkesvägledare
    Daniel SYV

    Hej Elliot,

    vi rekommenderar att i första hand koncentrera sig på att läsa ett "vanligt program" och skaffa sig så bra/djupa/stabila kunskaper som möjligt och så höga betyg du kan få - i varje kurs du läser; detta i stället för att försöka läsa på mer än heltid.
    Rektors beslut krävs - om du ska få lov att läsa U-kurser. Rektor brukar titta på närvaro och på studieresultat, men även vid god närvaro och höga studieresultat kan rektorn ändå säga Nej till U-kurser; detta för att det är inte elevens rättighet och gymnasieskolan kan anse att de extra-resurser finns inte och att rektorn vill inte heller "bädda för" att eleven ska överanstränga sig.
    Så, det finns många anledningar att säga Nej till U-kurser.

    Har man tid över - när man läser på gymnasiet, kan man kanske försöka skaffa extra-jobb. Eller börja läsa ett nytt språk eller göra ngt. annat roligt-intressant på fritiden.

    Vi på Fråga SYV kan inte bestämma om du ska få lov att läsa en eller flera U-kurser, utan det är beslut som fattas av rektorn på din gymnasieskola.
    Jag vill bara förklara varför du ska tänka noga innan du ansöker om att få läsa U-kurser.

    Hälsningar
    D:

    Frågor och svar taggade med 'EU-jobb' (2 st.)

    • Nora

      Jobba utomlands med juristexamen?

      Hej, jag tänkte söka till Juristprogrammet till hösten då det är det jag känner skulle passa mig bäst. En sak som dock gör mig osäker på valet är att jag vill kunna jobba utomlands i framtiden, om jag någon gång skulle vilja...

      Julia: : Hej Nora. Lagar skiljer sig åt i olika länder. Och för att i ett annat land arbeta med juridiska frågor (alltså inte i det landet där man gick den juridiska utbildningen) är ingen... Läs hela svaret
    • Rebecca

      Kan man jobba som samhällsplanerare på EU?

      Jag funderar på att utbilda mig till samhällsplanerare efter gymnasiet. Och nu när vi var i Bryssel med skolan så tyckte jag att det verkade spännande att jobba på EU (alltså Europeiska Unionen). Kan man jobba där som samhällsplanerare?

      Milla : : Hej Rebecca,det vi vet om yrket Samhällsplanerare, berättar vi om i yrkespresentationen Samhällsplanerare. du kan också kika på fler yrken, ex. Internationell samordnare, Europavetare och... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga