Carl
    Hej, skulle behöva lite hjälp med en situation, har redan försökt leta svar själv och frågat skolans SYV men inte fått något definitivt svar.
    Så här ser situationen ut.
    Under mitt första år på Naturprogrammet började jag att läsa Franska 3 men hoppade tidigt av kursen då bristande förkunskaper från grundskolan och min dyslexi gjorde att jag inte kunde uppnå kunskapskraven för E vid examinationer.

    Jag spenderade sedan ett år som utbytesstudent innan jag kom hem och startade mitt andra år på samma skola och program i höstas.

    Insåg då att jag måste ha läst någon typ av modernt språk för att få ta gymnasieexamen.
    Vet dock nu helt säkert att jag saknar tillräckliga förkunskaper för Franska 3, särskilt med tanke på att det kommer ha varit nästan 3 år sen jag läste franska i grundskolan. (Jag gick ut grundskolan med godkänt i franska)

    Jag behöver inte heller meriten för moderna språk 3 eftersom jag uppnår 2.5 meritpoäng med Matte 5, Matte Specialisering och Engelska 7.

    Det blir därför så att jag kommer läsa något modernt språk steg 1 utöver vanliga kurser och individuella val i trean. Lyckligtvis gör skolans block schema för individuella val det rent tidsmässigt sett möjligt för mig att läsa antingen Franska, Tyska eller Spanska steg 1.

    Men nu är min fråga; Skulle vara tillåtet för mig att läsa Franska steg 1?
    Eftersom jag fortfarande vill lära mig franska och min pappa kan språket skulle det vara att föredra.
    Hittade det här stycket på skolverkets hemsida men vet inte hur pass relevant det är i situationen då det är för Språkval i grundskolan. Och annars är väl vad som räknas som "taktiska skäl" en definitions fråga?

    "Byta språkval
    Det är inte reglerat på vilket sätt en elev kan göra omval kan inom ramen för språkvalet. Om eleven vill byta sitt språkval så pass sent i utbildningen att det finns ett betygsunderlag för ett slutbetyg (A-F), så ska läraren sätta betyg. Eleven ska alltså inte kunna byta språk av taktiska skäl för att exempelvis kunna läsa om språket från början i gymnasieskolan."

    https://www.skolverket.se/skolutveckling/studie-och-yrkesvagledning/val-och-vagledning/syv-grundskola/sprakval-1.209878


    Kortfattat:
    Jag får redan max meritpoäng men kommer behöva läsa något modernt språk steg 1 i trean för att få ta gymnasieexamen eftersom jag hoppade av och inte fick betyg i Franska 3. Men skulle det rent tekniskt sett vara tillåtet för mig att läsa Franska 1 trots att jag läste och godkändes för Franska i grundskolan?

    Ledsen över att det blev långt! Tack på förhand!

    1 Svar

    Peter SYV på GymnasieGuiden

    Hej Carl,
    jag förstår hur du tänker, men måste tyvärr svara att jag tror inte det är möjligt.
    Du kan redan "den franskan" som läses som Nybörjarspråk, steg 1 eller Franska 1; det blir inte ngt. nytt för dig, utan repetition och du skulle kunna få högsta betyget utan att ansträng dig eller lära dig ngt. nytt. Det är inte meningen att man ska göra så.
    Jag blir väldigt förvånad om din skola låter dig ha franska 1 i ditt examensevis. I så fall skulle du inte ens behöva gå på lektionerna, över huvudet taget, för att betyget från grundskolan "täcker" den kursens /franska 1/ innehåll helt och hållet.
    Men, konstigt nog - om du på gymnasiet får studiebevis och går till komvux - där behöver du inte ha Moderna språk in i ditt examensbevis; du kommer på komvux "förlora" betyget i idrott och hälsa 1 (därför att den får ej ingå); I stället för Moderna språk ska du på komvux kunna läsa i princip "vilken kurs som helst" á 100 poäng.
    Nackdelar för dig är 2 st. - du blir "försenad", men hinner kanske söka till högskola/univeristet till våren 2019; du blir med ditt examensbevis från komvux prövad i BII, kompletteringsgruppen.
    Hälsningar

    Peter syv

    Frågor och svar taggade med 'gymnasieekonom' (4 st.)

    • Abdullah

      Vad gör jag för att få gymnasieexamen?

      Jag har läst IB programmet när jag gick i gymnasiet. Jag fick inte diplomen och försökte läsa upp ett år. Det har jag inte klarat men har nu börjat med att läsa svenskt program genom att läsa enstaka kurser på komvux genom distans. Det jag...

      Anna: : Hej!om du vill bli en Civilekonom, behöver du läsa civilekonomprogrammet på ett av svenska lärosäten. För att  bli behörig behöver du få grundläggande... Läs hela svaret
    • Elev

      Vad skiljer ekonom och civilekonom?

      Hej! Jag funderar på att studera ekonom, men behöver läsa in matte3 och har inte meritbetyget som krävs. Kommer det vara svårt att komma in? Vad skiljer en ekonom och civilekonom? Är studierna svåra om man kommer direkt från gymnasiet?

      Anna: : Hej Linda, kika gärna på yrkespresentationerna Ekonom<< och Civilekonom<<. Civilekonom har längre utbildning. Ekonom kan man även bli på gymnasienivå -... Läs hela svaret
    • Oscar

      Kriterier för certifikerad GymEkonom?

      Tja, det står i kriterierna att man måste läst minst steg 2 i moderna språk för att bli utbildad gymnasieekonom. Jag läste Steg 1&2 på högstadiet och läste sedan steg 3 i spanska på gymnasiet och året efter pluggadejag steg 4 med fick ej godkänt i steg4. Min fråga lyder följande, räknas inte min...

      Anna: : Hej! Om du menar info här>> så står det att En av Kriterier är att man har Iäst minst t o m steg 2 i moderna språk på gymnasiet... just "Iäst"... det står... Läs hela svaret
    • Wanda

      Stor skillnad att bli diplomerad gymnasieekonom?

      Hej! Jag undrar om det gör stor skillnad att bli diplomerad gymnasieekonom? Jag undrar också vad det är man läser till som extra för att bli det? För jag håller just nu på att vela mellan olika skolor, och en av dem ger elever möjlighet att bli diplomerade gymnasieekonomer, men är det värt det...

      Lena: : Hejsan, någon väldig skillnad från att gå "vanligt" Ekonomiprogram är det nog inte. Det som är bra är att de diplomerade gymnasieekonomiutbildningarna ofta erbjuder praktik - och det tycker jag är bra. Till... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga