Moa
    Kan man läsa flera kurser på hermods/komvux för att höja sitt snittbetyg eller kan man max räkna snittbetyget på 2500 poäng?

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Moa,
    vid ansökan till högskola (om du har examensbevis från gymnasiet) gäller följande:
    i vanliga fall, när man ej har U-kurser (utökat program) - alla kurser från examensbeviset, förutom gymnasiearbete, räknas in; om man har U-kurser i sitt examensbevis, så räknas endast de kurserna markerade med "U" som antingen krävs för Särskild behörighet eller som ger Meritpoäng.
    De "nya" kurser som inte ingår i examensbeviset räknas in enligt samma regler som gäller för U-kurser i examensbeviset: alltså måste den kursen krävas för särskild behörighet eller så måste den ge dig meritpoäng för att betyget ska räknas in i ditt jämförelsetal/snittet.

    Om man har många kurser som är U-markerade eller som man läste efter gymnasiet, på komvux - eller i vilka man gjorde prövningar som krävs för behörighet eller som ger meritpoäng - då kan rätt så många poäng räknas in i ditt jämförelsetal. det finns alltså inte ngn gräns på antal poäng som kan, bör eller får räknas in, utan det är den regeln som jag beskrivit ovan som gäller.
    Exempel:
    om man i sitt examensbevis endast har matte 1, och ej högre mattekurser men för särskild behörighet behöver t.ex matte 4, då kommer betyget i matte 4 räknas in, men om samma person ej behöver matte för särskild behörihet men får godkända betyg i upp till matte 4, då kommer matte 2, 3 och 4 räknas in pga de kurserna ger meritpoängen (då får personen 1,5 meritpoiäng för 3 mattekurser, + 0.5 för varje kurs och betygen i den kurser som ger meritpoäng räknas in i jämförelsetal).
    Ett annat exempel: om man vill söka till utbildning som leder till att bli lärare i samhällskunskap men ej i sitt exam.bevis har samhällskunskap 2, kommer den kursens betyg räknas in tillsammans med alla andra betygen - detta pga samhällsk.2 krävs för särskild behörighet till den utbildningen, men om samma person söker andra utbildningar där den kursen ej krävs, då kommer inte det betyget räknas in.
    Som du ser, är reglerna (ibland) rätt komplicerade och man kan vinna på att samråda med SYV på komvux - eller beskriva i sin fråga här om vad särskild behörighet är till den utb.man vill söka tilll - då kan vi ge ett bättre (mer individ.anpassat) svar.

    Frågor och svar taggade med 'två sätt att bli lärare på' (2 st.)

    • Ted

      Gymnasielärare i två ämnen?

      Hej Jag funderar på att studera till lärare i gymnasiet för historia och psykologi. Hur länge studerar man på varje ämne? Vad ingår i ämnena? Var någonstans kan man studera? Läser man historia måste man då läsa religion? Finns det bara heltid?

      Anna: : HEJ TED! Det finns två olika sätt att bli lärare på: 1. söka ämneslärarprogrammet eller 2. läsa tillräckligt antal poäng i alla de ämnen som man vill bli behörig att undervisa i och KPU, kompletterande pedagogisk utbildning... Läs hela svaret
    • Tina

      Kan jag dela upp lärarutbildningen och läsa ämnet först?

      Hej, jag har länge varit sugen på att skola om mig och bli ämneslärare (gymnasiet/högstadiet) i svenska (och något mer ämne). Jag är idag utbildad kommunikatör och arbetar heltid som det. Det är förstås ett stort steg att börja studera igen, på en 5-årig utbildning dessutom, och jag undrar vad...

      Anna: : Hej Tina! Det finns två olika sätt att bli behörig lärare på. 1. söka till lärarprogrammet eller 2. läsa tillräcklig antal högskolepoäng i alla de ämnen som man vill bli behörig att undervisa i... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga