Moa
    Kan man läsa flera kurser på hermods/komvux för att höja sitt snittbetyg eller kan man max räkna snittbetyget på 2500 poäng?

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Moa,
    vid ansökan till högskola (om du har examensbevis från gymnasiet) gäller följande:
    i vanliga fall, när man ej har U-kurser (utökat program) - alla kurser från examensbeviset, förutom gymnasiearbete, räknas in; om man har U-kurser i sitt examensbevis, så räknas endast de kurserna markerade med "U" som antingen krävs för Särskild behörighet eller som ger Meritpoäng.
    De "nya" kurser som inte ingår i examensbeviset räknas in enligt samma regler som gäller för U-kurser i examensbeviset: alltså måste den kursen krävas för särskild behörighet eller så måste den ge dig meritpoäng för att betyget ska räknas in i ditt jämförelsetal/snittet.

    Om man har många kurser som är U-markerade eller som man läste efter gymnasiet, på komvux - eller i vilka man gjorde prövningar som krävs för behörighet eller som ger meritpoäng - då kan rätt så många poäng räknas in i ditt jämförelsetal. det finns alltså inte ngn gräns på antal poäng som kan, bör eller får räknas in, utan det är den regeln som jag beskrivit ovan som gäller.
    Exempel:
    om man i sitt examensbevis endast har matte 1, och ej högre mattekurser men för särskild behörighet behöver t.ex matte 4, då kommer betyget i matte 4 räknas in, men om samma person ej behöver matte för särskild behörihet men får godkända betyg i upp till matte 4, då kommer matte 2, 3 och 4 räknas in pga de kurserna ger meritpoängen (då får personen 1,5 meritpoiäng för 3 mattekurser, + 0.5 för varje kurs och betygen i den kurser som ger meritpoäng räknas in i jämförelsetal).
    Ett annat exempel: om man vill söka till utbildning som leder till att bli lärare i samhällskunskap men ej i sitt exam.bevis har samhällskunskap 2, kommer den kursens betyg räknas in tillsammans med alla andra betygen - detta pga samhällsk.2 krävs för särskild behörighet till den utbildningen, men om samma person söker andra utbildningar där den kursen ej krävs, då kommer inte det betyget räknas in.
    Som du ser, är reglerna (ibland) rätt komplicerade och man kan vinna på att samråda med SYV på komvux - eller beskriva i sin fråga här om vad särskild behörighet är till den utb.man vill söka tilll - då kan vi ge ett bättre (mer individ.anpassat) svar.

    Frågor och svar taggade med 'inriktning Estetik och media' (3 st.)

    • Hannah

      Vad gör man på inriktningen estetik och media?

      Hej! Jag går i nian och undrar vad man egentligen gör på inriktningen estetik och media. Är det mest om man gillar foto och film? Vad innebär ämnena digitalt skapande, medieproduktion och medier, samhälle och kommunikation? Vad är det man lär sig inom dessa ämnen? Jag undrar också vad man...

      Anna: : Hej Hannah,angående vad man kan jobba inom efter ES/estetik-och-media - var god se framtid.se/yrke/yrken-efter-es-inriktning-estetik-och-media
    • Therese

      Efter estetik och media?

      Hej! Jag går i nian nu och funderar på vad jag ska välja för program och har funderat på estetik, inriktning estetik och media och med fördjupning fotografi och har även hittat en skola som i sådanna fall skulle passa. Dock vet jag inte riktigt vad jag kan plugga vidare till efter gymnasiet...

      Anna: : Hej Therese, se gärna en sammanställning på https://www.framtid.se/yrke/yrken-efter-es-inriktning-estetik-och-media där det ges ett ganska stort antal exempel på vilka yrken och utbildningar som man kan bli... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga