Nora
    Hej, jag går andra året på gymnasiet och har ett F i matte 1 och läser om kursen iår. Problemet är att jag inte kan koncentrera mig på matten för jag prioriterar annat. jag vet att jag skulle fixa matten hur lätt som helst om jag bara fick läsa dom. Skolan och jag har pratat om ett reducerat program. Och jag har en fundering om jag då kan läsa matte 1 och 2 efter gymnasiet, vart isåfall? Kostar det? Kommer det påverka mig när jag söker mig till utbildningar sen? Kan man läsa mattekurserna i snabb fart, dvs två mattekurser på 1 år eller mindre? Och sista frågan är om mina meriter sammanställs automatiskt när jag läst dom eller kommer universitet alltid se att jag gick ut med mindre från gymnasiet? Osv..

    1 Svar

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Hej Nora,

    utan godkänt betyg i matematik 1 kan man inte få Examensbevis, utan man få Studiebevis eller studieintyg, som inte ger Grundläggande behörighet till högskolestudier.

    För att få behörighet till högskolestudier behöver man i så fall antingen läsa matte 1 på komvux eller bedriva självstudier och göra Prövning och få betyg via provningen. Med godkänt betyg i matte 1 kan man få examensbevis från komvux. Godkänt betyg i matte 2 behövs inte nödvändigtvis för behörighet till högskola/universitet. Till vissa utbildningar på högskola måste man ha godkänt betyg i matte 2 men inte till alla.

    Om du har majoritet av godkända betyg från gymnasiet och sedan några betyg från komvux - och får examensbevis från komvux, räknas det som att du har Kompletterat dina betyg och du prövas i så fall endast i BII, kompletterings betygsgruppen. Det är ofta något svårare att komma in på en högskoleutbildning i kompletterings-gruppen, eftersom antagningsgräns brukar ligga högre.

    Om du skulle få godkänt betyg i matte 1 innan du går ut gymnasiet, kan du få Examensbevis som ger Grundläggande behörighet till högskolestudier. Det går att ha F betyg i matte 2 in i examensbevis. Givetvis drar F ner ditt meritvärde, men då prövas du i stället i BI, direktgruppen - vid ansökan till högskola/universitet. 

    Till vissa högskoleutbildningar såsom psykologprogrammet, förskollärarprogrammet, fysioterapeutprogrammet, sjuksköterskeprogrammet - krävs godkänt betyg i matte 2, för Särskild behörighet. Men det finns också många eftergymnasiala utbildningar både på högskola och på yrkeshögskola, som ej kräver godkänt betyg i matte 2.

    Jag råder dig göra ditt bästa för att försöka få godkänt betyg i matematik 1. Om det inte går, då är det ändå inte "kört", utan det kan finnas möjlighet att komplettera efter gymnasiet - på komvux eller genom prövningar.

    Det kanske också går att få jobb direkt efter gymnasiet, utan att ha Examensbevis. Och jobba ett eller ett par år, innan du återupptar studierna på komvux. Vilka jobb man kan få efter gymnasiet, utan att ha lärt sig ngt. yrke på gymnasiet - kan du se här>>>

    Jag hoppas mitt svar hjälper dig på ngt sätt!

    L. :)

    P.S: känner du till www.matteboken.se - där alla mattekurser är upplagda för repetition och självstudier? Du kan också, om du vill, kika på Mattecentrums hemsida - om någon Räknestuga finns nära dig. I En Räknestuga>>> som mattecentrum driver kan man kostnadsfritt få hjälp med matten. :)

    Liselotte

    Frågor och svar taggade med 'betyg i idrott på gymnasiet' (2 st.)

    • Hjälp

      F i ett moment, F i hela ämnet?

      Jag går just nu i åk 1 i en högskoleförberedande linje, jag har under högstadiet alltid fått F i idrott för att jag inte kan simma. Nu under gymnasiet har vi idrott i 1 år och vi kommer ha livräddning under vårterminen men jag kan inte simma, allt annat på kursen går bra och jag är rädd att...

      Anna: : Hej,tråkigt att du inte kan simma. Väldigt bra att försöka lära sig det. Det kan rädda liv (ditt eget och andras). Angående betyget i idrott och hälsa, så är det... Läs hela svaret
    • mansoora

      idrott i gymnasiet?

      jag vill veta att hur gå det med idrott i gymnasiet jag menar måste man kunna simma och ingår livräddning i gymnasiet?

      Mikael: : Hej Mansoora! Det finns inte uttryckliga krav på kunskaper i simning i gymnasieskolans kurs Idrott och hälsa 1, som är den obligatoriska kursen på alla nationella gymnasieprogram. Däremot finns det kunskapskrav på åtgärder vid nödsituationer vid drunkningstillbud. Hälsningar Mikael SYV

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga