Rosanna 26 år

  Hej! Jag vill i framtiden studera djursjukvårdare på SLU och måste läsa upp mina betyg. Jag har 14.1 och behöver läsa upp matematik b för att bli behörig. Men även höja mitt meritvärde såklart. Jag undrar om det är någon skillnad på att läsa moderna språk på universitet eller komvux? Ger det samma meritvärde oavsett? T.ex. om jag läser Franska förberedande kurs 1 på Stockholms universitet - ger det samma meritvärde som om jag läser franska 1 på komvux? Jag vet att endast moderna språk 3 och 4 ger meritpoäng men jag kan väl inte läsa 3 & 4 förrän jag läst 1? Och om jag läste spanska A i grundskolan, har jag då redan avklarat spanska 1? Och kan gå direkt till spanska 2? Ger en språk-kurs på universitet ett högre meritpoäng än komvux gör? Tacksam för snabbt svar! Planen är att läsa upp i alla fall 2,5 i meritvärde via moderna språk inkluderat engelska C och sen eventuellt göra högskoleprovet, vad rekommenderar du?

  2 Svar

  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden

  Hej Rosanna,
  kurser lästa på universitet/högskola påverkar inte ditt meritvärde. De kan ge Behörighet som komplettering, men betygen räknas inte in tillsammans med gymnasiala betyg.
  För meritpoängen behöver du betyg i Moderna språk 3 och 4 från komvux eller genom en Prövning (via komvux eller prövningsenheten, eller om du skulle kunna göra prövning på din gamla eller på en annan gymnasieskola).
  På vilka grunder komvux kan ta in dig på Spanska 3, kan vara olika... t.ex kanske du kan göra nivåbedömning/test, eller uppvisa betygen från högskola-universitet.
  För att göra en Särskild prövning, behöver du bara hitta var du kan anmäla dig; du behöver inte uppvisa några betyg; det är bara Kunskaperna som du måste ha.
  Vänligen
  L.

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hejsan,

  i din fråga nämner du Matematik B. Det är en av de gamla kurser, i vilka ej längre är möjligt att få betyg. Numera är det motsvarande nya kurser - alltså Matematik 2. Innehåll i Matte2 kan du se på matteboken.se/lektioner/matte-2

  Jag tycker det viktigaste är att du skaffar dig godkänt betyg i matte 2 (men annars så Högt betyg som möjligt i matte 2), detta för att bli BEHÖRIG. Obehöriga pröva ej till en högskoleplats/universitetsplats. Som behörig med lägre meritvärde kan du ändå komma in, t.ex i HP-urvalet (resultat av högskoleprovet).
  Så, mitt råd är att du skaffar dig så högt betyg du kan (men lägst E, godkänt betyg) i Matematik 2 och att du gör högskoleprovet.
  Så här beskrivs - vad gäller matte - behörighet till Djursjukskötarprogrammet på SLU:

  Det är lättare att få högre betyg i Matematik 2a, och därför råder jag dig att försöka skaffa dig betyg i just matte 2a. Men det, för behörighet, gör ingen skillnad om du har betyg i matte 2b eller 2c. Just innehållsmässigt, passar matte 2c bäst då c-spår är mer inriktat på Naturvetenskap (medan b-spår är mer inriktat på Ekonomi; och a-spår läses nu för tiden på gymnasiets yrkesprogram, ej högskoleförberedande gymnasieprogram). Ditt betyg i matematik 2, (2a, 2b eller 2c) kommer räknas in i ditt meritvärde, därför behöver du satsa på att få så högt betyg som möjligt.

  Att, för övrigt, försöka höja ditt meritvärde är givetvis bra. Dock, behöver du höja rätt mycket och det kan bli svårt för att du behöver höja betygen i många kurser och komvux kommer in (tyvärr) ta in för "omläsning" utan du kommer behöva göra prövningar i många kurser och det är både dyrt och besvärligt: framförallt svårt att hitta var man kan anmäla sig till prövningar. Många personer vill göra prövningar. Många anser att avgift är inte så högt, 500kr och inga betyg behöver man visa upp för att få anmäla sig till en prövning; och så är det lärarbrist också. Så blir det ofta så här: så fort det öppnas möjlighet att anmäla sig till en prövning, så blir det uppbokat mycket snabbt.

  Sammanfattning
  Skaffa dig godkänt betyg i matte 2 (så högt betyg du kan) + gör högskoleprovet. Detta kan du göra samtidigt som du försöker höja ditt meritvärde.

  Angående höja ditt meritvärde
  Så här ser Antagningsstatistik för Djursjukskötarprogrammet (Sveriges lantbruksuniversitet): i kompletteringsgruppen där du kommer prövas, BII krävdes det i år 19.91 i meritvärde och förra året 20.0. Så högt meritvärde har man om man har i princip alla de högsta betygen i alla gymnasial kurser; har man maximalt antal meritpoäng, som är 2,5 har man i så fall råd att ha lite lägre betyg, alltså B-betygen i alla kurser som räknas in.
  Nuvarande B-betygs-nivå ligger "mitt emellan VG och MVG" på den gamla skalan. Alltså, du skulle behöva ha alla MVG-betyg i alla kurser i ditt slutbetyg,
  eller
  hälften VG och hälften MVG + max antal meritpoäng (2,5 st).

  Om du idag har 14,1, vilket i genomsnitt är lite lägre än VG-nivå, behöver du (även om du uppnår max i merit) höja hälften av dina betyg från slutbetyget till högsta betyget. Och det kanske, över huvudet taget, inte är möjligt - för att vissa gamla kurser saknar en motsvarande ny kurs och därför går det inte att höja det gamla betyget, alls.
   Se gärna TABELL FÖR UTBYTESKOMPLETTERING där man kan se vilka gamla gymnasiala kurser som har någon Motsvarande ny kurs; om en kurs ej nämns i den tabellen, betyder det att den inte har ngn motsvarande ny kurs och att det inte därför går att höja betyget i den kursen (möjlighet att få betyg i de gamla kurserna, som hade betygsskala IG-MVG, upphörde sista juni 2016). Från 1 juli 2016 är det endast de nya kurser som man kan få betyg i.

  Beroende på vilka kurser som ingår i ditt Slutbetyg, kan det tyvärr bli så att du inte - pga de ej finns motsvarande nya kurser - höja ditt meritvärde så pass mycket som det skulle behövas; och i så fall kanske du gör prövning i eng 7 i onödan.

  • Nina Jag håller helt med om att det viktigaste är att bli behörig. Och det är mycket bra att göra högskoleprovet, om man har för lågt meritvärde; gör HP flera ggr! Att höja meritvärde så pass mycket att man har en rimlig chans att komma in på den önskade utbildningen, är tyvärr inte alltid en realistisk möjlighet, vilket beror bland annat på det som påpekas i svaren ovan på att många gamla kurser inte har ngn motsvarande ny kurs. Ett annat hinder är att komvux bereder inte plats på en kurs om man redan ha godkänt betyg. Och ännu en stor svårighet är att det är så svårt att hitta var man kan anmäla sig till prövningar. "Summan av kardemumman" blir att vissa sökande till högskoleutbildningar kan, helt enkelt, omöjligen höja sitt meritvärde så mycket som det behövs. För de blir Högskoleprovet den enda möjligheten. Men högskoleprovet befriar inte från kravet på att vara behörig. Därfö håller jag helt med om att du bör i första hand satsa på att bli behörig och i andra hand -- göra högskolerpovet. Höja ditt meritvärde: innan du anmäler dig till prövningar, ta reda på vilka kurser i ditt slutbetyg som har motsvarande nya kurser och uppskatta om det, över huvudet taget, finns en rimlig chans för dig att höja meritvärde så mycket som det skulle behövas. Om inte - då är det bortkastat att jaga prövningstillfällen och anmäla sig till komvux-kurser. I alla fall vad gäller höja meritvärde. För övrigt, är all kunskap bra att ha! Lycka till! N.

  Frågor och svar

  • denny 19 år

   Vad är skillnaden mellan amneslärarutbildning i kurs och program?

   Hej, undrar vad skillnaden är mellan ämneslärarutbildning i kurs och program, om jag t.ex läser ämneslärarutbildning inriktning geografi som kurs, vad skiljer det sig med program förutom att man läser fristående?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Mig 23 år

   Från Datavetenskap till Dataingenjör eller Elingenjör?

   Hej, pluggar just nu Datavetenskap, inriktning mjukvaruutveckling. Har undrat ett tag om det är möjligt att få en dubbelexamen med Dataingenjör eller Elingenjör, utöver mjukvaruutveckling... Eftersom vi har liknande ämnen. Min plan är att inte behöva gå om 3 år för att få ingenjör examen. ...

   Mikael SYV: Hej!om du kommer på en utbildning och sedan innan redan har godkända högskolekurser "i bagaget" kan du ansöka om Tillgodoräknande av tidigare utbildning och får svar om... Läs hela svaret
  • Noah 16 år

   Varken språk eller individuellt val ingår i år 1, vad händer då?

   Hej Jag ska snart börja första året av gymnasiet på Widerströmska gymnasiet i Flemingsberg, på naturvetenskapsprogrammet, inriktning natur. Jag lade märke till att det stod att varken moderna språk (tyska i mitt fall) eller individuellt val ingår i år 1. Hur fungerar det? Moderna språk ska...

   Mikael SYV: Hej Noah,i NA ingår en kurs moderna språk som obligatorisk, men den behöver inte läsas under årskurs 1, utan kan läsas under årskurs 2 eller 3.Du kan se... Läs hela svaret
  • Cecilia 22 år

   Hur skaffar man studentintyg?

   Hej, tänkte söka för studentkort men dem frågar efter studentintyg, måste jag vänta tills skolan börjar för att få intyg?

   Mikael SYV: Hej Cecilia,du uppger tyvärr inte vilken skola du kom in på. Jag vet inte om det är högskola, folkhögskola, komvux eller någon annan typ av skola som du kom in på.I första hand vänd... Läs hela svaret
  • Rosa Fabiola 48 år

   Får man studera engelska gy nivå samtidigt som en yhutbildning?

   Hej! Jag har varit antagen vått studera engelska 5-6 för att komplettera min grundläggande behörighet i Sverige, eftersom jag har utländsk studier. Jag har ansökt på en yrkeshögskoleubildning men står jag som reserv på den (i början var jag 15, men det ser ut att man avancerar snabbt), så jag...

   Mikael SYV: Hej Rosa!Det finns inga förbud mot att läsa på komvux och på yrkeshögskola samtidigt.Studieekonomi (frågan om studiemedel från CSN)Om du läser... Läs hela svaret
  • Otto 47 år

   Hur hittar jag KPU-utbildning på distans för ämnet Bild?

   Hej. Jag försöker hitta vilka högskolor som erbjuder KPU-utbildningar på distans för ämnena bild (i andra hand också designmetodik och träslöjd). På studera.nu kan man få upp en lista på KPU-utbildningar (*) men det går inte att sortera på vilka ämnen som godkänns. Många har inte med bild utan...

   Mikael SYV: Hej Otto,du har rätt: det är svårt att hitta bland olika lärarutbildningar och bland annat bland KPU.Jag vill råda dig att börja genom att kika på... Läs hela svaret
  • Ida 18 år

   Behöver jag skriva högskoleprovet om jag skall bli polis?

   Hej Jag planerar att söka till polis nästa år behöver jag skriva högskoleprovet då eller är det onödigt eftersom att jag har förstått de som att dom mest kollar på ens psykiska och fysiska förutsättningar?

   Mikael SYV: Hej Ida,vi har nu (för säkerhetsskull) kontaktat en sakkunnig på Rekryteringsmyndigheten och fick det bekräftat att högskoleprovsresultat tas det inte längre... Läs hela svaret
  • Saga 14 år

   Inredningsarkitekt?

   Jag vill bli inredningsarkitekt men vet inte vilken linje jag ska gå Så jag vill både planera hur det ska se ut och inreda det. Alltså även det praktiska. Jag vill dock inte sy eller skapa eller något sånt Vilken linje ska jag gå på och måste man plugga vidare efter gymnasiumet?

   Mikael SYV: Hej Saga, läs gärna om yrket Inred.arkitekt på framtid.se/yrke/inredningsarkitektang.utbildning till InredningsarkitektYrket är icke-reglerat, det är alltså inte bestämt centralt vilken utbildning som... Läs hela svaret
  • Lovisa 17 år

   Ger matte 3b merit om jag väljer till det?

   Jag går ekonomiprogrammet och valt juridik inrikting, och jag tänker att jag ska lägga till matte 3b sista året. Men kommer jag då få en full behörighet till program på universitetet som kräver matte 3b?, exempelvis civilekonom?

   Mikael SYV: Hej Lovisa!om du får godkänt betyg i matematik 3b (eller 3c) blir du behörig till de utbildningar som kräver matte 3 för behörighet (särskild behörighet), bland annat till... Läs hela svaret
  • yaser 17 år

   Vilken inriktning ska jag välja?! IT eller teknikvetenskap?

   Jag går på teknik linjen och snart ska jag börja åk.2, Jag valde och ta inriktningen teknikvetenskap! Men redan nu så börjar jag och ångra mig!. Jag har inte funderat på vad jag ska jobba med i framtiden men just tänker jag och rulla in i...

   Mikael SYV: Hej, första frågan är om det inte är för sent att byta inriktning. Det får du svar på från din gymnasieskola. De flesta gymnasieskolorna delar upp elever i... Läs hela svaret
  • Servan 25 år

   Kan jag läsa upp poäng som jag fått underkänt på i Universitet?

   Hej! Jag har fått underkänt i 2 av 28 poäng i kursen Psykologins grunder i Karlstads Universiter. Kan jag läsa upp dem poängen? i efterhand. Jag gjorde kursen 2015. Om det går så undrar jag vilka möjligheter jag har för att kunna läsa upp betygen? Tacksam för svar.

   Julia SYV: Hej,din fråga om möjlighet att läsa upp poängen/betygen på ett lärosäte (t.ex Karlstads Universitet) måste du ställa till personal som jobbar... Läs hela svaret
  • Sofia 30 år

   YH-Lönekonsult eller lägga 3 år på en Ekonomie Kandidat?

   Hej! Jag undrar om det väger mycket tyngre på arbetsmarknaden att ha tagit en ekonomie kandidat än att läsa till lönekonsult eller redovisningsassistent på YH-nivå och om det är smartare att lägga 3 år på en kandidat än 1,5...

   Anna SYV: Hej Sofia,vill man bli forskare eller högskolelärare - då är högskoleutbildning "ett måste". Men vill man få jobb så fort som möjligt - rekommenderar... Läs hela svaret
  • Ellen 20 år

   Har jag full merit?

   Hejsan! Jag förstår inte ifall jag har full merit eller inte. Jag har läst upp till spanska 4 och även matte 3. Har jag full merit, alltså 2,5? För jag funderar nämligen på att studera engelska 7. Jag har förstått det som att engelska7 ger...

   Vägledare Anonym: Hejsan,Svar du fick i kommentaren till frågan är inte helt korrekt. Man måste veta om "din högskoleutbildning" kräver matte 2 eller inte.Om matte 2 krävs, får du inte meritpoäng (+ 0.5) för... Läs hela svaret
  • Sara 19 år

   Psykoterapeut som socionom?

   Hej, Jag kollade upp angående att läsa till psykoterapeut som socionom. Det står att man först behöver ha läst psykoterapi kurser, och sedan direkt efter ha arbetat med psykoterapi i två år, för att kunna ansöka till...

   Julia SYV: Hej Sara, det vi vet om yrket Psykoterapeut (inklusive vilken utbildning som krävs) uppger vi på framtid.se/yrke/psykoterapeutDet är antagningsgrupper på de lärosätena där... Läs hela svaret
  • Kajsa 31 år

   Har jag rätt till utlandsstudier?

   Hej, jag ska läsa distanskurser på olika universitet i Sverige och undrar lite hur det fungerar med utlandsstudier. Har jag möjlighet att läsa en termin utomlands genom en skola fast jag bara har läst en kurs via dem eller måste man läsa ett helt program?...

   Milla SYV: Hej Kajsa,läs gärna information på studera.nu/studera-utomlands/utbytesprogram/att-aka-som-utbytesstudent och kontakta de Internationella koordinatorer för utresande studenter på de universitet i... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga