Rosanna 25 år

  Hej! Jag vill i framtiden studera djursjukvårdare på SLU och måste läsa upp mina betyg. Jag har 14.1 och behöver läsa upp matematik b för att bli behörig. Men även höja mitt meritvärde såklart. Jag undrar om det är någon skillnad på att läsa moderna språk på universitet eller komvux? Ger det samma meritvärde oavsett? T.ex. om jag läser Franska förberedande kurs 1 på Stockholms universitet - ger det samma meritvärde som om jag läser franska 1 på komvux? Jag vet att endast moderna språk 3 och 4 ger meritpoäng men jag kan väl inte läsa 3 & 4 förrän jag läst 1? Och om jag läste spanska A i grundskolan, har jag då redan avklarat spanska 1? Och kan gå direkt till spanska 2? Ger en språk-kurs på universitet ett högre meritpoäng än komvux gör? Tacksam för snabbt svar! Planen är att läsa upp i alla fall 2,5 i meritvärde via moderna språk inkluderat engelska C och sen eventuellt göra högskoleprovet, vad rekommenderar du?

  2 Svar

  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden

  Hej Rosanna,
  kurser lästa på universitet/högskola påverkar inte ditt meritvärde. De kan ge Behörighet som komplettering, men betygen räknas inte in tillsammans med gymnasiala betyg.
  För meritpoängen behöver du betyg i Moderna språk 3 och 4 från komvux eller genom en Prövning (via komvux eller prövningsenheten, eller om du skulle kunna göra prövning på din gamla eller på en annan gymnasieskola).
  På vilka grunder komvux kan ta in dig på Spanska 3, kan vara olika... t.ex kanske du kan göra nivåbedömning/test, eller uppvisa betygen från högskola-universitet.
  För att göra en Särskild prövning, behöver du bara hitta var du kan anmäla dig; du behöver inte uppvisa några betyg; det är bara Kunskaperna som du måste ha.
  Vänligen
  L.

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hejsan,

  i din fråga nämner du Matematik B. Det är en av de gamla kurser, i vilka ej längre är möjligt att få betyg. Numera är det motsvarande nya kurser - alltså Matematik 2. Innehåll i Matte2 kan du se på matteboken.se/lektioner/matte-2

  Jag tycker det viktigaste är att du skaffar dig godkänt betyg i matte 2 (men annars så Högt betyg som möjligt i matte 2), detta för att bli BEHÖRIG. Obehöriga pröva ej till en högskoleplats/universitetsplats. Som behörig med lägre meritvärde kan du ändå komma in, t.ex i HP-urvalet (resultat av högskoleprovet).
  Så, mitt råd är att du skaffar dig så högt betyg du kan (men lägst E, godkänt betyg) i Matematik 2 och att du gör högskoleprovet.
  Så här beskrivs - vad gäller matte - behörighet till Djursjukskötarprogrammet på SLU:

  Det är lättare att få högre betyg i Matematik 2a, och därför råder jag dig att försöka skaffa dig betyg i just matte 2a. Men det, för behörighet, gör ingen skillnad om du har betyg i matte 2b eller 2c. Just innehållsmässigt, passar matte 2c bäst då c-spår är mer inriktat på Naturvetenskap (medan b-spår är mer inriktat på Ekonomi; och a-spår läses nu för tiden på gymnasiets yrkesprogram, ej högskoleförberedande gymnasieprogram). Ditt betyg i matematik 2, (2a, 2b eller 2c) kommer räknas in i ditt meritvärde, därför behöver du satsa på att få så högt betyg som möjligt.

  Att, för övrigt, försöka höja ditt meritvärde är givetvis bra. Dock, behöver du höja rätt mycket och det kan bli svårt för att du behöver höja betygen i många kurser och komvux kommer in (tyvärr) ta in för "omläsning" utan du kommer behöva göra prövningar i många kurser och det är både dyrt och besvärligt: framförallt svårt att hitta var man kan anmäla sig till prövningar. Många personer vill göra prövningar. Många anser att avgift är inte så högt, 500kr och inga betyg behöver man visa upp för att få anmäla sig till en prövning; och så är det lärarbrist också. Så blir det ofta så här: så fort det öppnas möjlighet att anmäla sig till en prövning, så blir det uppbokat mycket snabbt.

  Sammanfattning
  Skaffa dig godkänt betyg i matte 2 (så högt betyg du kan) + gör högskoleprovet. Detta kan du göra samtidigt som du försöker höja ditt meritvärde.

  Angående höja ditt meritvärde
  Så här ser Antagningsstatistik för Djursjukskötarprogrammet (Sveriges lantbruksuniversitet): i kompletteringsgruppen där du kommer prövas, BII krävdes det i år 19.91 i meritvärde och förra året 20.0. Så högt meritvärde har man om man har i princip alla de högsta betygen i alla gymnasial kurser; har man maximalt antal meritpoäng, som är 2,5 har man i så fall råd att ha lite lägre betyg, alltså B-betygen i alla kurser som räknas in.
  Nuvarande B-betygs-nivå ligger "mitt emellan VG och MVG" på den gamla skalan. Alltså, du skulle behöva ha alla MVG-betyg i alla kurser i ditt slutbetyg,
  eller
  hälften VG och hälften MVG + max antal meritpoäng (2,5 st).

  Om du idag har 14,1, vilket i genomsnitt är lite lägre än VG-nivå, behöver du (även om du uppnår max i merit) höja hälften av dina betyg från slutbetyget till högsta betyget. Och det kanske, över huvudet taget, inte är möjligt - för att vissa gamla kurser saknar en motsvarande ny kurs och därför går det inte att höja det gamla betyget, alls.
   Se gärna TABELL FÖR UTBYTESKOMPLETTERING där man kan se vilka gamla gymnasiala kurser som har någon Motsvarande ny kurs; om en kurs ej nämns i den tabellen, betyder det att den inte har ngn motsvarande ny kurs och att det inte därför går att höja betyget i den kursen (möjlighet att få betyg i de gamla kurserna, som hade betygsskala IG-MVG, upphörde sista juni 2016). Från 1 juli 2016 är det endast de nya kurser som man kan få betyg i.

  Beroende på vilka kurser som ingår i ditt Slutbetyg, kan det tyvärr bli så att du inte - pga de ej finns motsvarande nya kurser - höja ditt meritvärde så pass mycket som det skulle behövas; och i så fall kanske du gör prövning i eng 7 i onödan.

  • Nina Jag håller helt med om att det viktigaste är att bli behörig. Och det är mycket bra att göra högskoleprovet, om man har för lågt meritvärde; gör HP flera ggr! Att höja meritvärde så pass mycket att man har en rimlig chans att komma in på den önskade utbildningen, är tyvärr inte alltid en realistisk möjlighet, vilket beror bland annat på det som påpekas i svaren ovan på att många gamla kurser inte har ngn motsvarande ny kurs. Ett annat hinder är att komvux bereder inte plats på en kurs om man redan ha godkänt betyg. Och ännu en stor svårighet är att det är så svårt att hitta var man kan anmäla sig till prövningar. "Summan av kardemumman" blir att vissa sökande till högskoleutbildningar kan, helt enkelt, omöjligen höja sitt meritvärde så mycket som det behövs. För de blir Högskoleprovet den enda möjligheten. Men högskoleprovet befriar inte från kravet på att vara behörig. Därfö håller jag helt med om att du bör i första hand satsa på att bli behörig och i andra hand -- göra högskolerpovet. Höja ditt meritvärde: innan du anmäler dig till prövningar, ta reda på vilka kurser i ditt slutbetyg som har motsvarande nya kurser och uppskatta om det, över huvudet taget, finns en rimlig chans för dig att höja meritvärde så mycket som det skulle behövas. Om inte - då är det bortkastat att jaga prövningstillfällen och anmäla sig till komvux-kurser. I alla fall vad gäller höja meritvärde. För övrigt, är all kunskap bra att ha! Lycka till! N.

  Frågor och svar

  • Ch-Eson 22 år

   Hur mycket ämnen/poäng på hotell o turismprogrammet?

   Hej Jag har lite problem med att förstå det svemska utbildningssystemmet. Jag ville utbilda mig till paralegal men 2 månader sen ågrade jag det. Nu läser jag hotell och turismprogrammet och och tar heltid fyra ämne. Men problemmet är att jag vet inte hur lång sträcka är kvar och hur många ämne...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Lo 14 år

   Kan man få svårare mattekurs?

   Jag undrar om man kan få jobba svårare matte om man går ett gymnasieprogram med för lätt mattekurs, jag har väldigt lätt för matte och jobbar redan nu i 8an med 9ans matte och kommer förmodligen börja med gymnasiematte i 9an (min lärare har köpt in gymnasieböcker i matte och erbjuder att jag...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Lo 14 år

   Kan man bli psykolog efter estetiska programmet?

   Jag vill gå estet för att jag är intresserad i bild men också samhällskunskap och psykologi etc. Kan man plugga vidare på psykologprogrammet om man går estet, med fördjupning Matematik 2b och Samhällskunskap 2 ( en gymnasieskola jag kollat på erbjuder det. ) Jag har också funderat på...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • anna 19 år

   hur ska NP påverka mina betyg?

   Hej SYV! Jag har två frågor. Jag går i trean nu och har engelska 7. Vad händer ifall jag struntar i alla uppgifter och prov som läraren ger oss och istället skriver jag bara NP där jag kommer säkert få C eller B? Om jag skriver aldrig uppgifter betyder det att jag får F i kursen men kommer...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • zahra 15 år

   vilket gymnasium bör jag välja?

   hej, jag har äntligen koll på vilket program jag ska gå (samhälle- samhälle) men nu kommer nästa dilemma. vilket gymnasium ska jag välja, eller asso vill ha några alternativ men jag kan inget om gymnasium. jag bor i Farsta strand och vill inte att jag ska behöva åka längre än 30 min

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Kajsa 15 år

   Kan jag gå Humanistiska språkinriktning och bli psykolog?

   Hej! Jag går i nian och vill gå Humanistiska programmet med inriktning Språk på gymnasiet. Kan jag gå den linjen om jag vill söka till psykologprogrammet sen? Jag har hört att man helst ska gå Samhälle Beteendevetenskap om man vill söka dit, vad är skillnaden mellan det och Humanistiska? Är det...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Malin 22 år

   Betygskala basår?

   Hej! Jag har läst tekniskt basår. Där har de betygskalan underkänt, 3, 4, 5. Nu skal jag söka utbildning utomlands och de vill veta vad betygen är i en F-A skala. Är en 3a ett C? Jag är medveten om att jag inte får några meritvärden, men det har att säga med behörigheten. Tack på förhand!

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • N 20 år

   Läsa hum/sam specialisering flera gånger?

   Hej! Jag håller på att komplettera min gymnasieexamen via komvux. Jag gick Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning socialt entreprenörskap, gick ut 2018. Som individuellt val valde jag Genus, vilket räknas som humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering, (HUMHUM00S 100p)....

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sewar 19 år

   att höja betygen från gymnasiet?

   Hejsan, jag har en fråga gällande merit poäng. I dagsläget ligger jag på 17 i merit, jag har 1,5 i merit poäng utav 2,5. Jag behöver komma upp dig 20 i merit, hur många ämnen ska jag höja? Vilka ska jag höja? Tack för svar

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Tayeba 28 år

   Få studiemedel på gymnasiet nivå?

   Hej igen! Tusen tack för föregående svaret. Jag undrar också om CSN. Kan jag söka studiebidrag om jag bara läser engelska5,6 och natur(1a1.1a1.2)tillsammans eller behöver mer poäng? Jag vet inte hur CSN hjälper till på gymnasiet nivå. Jag har planerat att studera först engelska och natur sen...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Felikz 22 år

   Alternativ, mer än Komvux? Några tankar om realistiska visoner?

   Hej, Jag studerade på Teknikprogrammet under Gymnasiet från 2013 Augusti, till 2017, Januari. Under 2017 så kompletterade jag betyg, Jag avslutade studierna på grund av stress. Nu mår jag bättre och väljer att komplettera mina gymnasiebetyg för att jag väljer sen att studera inom...

   Anna SYV: Hejsan,en mycket intressant fråga med många Olika möjliga svar... Så, vi får säkert Återkomma till dig med fler förslag.Just nu vill jag påminna... Läs hela svaret
  • noella 21 år

   Hur bli man bildlärare?

   Hej ! Jag har nästan alltid varit intresserad av konst, och dessutom vill jag hjälpa barn och ungdomar med att må bättre genom att uttrycka sig i bild. Jag bor i Örebro och hittade Grundlärarprogrammet, inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6 240 hp och därför undrar jag ifall det är...

   Anna SYV: Hej Noella; detaljer om just det programmet är det bra att ta med studievägledare på just den institutionen - för att det är där info finns (om det inte står på utbildningens hemsida, vilket... Läs hela svaret
  • Ellen 17 år

   Skillnad på bioteknik och teknisk biologi?

   Hej! Funderar på yrken efter studenten, är intresserad av läkemedel, kroppen, miljö, och hållbarhet. Just nu har jag hittat utbildningen bioteknik, men den finns inte på Linköpings universitet som jag helst skulle vilja gå på. De har teknisk biologi, vad är skillnaden mellan de två utbildningarna?

   Anna SYV: Hej Ellen,även om du kommer söka till eftergymnasiala utbildningar till hösten 2020, så är utbildningsutbud ännu inte fastställd. Anmälningsperiod till... Läs hela svaret
  • Stig 70 år

   Hur får man utbildning att köra truck ?

   Elev som går på SFI vill jobba extra och då krävs att hen har truckkort, vem hjälper till med det om inte AF kan bistå med kostnaden ?

   Anna SYV: Hej Stig,om inte AF kan bistå, då kan man fråga på Komvux (i första hand i den kommunen där personen är folkbokförd). Arbetsgivaren som vill anställa kan också... Läs hela svaret
  • Tayeba 28 år

   Kurser på vuxenutbildning(komvux)?

   Hej. Jag studerar nu på komvux och snart börja läsa några kurser på gymnasiet nivå. Svenska, engelska och naturkunskap 2 måste uppfylla på vuxenutbildning. Jag undrar om poäng och tiden. Varenda kurs har 100 poäng. Varenda vecka har 20...

   Anna SYV: Hej Tayeba,naturkunskap 1a1 (50poäng) och 1a2(50poäng) går tillsammans på 100 p. och sedan naturkunskap 2 -också den på 100 p. Så, det blir 200 p. för naturkunskapskurserna (och... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga