Vanessa 30 år
  Hej jag undrar om jag kan läsa teknikprogrammet inriktning design och produktutveckling via komvux alltså läsa alla kurser som fristående för att skapa ett gymnasie examen ? Jag satt och tittade i min kommuns hemsida men det finns inte alla kurser möjliga hur kan jag göra ?

  1 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Vanessa,
  om kurserna inte erbjuds på komvux i den hemkommun, då kan du inte läsa dem.
  t.ex. Idrott & hälsa undervisas inte på komvux över huvudet taget men då räcker det också med 2400 poäng för gymnasieexamen från komvux (till skillnad från gymnasiet, där minimiantal poäng för examen är 2500).
  I några speciella fall kan komvux köpa någon eller några kurser på gymnasiet så att personen kan gå läsa med ungdomsgymnasiet trots att personen är över 20 år gammal. Om särskilda skäl föreligger - som det heter, och då går detta oftast via kurator och rektor på komvux - och det blir en speciell övernskommelse mellan rektorer ... du kan undersöka den möjligheten också.
  Jag undrar varför du vill läsa just alla de kurser som ingår i just den inriktningen? Är det någon eftergymnasial utbildning du vill bli behörig till - då kan du ju få gymnasieexamen från komvux med alla de kurser som krävs för behörighet men det behöver inte vara exakt de kurserna som läses just på TE och just på den inriktningen.
  Boka tid med SYV på komvux i din hemkommun. Ta med dig alla dina tidigare betyg - så får ni tillsammans försöka sätta ihop Studieplan som leder dig framåt mot det yrke som du vill skaffa dig.
  Bästa hälsningar
  Milla SYV på Fragasyv.se
  Hej igen, jag råder dig att hitta den eller de utbildningarna på högskola eller yrkeshögskola
  www.studera.nu

  och www.yhguiden.se som du vill bli behörig till och se vad de kräver för kurser för behörighet.
  Till yrkeshögskola kan man söka även som obehörig och komma in för att de kan ta in upp till 20 % i varje klass som inte riktigt uppfyller alla formella behörighetskrav men anses ändå kunna klara av utbildningen.
  Kanske någon av utbildningarna nedan kan vara av intresse för dig`? http://www.yhguiden.se/utbildning/formakademin/designmodelloer
  http://www.yhguiden.se/utbildning/campus-i12/visuell-design-arkitektur-och-inredning
  http://www.yhguiden.se/utbildning/campus-i12/digital-design-surface-designer
  http://www.yhguiden.se/utbildning/lernia-yrkeshogskola/mekanikkonstruktor-inom-offshore-mechanical-designer-for-oil-and-gas
  http://www.yhguiden.se/utbildning/campus-i12/teknisk-visualisering-bim
  http://www.yhguiden.se/utbildning/goteborgs-stad-utbildning/computer-graphics-design
  http://www.yhguiden.se/utbildning/goteborgs-stad-utbildning/designteknik-surface-designer
  http://www.yhguiden.se/utbildning/brobygrafiska-utbildning/forpackningsdesigner
  http://www.yhguiden.se/utbildning/brobygrafiska-utbildning/grafisk-formgivare
  http://www.yhguiden.se/utbildning/folkuniversitetet-skoevde/dataspelsutvecklare-inom-design-scriptning-och-programmering
  http://www.yhguiden.se/utbildning/medieinstitutet/digital-content-designer
  http://www.yhguiden.se/utbildning/hermods-yrkeshogskola/level-designer
  http://www.yhguiden.se/utbildning/arvika-naringslivscentrum-anc/teknikillustrator

  När du har hittat den eller de utbildningarna som du vill söka, ser du vad det för BEHÖRIGHET som krävs och försöker då hitta ett sätt att skaffa dig just den behörigheten.
  Du kan även bli behörig genom studier på folkhögskola, se på www.folkhogskola.nu - men det är viktigt att veta vilken behörighet du behöver skaffa dig. Extra viktigt är det med behörighet när man söker till högskola/universitet för att där görs det inte några undantag från krav på att vara behörig.

  Bästa hälsningar & tips till dig: du får svar snabbare om du skriver en ny fråga i ställer för att ställa en ny fråga i en kommentar, för att vi ser de nya frågorna först.
  Mvh
  Milla SYV


  • Vanessa Okej jag förstår . Jag vill läsa just denna i riktning för att den innehåller kurser som jag kan ha nytta till i framtiden för att kunna söka vidare till universitet exempel design 1 &2 cad 1&2 samt digitalt skapande. Visa estetiska universitet kräver att man har nån bakgrund eller via antagning prov komma in men jag har i detta fall ingen erfarenhet av design eller kreativ skapande överhuvudtaget
  • Milla Jag har precis skrivit ett utökat svar till dig, se ovan. Mvh Milla SYV

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga