Oskar 30 år
  Jag funderar på att bli mäklare men känner att en ren mäklarutbildning är för snävt då jag inte är helt säker på att det är det jag vill bli och letar därför efter andra sätt att bli det och samtidigt bli attraktiv på andra marknader.
  Om man t.ex. läser internationell marknadsföring eller en ekonomutbildning (eller grafisk design som också är intressant). Hur behörig eller inte är man efter avslutad utbildning? Finns det kurser att läsa till för att bli behörig eller hur ser det ut?
  • Brendan Här har du kanske en användbar länk medan SYV:arna besvarar din fråga! http://www.civilekonomen.se/fastighetsmaklare-%E2%80%93-tufft-men-populart-jobb
  • Brendan En till länk: http://www.fmi.se/default.aspx?id=1906
  • Brendan Typiskt att jag glömde bort att det finns flera sorters mäklare igen :P!
  • Milla Oftast menar man just Fastighetsmäklare när man säger eller skriver "mäklare" men man KAN mena ngt. annat - det är bra att vara säker... :)
  • Oskar Tack för infon!
  • Milla läs även mitt utökade svar.
  • Brendan Ingen orsak, tveka inte att skriva en ny fråga om några oklarheter dyker upp! MVH,
  Läs alla kommentarer

  1 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Oskar!

  Jag gissar på att du menar Fastighetsmäklare (för annars så finns det andra mäklare: aktiemäklare, reklammäklare mm).

  Om du menar Fastighetsmäklare, läs på http://www.fragasyv.se/fragor/vilken-universitetsutbildning-kraevs-foer-att-bli-maeklare-idag-ar-2014 där det är förklarat vilken utbildning som krävs för att kunna registrera sig som fastighetsmäklare.

  Det finns ett tvåårigt program eller så sätter man ihop sin egen utbildning men det tar ändå 2 år på heltid och det är en del ganska specifika kurser som måste läsas för att bli fastighetsmäklare.

  Återkom i fall du menade någon annan sort mäklare.
  Du är också välkommen att höra av sig med andra frågor.

  Bästa hälsningar
  Milla
  Det finns "färdiga" utbildningar till fastighetsmäklare, se på
  http://www.hig.se/SGFMK en treårig utbildning i Gävle
  och http://www.ltu.se/edu/program/FHFMG/FHFMG-Fastighetsmaklare-1.76705?termin=H15 en tvåårig utbildning i Luleå.

  Man måste inte sätta ihop sin egen utbildning, men man kAN GÖRA DET - om man inte kan eller vill läsa på Fastighetsmäklarprogrammet.

  Den här http://www.hv.se/sv/utbildning/program?program=1192&event=17795 kanske är ngt som kan vara av mest intresse för dig, där många dörrar öppnas åt olika håll.

  Se även på http://www.kau.se/utbildning/program/SGFEK
  och på http://www.hh.se/villstudera/ekonomi/programgrund/byggochfastighetsekonomprogrammet180p.65438449.html?ptKod=SGBYF15H

  som kan vara av intresse för dig.

  Med vänlig hälsning & lycka till!
  Milla
  • Oskar Fastighetsmäklare var det jag tänkte på, dock är jag lite intresserad av aktier också..
  • Milla Är man intresserad av aktier, bör man läsa Ekonomi. :)
  • Oskar Hur som helst så var det just fastighetsmäklare jag tänkte på! Men när du skriver att man ska plocka ihop sin egen utbildning för att bli mäklare och det tar två år, menar du då att det tar två år utöver att ha läst t.ex. civilekonom/ekonom? I sådana fall blir det ju fasligt mycket pluggande den vägen. Men jag vet inte om jag var otydlig när jag skrev, det jag menar är i korta drag: Är det många kurser som saknas om man läser ett (generellt) ekonom eller marknadsföringsprogram eller är det mycket kurser redan inbakade på de programmen som man kan tillgodose till en möjlig karriär inom fastighetsmäklare
  • Milla Se på länken som jag skickade hur du sätter ihop en egen utbildning till Fastighetsmäklare. I "den fria delen" 22,5 högskolepoäng kan du i så fall välja de kurser som du tror kan ge dig möjlighet att få andra jobb också. Annars så är det ganska "uppstramat" vad som krävs för att kunna registrera sig som Fastighetsmäklare i Sverige.
  • Milla Du får ta och jämföra de kurser som finns i ett program som du tänkte läsa med de kurser som krävs för att bli registrerad fastighetsmäklare. Det finns jättemånga olika program, där olika kurser finns med. Se på de högskolor där du kan tänka läsa - vad programmen består av för kurser. Det är inte helt standardiserat vad för kurser som ingår i olika Ekonomi och Marknadsföringsutbildningar. Det skulle ta lång tid för mig /och är ganska onödigt i fall du inte kan flytta vart som helst i Sverige utan bara kan läsa på ett eller ett fåtal orter/ att jag skall jämföra innehåll i alla program med det som krävs för att kunna reg. sig som Fastighetsmäklare. Det är mycket bättre du gör det själv. "Själv är bäste dräng" :)
  • Oskar Jag skulle kunna flytta i princip vart som helst, men klart man har lite förkärlek till vissa av dem och jag tackar ödmjukast för all hjälp! Och jag ska definitivt dränga mig fram till rätt utbildning! Tack igen!
  • Milla Det är svårt på vissa orter att hitta bostad. Det händer ibland, tyvärr, att folk kommer in på en utbildning i t.ex. Stockholm, Göteborg eller Uppsala men ej kan studera då de inte har någonstans att bo och är tvungna att tacka Nej till utbildningsplats eller avbryta sina studier. Vill absolut inte skrämmas, men tycker det är viktigt att påtala att det är mycket sällan som högskolorna erbjuder "boendegaranti" för dem, som kommer in på skolan. När det händer, är det oftast i mindre städer där boendesituation är inte så tuff och man kan även utan skolans hjälp fixa bostad. Om du redan vet allt detta, ber jag om ursäkt för min kommentar. ;)
  • Oskar Tack det är jag helt medveten om men jag är inte den som ger mig i första taget och har jag bestämt mig för något blir det så. Så är det.
  • Oskar Men nu kommer jag troligtvis inte söka varken Göteborg eller Stockholm som primära val. Dock Uppsala ligger pyrt till haha Men där har jag en del vänner som bor så det löser sig på det sättet i värsta fall!
  • Oskar Och tack för infon ändå! Alltid uppskattat!
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Sabina 21 år

   Lärarprogrammet extrakurs?

   Hej jag studerar lärarprogrammet f-3 och är sugen på att studera någon sommarkurs som skulle gynna mig sen när jag söker jobb som en extra merit. Har du tips på någon kurs som skulle vara bra för en blivande lärare?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • B 24 år

   Bildlärare utbildningar?

   Finns det inga utbildningar till att bli bildlärare i grundskolan? Inte ens med inrikting på bild? Har googlat jättemycket och det enda jag kan hitta är grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshem. Innebär det att man jobbar på fritids enbart då? Hittar också...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Erik 22 år

   Hur påverkas mitt slutgiltiga jämförelsetal av betyg i meritkurs?

   Hej, jag studerar just nu matematik-specialisering på komvux för att få extra 0,5 meritpoäng. Jag vet att jag får ut 0,5 så länge jag får godkänt i kursen men hur påverkar ett lågt betyg jämförelsetalet i slutändan? I och med att jag har höga betyg från gymnasiet, skulle ett E i...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • amed 21 år

   var kan man jobba efter om man har studerat till molekylärbiologi ?

   hej ! jag vill jobba inom vården på labbet att analysera prover ... jag funderar på att läsa molekylärbiologi och jag undrar om man kan då jobba inom vården som biomedicinsk analytiker ? vad kan man jobba som efter man har utbildat sig till molekylärbiolog ?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • B 24 år

   Samhällskunskap 1b?

   Hej! Har tänkt söka in till bildlärare och de står att man måste ha samhällskunskap 1b. Jag har läst samhällskunskap 1a1 + 1a2, är detta samma sak eller måste jag läsa 1b också?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Johanna 21 år

   Språk? Språkyrken? möjligheter till jobb?

   Hej! Jag är väldigt kluven över vad jag ska studera på universitetet men något som jag fått höra av väldigt många nu är att det är viktigt att jag väljer något som jag är intresserad av. Dock är det är främst språk och konst som jag är intresserad av. Men jag undrar då vilka yrken inom språk som...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Gerda 20 år

   Engelska 7, extra poäng?

   Hej jag vet att man brukar få nån extra poäng då man läser engelska 7 på gymnasium, men hur mycket får man? Har läst att det är max 1,0 meritpoäng, men vad menar de med "max" kan man få mindre?hur avgörs det?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • anonym 20 år

   Måste jag betala tillbaka mitt studiebidrag om jag får F i en kurs?

   Hej! Jag är en elev som läser matematik 2b på komvux på deltid (50%). Jag började precis kursen den 15 februari och den slutar den 25 april. Alltså läser jag en 100 poängs kurs på 10 veckor. Jag ansökte om studiemedel och de sa att...

   Anna SYV: Hej, frågor om studiemedel besvaras bäst av CSN, därför att det är där beslut tas och utbetalningarna kommer ifrån. Det finns mycket information att... Läs hela svaret
  • Hannah 16 år

   Angående Nationella prov?

   Hej om man får D och C på alla prov i åk 8/9 men A i åk 7. Men sedan får man A på nationella prov kan man höja sig till ett B i slutbetyg?

   Anna SYV: Hej,betygssättningen är Lärarens kompetens.Studie-och yrkesvägledare sätter inte några betyg, och har ej kompetens inom detta område. Därför kan vi inte svara på din fråga.
  • Sofia 36 år

   Na B + Bi A, Ke A och Fy A i slutbetyg?

   Hej, Jag vill ta ut ett slutbetyg via Komvux och undrar om Naturkunskap B får ingå tillsammans med Biologi , Kemi A och Fysik A ? Mvh Sofia

   Anna SYV: Hej Sofia,kurserna du nämner överlappar (i alla fall till stor del) varandra, så mitt svar är - troligtvis Nej. Men det slutgiltiga bedömningen ligger hos Rektorn på den skolan som utfärdar utbildningsdokument, i ditt fall ett Slutbetyg. 
  • Jesper 23 år

   Kurs man ej har behörighet till och vill komplettera Hur funkar de?

   Hej! Vill läsa civilekonom programmet till hösten i Borås. Har dock inte läst matematik 3b som krävs. Har därför tänkt läsa det nu under våren. Kursen slutar 2021-05-28. Min fråga är då funkar det att läsa den kursen...

   Anna SYV: Hej Jesper,info om viktiga datum för dig som söker till högskola-universitet i Sverige finns på antagning.se/sv/anmal-dig-och-hall-koll/viktiga-datumom det står... Läs hela svaret
  • Ida 19 år

   Bli fysioterapeuft efter idrottsvetenskap eller hälsovetenskap?

   Hej! Jag funderar på att läsa på idrottsvetenskap eller hälsovetenskap programmet men är osäker på om det är fysioterapeft jag vill bli istället. Om jag ångrar mig, hur kan jag då läsa till fysioterapeuft och ha nytta av min...

   Liselotte Johansson: Hej Ida,Fysioterapeut är i Sverige ett av de cirka 22 st. legitimationsyrken där socialstyrelsen utfärdar legitimation. I grunden måste man ha examen från... Läs hela svaret
  • Linn 19 år

   Hur ska jag göra för att gå min drömutbildning?

   Jag vill gå en utbildning i entrepenörskap och projektledning som kräver 20,67 poäng, jag når antagligen bara 18,88. Hur ska jag göra för att kunna gå min utbildning? Förutom de alternativ att skriva högskoleprovet

   Liselotte Johansson: Hej Linn,du kan undersöka om din drömutbildning kommer ha AU, alternativt urval. Vad det är - var god läs på https://www.fragasyv.se/info/alternativ-antagning-hogskola -- det är... Läs hela svaret
  • Tim 50 år

   Öppet hus i coronatider?

   Hej, undrar hur det är med öppna hus i coronatider, närmare bestämt öppna hus på yrkeshögskoleutbildningar inom spel (dataspel)? Tack för ett snabbt svar! Tim

   Liselotte Johansson: Hej Tim!i coronatider sker öppet hus oftast on-line, alltså i digitalt format. Och inom dataspel kommer följande öppna hus ske inom mycket kort (en av dem redan imorgon, den 25 febr 2021), se gärna... Läs hela svaret
  • Jennie 18 år

   Vilka utbildningar finns inom kulissmålning?

   Min vän är väldigt konstnärlig av sig och tycker om att rita och måla samtidigt som hon tycker om teater och scen. Hon skulle därför vilja föra ihop intressena och jobba med att måla kulisser till olika uppsättningar inom teater och musikaler. Finns det några speciella utbildningar i landet som...

   SYV-besökare Syv: Hej! en svår fråga att svara på för att det är troligtvis så att det inte finns någon egen utbildning för just kulissmålning. Titta gärna på... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga