Oskar 30 år
  Jag funderar på att bli mäklare men känner att en ren mäklarutbildning är för snävt då jag inte är helt säker på att det är det jag vill bli och letar därför efter andra sätt att bli det och samtidigt bli attraktiv på andra marknader.
  Om man t.ex. läser internationell marknadsföring eller en ekonomutbildning (eller grafisk design som också är intressant). Hur behörig eller inte är man efter avslutad utbildning? Finns det kurser att läsa till för att bli behörig eller hur ser det ut?
  • Brendan Här har du kanske en användbar länk medan SYV:arna besvarar din fråga! http://www.civilekonomen.se/fastighetsmaklare-%E2%80%93-tufft-men-populart-jobb
  • Brendan En till länk: http://www.fmi.se/default.aspx?id=1906
  • Brendan Typiskt att jag glömde bort att det finns flera sorters mäklare igen :P!
  • Milla Oftast menar man just Fastighetsmäklare när man säger eller skriver "mäklare" men man KAN mena ngt. annat - det är bra att vara säker... :)
  • Oskar Tack för infon!
  • Milla läs även mitt utökade svar.
  • Brendan Ingen orsak, tveka inte att skriva en ny fråga om några oklarheter dyker upp! MVH,
  Läs alla kommentarer

  1 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Oskar!

  Jag gissar på att du menar Fastighetsmäklare (för annars så finns det andra mäklare: aktiemäklare, reklammäklare mm).

  Om du menar Fastighetsmäklare, läs på http://www.fragasyv.se/fragor/vilken-universitetsutbildning-kraevs-foer-att-bli-maeklare-idag-ar-2014 där det är förklarat vilken utbildning som krävs för att kunna registrera sig som fastighetsmäklare.

  Det finns ett tvåårigt program eller så sätter man ihop sin egen utbildning men det tar ändå 2 år på heltid och det är en del ganska specifika kurser som måste läsas för att bli fastighetsmäklare.

  Återkom i fall du menade någon annan sort mäklare.
  Du är också välkommen att höra av sig med andra frågor.

  Bästa hälsningar
  Milla
  Det finns "färdiga" utbildningar till fastighetsmäklare, se på
  http://www.hig.se/SGFMK en treårig utbildning i Gävle
  och http://www.ltu.se/edu/program/FHFMG/FHFMG-Fastighetsmaklare-1.76705?termin=H15 en tvåårig utbildning i Luleå.

  Man måste inte sätta ihop sin egen utbildning, men man kAN GÖRA DET - om man inte kan eller vill läsa på Fastighetsmäklarprogrammet.

  Den här http://www.hv.se/sv/utbildning/program?program=1192&event=17795 kanske är ngt som kan vara av mest intresse för dig, där många dörrar öppnas åt olika håll.

  Se även på http://www.kau.se/utbildning/program/SGFEK
  och på http://www.hh.se/villstudera/ekonomi/programgrund/byggochfastighetsekonomprogrammet180p.65438449.html?ptKod=SGBYF15H

  som kan vara av intresse för dig.

  Med vänlig hälsning & lycka till!
  Milla
  • Oskar Fastighetsmäklare var det jag tänkte på, dock är jag lite intresserad av aktier också..
  • Milla Är man intresserad av aktier, bör man läsa Ekonomi. :)
  • Oskar Hur som helst så var det just fastighetsmäklare jag tänkte på! Men när du skriver att man ska plocka ihop sin egen utbildning för att bli mäklare och det tar två år, menar du då att det tar två år utöver att ha läst t.ex. civilekonom/ekonom? I sådana fall blir det ju fasligt mycket pluggande den vägen. Men jag vet inte om jag var otydlig när jag skrev, det jag menar är i korta drag: Är det många kurser som saknas om man läser ett (generellt) ekonom eller marknadsföringsprogram eller är det mycket kurser redan inbakade på de programmen som man kan tillgodose till en möjlig karriär inom fastighetsmäklare
  • Milla Se på länken som jag skickade hur du sätter ihop en egen utbildning till Fastighetsmäklare. I "den fria delen" 22,5 högskolepoäng kan du i så fall välja de kurser som du tror kan ge dig möjlighet att få andra jobb också. Annars så är det ganska "uppstramat" vad som krävs för att kunna registrera sig som Fastighetsmäklare i Sverige.
  • Milla Du får ta och jämföra de kurser som finns i ett program som du tänkte läsa med de kurser som krävs för att bli registrerad fastighetsmäklare. Det finns jättemånga olika program, där olika kurser finns med. Se på de högskolor där du kan tänka läsa - vad programmen består av för kurser. Det är inte helt standardiserat vad för kurser som ingår i olika Ekonomi och Marknadsföringsutbildningar. Det skulle ta lång tid för mig /och är ganska onödigt i fall du inte kan flytta vart som helst i Sverige utan bara kan läsa på ett eller ett fåtal orter/ att jag skall jämföra innehåll i alla program med det som krävs för att kunna reg. sig som Fastighetsmäklare. Det är mycket bättre du gör det själv. "Själv är bäste dräng" :)
  • Oskar Jag skulle kunna flytta i princip vart som helst, men klart man har lite förkärlek till vissa av dem och jag tackar ödmjukast för all hjälp! Och jag ska definitivt dränga mig fram till rätt utbildning! Tack igen!
  • Milla Det är svårt på vissa orter att hitta bostad. Det händer ibland, tyvärr, att folk kommer in på en utbildning i t.ex. Stockholm, Göteborg eller Uppsala men ej kan studera då de inte har någonstans att bo och är tvungna att tacka Nej till utbildningsplats eller avbryta sina studier. Vill absolut inte skrämmas, men tycker det är viktigt att påtala att det är mycket sällan som högskolorna erbjuder "boendegaranti" för dem, som kommer in på skolan. När det händer, är det oftast i mindre städer där boendesituation är inte så tuff och man kan även utan skolans hjälp fixa bostad. Om du redan vet allt detta, ber jag om ursäkt för min kommentar. ;)
  • Oskar Tack det är jag helt medveten om men jag är inte den som ger mig i första taget och har jag bestämt mig för något blir det så. Så är det.
  • Oskar Men nu kommer jag troligtvis inte söka varken Göteborg eller Stockholm som primära val. Dock Uppsala ligger pyrt till haha Men där har jag en del vänner som bor så det löser sig på det sättet i värsta fall!
  • Oskar Och tack för infon ändå! Alltid uppskattat!
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Ribal 19 år

   Läsa särskild behörighetskurser?

   Hejsan, jag heter Ribal, jag går i ekonomiprogrammet tredje året. Jag har nu bestämt mig att bli civilingenjör inom industriell ekonomi, jag vill därför läsa särskild behörighetskurser som är fysik 1-2, kemi1 samt matte 3 och4. Jag undrar om hur det blir med betyg därfefter, liksom ska man byta...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Nour 23 år

   Studier i Turkiet?

   Hej! Jag studerar min sista år på komvux och undrar om vad behöver jag för att kunna studera röntgensjuksköterska programmet i Turkiet ??

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Hampus 19 år

   Har jag stor chans att komma in?

   Jag har sökt en utbildning och kollade antagningsstatistiken för b1 gruppen 2020 som låg på 17.08. Men när jag går ut gymnasiet nu till sommar så kommer jag ha cirka 16,80. Kommer man inte kunna komma in om man ligger under vad antagningsstatistiken visar?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Anonym 19 år

   Valde fel linje, körd?

   Hej, jag är en tjej som precis fyllt 19. Jag går just nu i Handel årkurs 1, gick på IM innan i 2 år. Det är så att jag egentligen inte vill gå handel, vill inte hålla på med något inom det. Ville egentligen gå estet media, inriktning foto och film men tyvärr kom jag inte in. Ville inte gå med...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Malte 21 år

   Utbildningar till djurskyddsinspektör?

   Hej, jag skulle vilja jobba som djurskyddsinspektör i framtiden. Har läst en del på nätet, har tagit reda på att utbildning krävs för yrket men det är lite oklart vad exakt man behöver för något. Har sett att etologi, zoologi är...

   Anna SYV: Hej Malte,Vill man bli djurskyddshandläggare/djursjydsinspektör, behöver man utbildning och erfarenhet som ger kunskap om djurskyddslagstiftningen, om hur man bedömer i fall... Läs hela svaret
  • Zoe 20 år

   Urvalsgrupp om man får grundläggande behörighet från komvux?

   Hej! Jag läste igenom några frågor här om urvalsgrupper men vet fortfarande inte specifikt var jag faller in. Jag har läst alla kurser förutom två på gymnasieskola, och resten på komvux. Jag tolkar det som att jag tillhör BII, men jag har...

   Anna SYV: Hej Zoe,yrkesexamen som har kompletterat för grundläggande behörighet - tillhör enligt informationen på antagning.se/sv/anmal-dig-och-hall-koll/platsfordelning-och-urval till urvalsgruppen BI, direktgruppen.
  • Tim 50 år

   Förtur till utbildning med hänsyn till särskilda skäl?

   Hej! som rubriken lyder undrar jag vad som gäller om man vill söka förtur till utbildning med hänsyn till särskilda skäl (gäller ansökan till en svensk högskoleutbildning). Tusen tack för all hjälp som ni kan bistå med! Tim V.

   Daniel Larsson: Hej Tim!”Förtur till utbildning med hänsyn till särskilda skäl” innebär att en sökande som under sin skolgång har haft försvårande... Läs hela svaret
  • Karoline 30 år

   Tänker jag rätt kring samlat betygsdokument?

   Jag har en elev som läst gymnasiet och gick ut gymnasiet med samlat betygsdokument (2008). Totala poängen är 2450 och icke godkända 600 så godkända är totalt 1850p. Godkänt i Svenska A,B,C och Matte A,B, Engelska A,B Samhällskunskap A, Historia A, Naturkunskap A, Idrott och hälsa A,B. Tänker...

   Peter SYV: Hej Karoline,utgå ifrån informationen på antagning.se/sv/dina-betyg/gymnasieskolan/slutbetyg-fore-2010/grundlaggande-behorighet och där står det bl.a att Samlat betygsdokument... Läs hela svaret
  • Emma 19 år

   vilka betyg söker jag med efter basår?

   Hej, jag går ekonomiprogrammet men vill arbeta inom vården i framtiden. Jag behöver därför gå ett naturvetenskapligt basår på högskola/komvux. Vilka betyg är det jag söker in med efter ett basår på universitetet?

   Peter SYV: Hej Emma,efter ett basår på universitetet söker du till en svensk högskole-/universitetsutbildning med det meritvärde du har från ditt examensbevis från gymnasiet men du... Läs hela svaret
  • Mohammed 38 år

   Engelska 6 = IlETS?

   Hej! Jag har master från mitt hemland och och den är validerat i Sverige samt engelska 6 från Sverige, nu tänker jag läsa vidare till PHD i ett europeisk land. För att kunna göra det, jag måste har ett intyg som visar att jag har bra kunskap på engelska språket, kunskaperna ska motsvarar...

   Peter SYV: Hej Mohammed!testet som du skriver om i din fråga finns i flera varianter. Jag gissar på att det är det högre Academic variant du behöver. Testet kan ge upp till max 9 poäng (från o till 9 poäng).... Läs hela svaret
  • Selma 18 år

   Vad motsvarar IB matematik ämnena i merit?

   Jag vill gå på chalmers bioteknik bachelorprogram, då behöver man matematik 4. Vilken IB matematik behöver jag läsa för att kunna få 1 merit poäng för matematik 5. Jag pluggar just nu Math AA HL, men det är lite för svårt och tänkte byta till Math AA SL men är osäker om det räknas som matematik 5.

   Peter SYV: Hej Selma,på antagning.se/sv/dina-betyg/international-baccalaureate/ib-examen-2021-och-framat/sarskild-behorighet ser du motsvrigheter mellan IB-kurser och "vanliga svenska" gymnasiekurser för... Läs hela svaret
  • Cathrine 55 år

   Utbildning 1989 ?

   Jag läste Barnskötare inom barnomsorg och allmän fritidsverksamhet 40 v år 1989. Utbildningen var sån att man läste in den snabbare. Den ska motsvara Barnskötare inom barnomsorg och allmän fritidsverksamhet gymnasieutbildning. Den informationen fick vi då utbildningen startade. När jag ser...

   Anna SYV: Hej Cathrine,p g a Undersköterska är ett av många icke-reglerade yrken, då är det inte ett krav att ha gymnasieexamen, utan man kan läsa just de yrkesspecifika komvux-kurserna mot yrket eller t o m få... Läs hela svaret
  • Julia 21 år

   Studieuppehåll?

   Hej, jag skulle egentligen åkt iväg för att jobba som au pair i 1-2 år nu till sommaren men pga corona lär det nog inte gå. Därför funderar jag på att börja plugga på universitet istället till hösten men jag undrar hur möjligheterna ser ut ifall jag skulle vilja åka iväg som au pair kanske nästa...

   Anna SYV: Hej Julia,om du påbörjar dina studier på ett program på en svensk högskola eller universitet men behöver ta uppehåll i dina studier kan du ansöka om uppehåll med Platsgaranti, se information... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga