Frida 31 år
  Finns det möjlighet för mig att läsa upp mina meritpoäng? Jag har 0,5 ifrån engelska b. Gick ut skolan 2009 i hantverk/ frisör. Behöver nu höja mitt totala betyg för att kunna komma in på önskad linje. Några av de hantverkskurser i frisör jag gått kan jag inte läsa upp då skolan lagt ned. Senast jag var hos en studievägledare var några år sedan, och då var hela meritpoängsgrejen väldigt ny, vilket gjorde att jag inte kunde få så många svar. Hoppas på bättre lycka här.

  1 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Frida,
  en snabbare väg in på din drömutbildning kan vara genom Högskoleprovet
  http://studera.nu/hogskoleprov/anmalan-och-information-om-provet/allt-om-hogskoleprovet/

  men i fall du vill läsa upp betyg så titta först in här: https://www.antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/Gymnasieskolan/Slutbetyg-fore-2010-/
  om du har SLUTBETYG från 2009, då står allt som gäller för just dig - på länken ovan. Från den sidan kan du också komma vidare och hitta ännu mer information om vad som gäller.

  Det är tyvärr lite komplicerat... men jag skall försöka förklara kortfattat med ändå så tydligt jag kan. Vid ansökan till en utbildning gäller det att ha
  G + S + K
  G = Grundläggande behörighet
  S = Särskild behörighet (som är speciell för just DEN HÄR specifika utbildningen)
  K = ngt. att KONKURRERA med om en utbildningsplats

  Om man saknar G eller S, sorteras man ut som Obehörig. Sedan deltar de behöriga i Konkurrensen. Det är helt nödvändigt att veta vilken utbildning du vill söka för att veta vad du behöver för att anses som Behörig. "Inte tillräckligt höga betyg" kommer då i andra hand (för att i fall du inte är Behörig, deltar du inte i utdelningen av utbildningsplatser över huvudet taget; då kan du ha höga betyg men kan ändå inte tas in på utbildningen).

  För att ge dig rätt information måste du svara på följande frågor:
  - har du SLUTBETYG eller ett Samlat betygsdokument?
  - i fall du har just Slutbetyg, har du minst 90% godkända (dvs i fall du har IG - överstiget det 10%?)
  - vilken utbildning vill du söka till? (detta frågar jag om att få fram vilka kurser för Särskild behörighet du eventuellt behöver).

  Du efterfrågade information om Meritpoäng och här finns den: http://www.gymnasieguiden.se/informeras/meritpoaeng-meritkurser-omradeskurser

  Det kan vara en bra idé att boka tid hos Studie- & yrkesvägledare på komvux i din "hemkommun" för att då kan SYV genom att titta på dina betyg och ställa de relevanta frågorna på plats "bena ut" allt som finns och det som ev. saknas.
  Att på egen hand söka kurser på komvux kan du också göra men det är bättre för dig att göra Studieplanering med SYV och inte minst med tanke på att SYV på komvux vet exakt vilka kurser som du KAN LÄSA i din kommun. Det hjälper dig inte att få veta att det "den och den kursen" som du "skulle behöva läsa" men sedan kan det visa sig att de kurserna inte kommer att erbjudas just i din kommun.

  Svarar du på frågorna (ovan) skall vi försöka hjälpa dig allt vi kan.

  Du får ha det så bra så länge!
  Bästa hälsningar
  Julia SYV
  Hej igen,
  jag antar att du tittade på Antagningsstatistik på http://jamforutbildning.studera.nu/antagning/sok/10?educationName=Flygtransport%20och%20logistik%2C%20kandidatprogram&educationLevelType=Program&eventUrl=http%3A%2F%2Fwww.liu.se%2Futbildning%2Fprogram%2F6KFTL
  och resultat av HP som krävdes förra året vad 1.0. Med ditt resultat som är på 0.95 är det inte omöjligt att du kommer in.
  Men du måste vara behörig till utbildningen. Du saknar Matematik C och det är en gammal kurs som numera är döpt om och heter "Matematik 3b" eller "3c" och det är 3b som jag råder dig att läsa för att c-är avancerat spår. Det är, alltså, lättare att få högre betyg i b-spåret. Gamla kurser är på utgående och det är sista terminen som det fortfarande är möjligt att läsa Matte C, men jag råder dig läsa Matte 3b i stället, för att det är lättare för dig att få högre betyg i det. E-betyg räcker men det räknas in i Jämförelsetal och du vinner så klart på att ha högre än E. (A betyg i bäst och du vinner mest på det, så klart).
  Angående Prövningar - det är väldigt olika hur det är organiserat i olika kommuner. Det är din folkbokförings kommun som du vänder dig till - i första hand, men vissa kommuner tar emot och gör prövningar för personer som är folkbokförda i andra kommuner också, dvs de utesluter inte andra prövningssökande. Prövning kan vara kostnadsfri eller kosta pengar (ca 500 kr. per prövning i så fall - är vanlig avgift). Du kan fråga om du kan göra prövningar i frisör-kurser. Att just din skola har lagt ner spelar ingen roll i detta fallet. Om samma eller motsvarande kurser läses på andra skolor - finns det aktuella kursplaner och behöriga lärare, och då kan du göra prövningar.
  Det viktigaste för dig är att läsa matte C eller matte 3b nu, under våren. Ansökan till högskolan måste du göra innan 15 april och om du kryssar för "kommer att komplettera med betyg" - har du fram till mitten på juni att just KOMPLETTERA med betyg.
  Matte C elle 3b eller 3c är en 100 poängs gymnasiealkurs, som man läser på heltid i 5 veckor eller på halvtid i 10 veckor - eller på 25% fart i 20 veckor. Har du sökt läsa matte på komvux? komvux har ansökningsperioder, fasta startdatum för kursstarter och det kan finnas många speciella detaljer som är bra att känna till - som är specifika för olika kommuner. i fall du får svar att det är nu för sent att anmäla sig och att du inte hinner läsa Matte under våren, kan du prova skaffa dig kunskaper genom självstudier på www.matteboken.se och göra prövning i Matte 3b. Betyg från prövning gäller precis lika bra som betyg i en kurs, som man läste.
  Jag förstår att du vill komma in och börja läsa nu till hösten och jag ger dig alla de råd som jag tycker bör hjälpa dig att nå ditt mål.
  Det viktigaste är att bli BEHÖRIG och för dig är det då Matte C eller Matte 3b som du bör på ett eller annat sätt skaffa godkänt betyg i.
  Kontakta Studievägledare på http://www.liu.se/utbildning/program/flygtransport?l=sv med frågan om vilka kurser ger Meritpoäng just i ditt fall - med just DIN UTBILDNING. Fråga också om de ev. skall ha någon form av Alternativ antagning (chansen är inte stor, men fråga i alla fall) - för att vissa utbildningar under vissa år kan boka t.ex. 10% av platserna för "extra lämpliga" personer som har tidigare erfarenheter som passar bra eller av någon annan anledning kan tas "förbi kön". Det är inte ofta, men förekommer. Finns det inte någon öppen Alternativ antagning, går det då inte.. men fråga om det. Får du ett NEJ på den frågan, är det då bara betyg och HP som gäller - i alla fall till antagning till Hösten 2015. Be Studievägledare om tips på hur du kan höja ditt meritvärde.
  Jag skall också samråda med några kollegor och i fall vi kommer på ngt. mer som vi kan tipsa om, hör vi av oss.
  Bästa hälsningar
  Julia SYV
  • Frida Hej!
  • Frida Tack för ett oerhört grundligt svar som rätade ut många knutar. Linjen jag är intresserad utav heter flygtransport och logistik och finns på Linköpings universitet med campus i Norrköping. Källorna säger olika, men förra året var lägsta intagning BII 17.4 (ca) så jag siktar att nå mot 18 för att vara på den säkra sidan. Just nu har jag ett utökat slutbetyg, med ett snittvärde på 16.5 Då det tillhör behörighetsområde 4, behöver jag läsa MaC. Jag har sett att sista konpletteringsdag är 18/6. Betyder det att jag har tills dess på mig att läsa maC oh övriga kurser eller måste det vara klart innan sista ansökningsdag 15/4? Jag har inte något meritpoäng tillsvarvande detta behörighetsområde. Min fråga är då om det räcker att jag läser nya kurser för att få meritpoängen dvs att jag får E i dem. Eller kommer detta att påverka mitt övriga snittbetyg? Annars vore detta den lättare vägen att ta. Då jag läst mestadels praktiska kurser inom frisör, är dessa svåra att läsa upp då skolan lagt ned. Sitter nu med 3 st G, varav 2 jag önskar göra prövning på. Hur fungerar det med studiematerial till prövningar. Ordnar man bok själv eller är det internetbaserade? Kan tillägga att anledningen att jag har så bråttom mot intagningen denna höst är för att den specifika linjen bara finns på ett ställe, och att nästa intagning är först ht2017. Högskoleprovet har jag gjort, 4ggr. Första försöket gick det väldigt bra, och med ett resultat jag hade kommit in med varsomhelst. Men det är nu preskriberat då jag gjorde det för över 5 år sedan och är ej giltigt till denna ansökning. Sedan de gjorde om provet har det dessvärre inte gått lika bra, 0.95 är det bästa på 3 försök. Jag är dessutom för sent ute med anmälan till det provet i vår. Hoppas du kan få någon klarhet av detta! Frida

  Frågor och svar

  • Tilda 19 år

   Vilket datum är den sista kompletteringsdagen?

   Hej! Vilket datum är den sista kompletteringsdagen? Har sett att någon i ett tidigare meddelande här på frågasyv.se skrivit att den sista kompletteringsdagen är den 21 juni men på antagning.se står det 5juli? En till fråga, hur lång tid tar det från att man läst en kurs och fått betyg i kursen...

   Mikael SYV: hej Tilda,pga Covid-19 har skett en ändring: Antagning.se förlängde möjlighet att komplettera t o m 5 juli 2021 (tidigare datum var 21 juni 2021). Huvudregeln är att man ska komplettera... Läs hela svaret
  • Anna 19 år

   Söka till universitetet?

   Hej! Kan man söka till flera olika universitetsutbildningar om man inte är säker vad man vill läsa eller ens om man vill fortsätta plugga till hösten, och sen bara tacka nej till allt om man nu skulle komma in?

   Mikael SYV: Hej Anna,anmälningsperiod till höstens (HT21) högskole- och universitetsutbildningar, i Sverige, hade sista dag den 15 april 2021. Senare kan vissa utbildningar öppna för SEN ANMÄLAN (det sker om antal... Läs hela svaret
  • Aaliya 15 år

   Kan jag komma in i natur om jag har E-D i matte?

   Jag har haft E i matte under mellan stadiet och 7. Nu går jag i andra året i 8 och kommer förmodligen få ett E igen. Jag vill verkligen satsa på att få ett bättre betyg i 9an i matten men om jag får Ett E igen är det möjligt att komma in...

   Mikael SYV: Hej Aaliya! Att komma in på NA/natur kanske blir möjligt men det kan sedan bli svårt att hänga med i gymnasiematte och risken finns att få F i kurserna matematik 1c, 2c och 3c samt... Läs hela svaret
  • BB 18 år

   Utbildningar för skrivande eller hjälpande?

   Hej! Jag funderar på utbildningar, och har två saker jag helst av allt skulle vilja jobba med - skrivande eller att hjälpa andra. Jag skulle vilja ha ett arbete där det inte är för hög konkurrens och bra betalt. Har letat själv, men behöver lite idéer om jag skulle kunna få några. Mvh

   Mikael SYV: Hej BB!det finns hundratals yrken inom skrivande och där man hjälper andra. På framtid.se beskrivs det cirka 2.ooo yrken - och du får gärna kika på många av dem, du kan t.ex... Läs hela svaret
  • Alice 16 år

   Vilken teknikinriktning, spelutveckling?

   Hej, för tillfället är det omvaslperiod angående gymnasievalet och jag har börjat ifrågasätta mitt val. Istället för att gå Natur Natur har jag blivit intresserad av Spelutveckling. Jag har förstått att det bästa programmet att gå då är Teknikprogrammet, men jag undrar vilken inriktning som...

   Milla SYV: Hej Alice;i TE (se programplan för TE) ingår inte moderna språk som obligatoriskt ämne men får läsas om skola kan erbjuda och eleven vill läsa, t.ex inom... Läs hela svaret
  • Dalya 20 år

   Muntlig examination, F?

   Hej! Jag studerar naturkunskap 2 på komvux och har snart en muntlig examination om en vecka. Jag är extremt nervös. Jag kan det mesta ganska okej och håller på att repetera lite mer men jag undrar om vad som kommer att hända om man får F? Kan...

   Milla SYV: Hej Dalya!Gör ditt bästa och vi hoppas du får ett högt betyg eller i alla fall lägst E, godkänt betyg.Du frågar om meritvärde. Jag vet inte om du har examensbevis från gymnasiet, redan.... Läs hela svaret
  • Mary 18 år

   Stipendier: Vad är kraven?

   Hej! Jag går andra året på gymnasiet och har börjat kolla stipendier som jag skulle kunna söka till innan jag börjar på högskola/universitet. Jag undrar mest hur höga betygskrav det finns och om det är många som söker, så att jag vet om jag ens har någon chans eller om det är bättre att inte...

   Milla SYV: Hej Mary! det finns så otroligt många olika fonder och stipendier som alla har Olika kräv men finns ingen garanti på att få några pengar, även om man uppfyller kraven.... Läs hela svaret
  • Ann 19 år

   Läsa naturvetenskapligt basår-bli läkare?

   Hej, jag har gått samhälls på gymnasiet och nu vill jag (ta den tjorviga vägen i livet) och bli läkare. Om man läser naturvetenskapligt basår så blir man behörig att söka till läkarutbildningen, men i vilken urvalsgrupp hamnar man...

   Anna SYV: Hej Ann,du har rätt: meritvärde kommer inte påverkas, men du kommer prövas i BII, kompletteringsgruppen (eftersom du utan komplettering är obehörig).Angående betygen på... Läs hela svaret
  • Mårten 30 år

   Prövning/betyg Tyska 3?

   Hej! Jag är intresserad av att få betyg i Tyska 3 på gymnasienivå, för att bli behörig på universitetsnivå. Jag har goda kunskaper i tyska sedan tidigare, då jag bott i landet. Jag har dock ingen formell kompetens, då jag inte läst...

   Anna SYV: Hej Mårten,du får söka i hela Sverige (inte endast i ditt län) var du kan göra prövningar.Du kan också be på komvux i din kommun att göra Nivåbedömning (där får du... Läs hela svaret
  • Carl 20 år

   Vad är skillnaden mellan program och frigående kurser?

   Hej! Mitt namn är Carl och har lite frågor gällande universitet eller vidareutbildning! Jag hade tänkt att efter gymnasiet plugga till jurist, tyvärr har jag endast ungefär 17,5 i meritpoäng vilket gör situationen svår.. Därför har jag försökt hitta alternativa utbildningar där det verkar...

   Anna SYV: Hejsan,Avancerad nivå på de svenska lärosätena är det utb., där man för behörighet behöver ha läst i 3 år (minst) på heltid på... Läs hela svaret
  • Hanna 31 år

   Arbeta som obehörig lärare?

   Hej! Jag har läst grundlärarprogrammet f-3 i Uppsala. Jag har läst 140hp av 240hp. Jag flyttade till en annan stad och tog en paus från studierna. Jag har nu till hösten arbetat som obehörig lärare i f-3 under nästan 3 år. Hur ska jag bli behörig lärare?

   Anna SYV: Hej Hanna,du kan fundera på att återuppta studierna på ditt "gamla" program - kanske på ett nytt lärosäte men på samma program. Vänd dig annars till studievägledare... Läs hela svaret
  • Nancy 15 år

   Vilket program på gymnasiet ska jag välja för att bli sjuksköterska?

   Hej! Jag undrar om jag kan välja natur inrikting samhäll för att bli sjuksköterska? En annan fråga är kan man specialisera sig inom sjuksköterska yrket? Finns det en chans att få högre lön? Vad är medellönen för alla sjuksköterskor?

   Anna SYV: Hej Nancy!läs gärna på .framtid.se/yrke/sjukskoterskamedellönen är 35.000 kr, enligt de uppgifter vi har idag (april 2021). Och det finns många... Läs hela svaret
  • alva 18 år

   vägen till bankchef?

   Hej! Jag går mitt sista år på gymnasiet och är intresserad i att läsa ekonomi efter studenten? Mitt mål i framtiden är bankchef. Vilken utbildning är bästa för framtiden och vilken utbildning ska jag välja för vägen dit? /...

   Anna SYV: Hej Alva,jag rekommenderar att du överväger att läsa till Civilekonom eller t.ex som sin grundutbildning på eftergymnasial nivå läsa ekonomiprogrammet som är 3 år på heltid (180 hp) och... Läs hela svaret
  • David 24 år

   Komplettering matte 3b?

   Hej, Jag tog studenten på ett samhäll/beteendeprogram 2016. Jag tog studenten utan att studera matte 3b med en poäng på omkring 20.5 (inkl merit från språk/engelska). Jag har nu planer på att studera ekonomiprogrammet på högskolan/universitet...

   Anna SYV: Hejsan,svar från din fråga 1 är att du måste ha godkänt betyg i matte 3b (eller 3c) och betyg kan du skaffa dig även genom en prövning.Se gärna information på... Läs hela svaret
  • Emma 15 år

   Om jag aldrig klarar matten men vill gå konstnärlig utbildning?

   Finns det några andra sätt att komma in på ett nationellt program än via Introduktionsprogram om man har ett funktionshinder? Ett hinder som gör att man kanske aldrig kommer att klara alla av de tre viktigaste ämnena svenska, engelska och matte? Finns det några skolor med program som gör...

   Mikael SYV: Problemet är att gymnasieskola har som mål att ge eleverna Examensbevis och det blir omöjligt utan godkända betyg i svenska, eng och matte. Du frågar om undantag, och... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga