Frida 31 år
  Finns det möjlighet för mig att läsa upp mina meritpoäng? Jag har 0,5 ifrån engelska b. Gick ut skolan 2009 i hantverk/ frisör. Behöver nu höja mitt totala betyg för att kunna komma in på önskad linje. Några av de hantverkskurser i frisör jag gått kan jag inte läsa upp då skolan lagt ned. Senast jag var hos en studievägledare var några år sedan, och då var hela meritpoängsgrejen väldigt ny, vilket gjorde att jag inte kunde få så många svar. Hoppas på bättre lycka här.

  1 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Frida,
  en snabbare väg in på din drömutbildning kan vara genom Högskoleprovet
  http://studera.nu/hogskoleprov/anmalan-och-information-om-provet/allt-om-hogskoleprovet/

  men i fall du vill läsa upp betyg så titta först in här: https://www.antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/Gymnasieskolan/Slutbetyg-fore-2010-/
  om du har SLUTBETYG från 2009, då står allt som gäller för just dig - på länken ovan. Från den sidan kan du också komma vidare och hitta ännu mer information om vad som gäller.

  Det är tyvärr lite komplicerat... men jag skall försöka förklara kortfattat med ändå så tydligt jag kan. Vid ansökan till en utbildning gäller det att ha
  G + S + K
  G = Grundläggande behörighet
  S = Särskild behörighet (som är speciell för just DEN HÄR specifika utbildningen)
  K = ngt. att KONKURRERA med om en utbildningsplats

  Om man saknar G eller S, sorteras man ut som Obehörig. Sedan deltar de behöriga i Konkurrensen. Det är helt nödvändigt att veta vilken utbildning du vill söka för att veta vad du behöver för att anses som Behörig. "Inte tillräckligt höga betyg" kommer då i andra hand (för att i fall du inte är Behörig, deltar du inte i utdelningen av utbildningsplatser över huvudet taget; då kan du ha höga betyg men kan ändå inte tas in på utbildningen).

  För att ge dig rätt information måste du svara på följande frågor:
  - har du SLUTBETYG eller ett Samlat betygsdokument?
  - i fall du har just Slutbetyg, har du minst 90% godkända (dvs i fall du har IG - överstiget det 10%?)
  - vilken utbildning vill du söka till? (detta frågar jag om att få fram vilka kurser för Särskild behörighet du eventuellt behöver).

  Du efterfrågade information om Meritpoäng och här finns den: http://www.gymnasieguiden.se/informeras/meritpoaeng-meritkurser-omradeskurser

  Det kan vara en bra idé att boka tid hos Studie- & yrkesvägledare på komvux i din "hemkommun" för att då kan SYV genom att titta på dina betyg och ställa de relevanta frågorna på plats "bena ut" allt som finns och det som ev. saknas.
  Att på egen hand söka kurser på komvux kan du också göra men det är bättre för dig att göra Studieplanering med SYV och inte minst med tanke på att SYV på komvux vet exakt vilka kurser som du KAN LÄSA i din kommun. Det hjälper dig inte att få veta att det "den och den kursen" som du "skulle behöva läsa" men sedan kan det visa sig att de kurserna inte kommer att erbjudas just i din kommun.

  Svarar du på frågorna (ovan) skall vi försöka hjälpa dig allt vi kan.

  Du får ha det så bra så länge!
  Bästa hälsningar
  Julia SYV
  Hej igen,
  jag antar att du tittade på Antagningsstatistik på http://jamforutbildning.studera.nu/antagning/sok/10?educationName=Flygtransport%20och%20logistik%2C%20kandidatprogram&educationLevelType=Program&eventUrl=http%3A%2F%2Fwww.liu.se%2Futbildning%2Fprogram%2F6KFTL
  och resultat av HP som krävdes förra året vad 1.0. Med ditt resultat som är på 0.95 är det inte omöjligt att du kommer in.
  Men du måste vara behörig till utbildningen. Du saknar Matematik C och det är en gammal kurs som numera är döpt om och heter "Matematik 3b" eller "3c" och det är 3b som jag råder dig att läsa för att c-är avancerat spår. Det är, alltså, lättare att få högre betyg i b-spåret. Gamla kurser är på utgående och det är sista terminen som det fortfarande är möjligt att läsa Matte C, men jag råder dig läsa Matte 3b i stället, för att det är lättare för dig att få högre betyg i det. E-betyg räcker men det räknas in i Jämförelsetal och du vinner så klart på att ha högre än E. (A betyg i bäst och du vinner mest på det, så klart).
  Angående Prövningar - det är väldigt olika hur det är organiserat i olika kommuner. Det är din folkbokförings kommun som du vänder dig till - i första hand, men vissa kommuner tar emot och gör prövningar för personer som är folkbokförda i andra kommuner också, dvs de utesluter inte andra prövningssökande. Prövning kan vara kostnadsfri eller kosta pengar (ca 500 kr. per prövning i så fall - är vanlig avgift). Du kan fråga om du kan göra prövningar i frisör-kurser. Att just din skola har lagt ner spelar ingen roll i detta fallet. Om samma eller motsvarande kurser läses på andra skolor - finns det aktuella kursplaner och behöriga lärare, och då kan du göra prövningar.
  Det viktigaste för dig är att läsa matte C eller matte 3b nu, under våren. Ansökan till högskolan måste du göra innan 15 april och om du kryssar för "kommer att komplettera med betyg" - har du fram till mitten på juni att just KOMPLETTERA med betyg.
  Matte C elle 3b eller 3c är en 100 poängs gymnasiealkurs, som man läser på heltid i 5 veckor eller på halvtid i 10 veckor - eller på 25% fart i 20 veckor. Har du sökt läsa matte på komvux? komvux har ansökningsperioder, fasta startdatum för kursstarter och det kan finnas många speciella detaljer som är bra att känna till - som är specifika för olika kommuner. i fall du får svar att det är nu för sent att anmäla sig och att du inte hinner läsa Matte under våren, kan du prova skaffa dig kunskaper genom självstudier på www.matteboken.se och göra prövning i Matte 3b. Betyg från prövning gäller precis lika bra som betyg i en kurs, som man läste.
  Jag förstår att du vill komma in och börja läsa nu till hösten och jag ger dig alla de råd som jag tycker bör hjälpa dig att nå ditt mål.
  Det viktigaste är att bli BEHÖRIG och för dig är det då Matte C eller Matte 3b som du bör på ett eller annat sätt skaffa godkänt betyg i.
  Kontakta Studievägledare på http://www.liu.se/utbildning/program/flygtransport?l=sv med frågan om vilka kurser ger Meritpoäng just i ditt fall - med just DIN UTBILDNING. Fråga också om de ev. skall ha någon form av Alternativ antagning (chansen är inte stor, men fråga i alla fall) - för att vissa utbildningar under vissa år kan boka t.ex. 10% av platserna för "extra lämpliga" personer som har tidigare erfarenheter som passar bra eller av någon annan anledning kan tas "förbi kön". Det är inte ofta, men förekommer. Finns det inte någon öppen Alternativ antagning, går det då inte.. men fråga om det. Får du ett NEJ på den frågan, är det då bara betyg och HP som gäller - i alla fall till antagning till Hösten 2015. Be Studievägledare om tips på hur du kan höja ditt meritvärde.
  Jag skall också samråda med några kollegor och i fall vi kommer på ngt. mer som vi kan tipsa om, hör vi av oss.
  Bästa hälsningar
  Julia SYV
  • Frida Hej!
  • Frida Tack för ett oerhört grundligt svar som rätade ut många knutar. Linjen jag är intresserad utav heter flygtransport och logistik och finns på Linköpings universitet med campus i Norrköping. Källorna säger olika, men förra året var lägsta intagning BII 17.4 (ca) så jag siktar att nå mot 18 för att vara på den säkra sidan. Just nu har jag ett utökat slutbetyg, med ett snittvärde på 16.5 Då det tillhör behörighetsområde 4, behöver jag läsa MaC. Jag har sett att sista konpletteringsdag är 18/6. Betyder det att jag har tills dess på mig att läsa maC oh övriga kurser eller måste det vara klart innan sista ansökningsdag 15/4? Jag har inte något meritpoäng tillsvarvande detta behörighetsområde. Min fråga är då om det räcker att jag läser nya kurser för att få meritpoängen dvs att jag får E i dem. Eller kommer detta att påverka mitt övriga snittbetyg? Annars vore detta den lättare vägen att ta. Då jag läst mestadels praktiska kurser inom frisör, är dessa svåra att läsa upp då skolan lagt ned. Sitter nu med 3 st G, varav 2 jag önskar göra prövning på. Hur fungerar det med studiematerial till prövningar. Ordnar man bok själv eller är det internetbaserade? Kan tillägga att anledningen att jag har så bråttom mot intagningen denna höst är för att den specifika linjen bara finns på ett ställe, och att nästa intagning är först ht2017. Högskoleprovet har jag gjort, 4ggr. Första försöket gick det väldigt bra, och med ett resultat jag hade kommit in med varsomhelst. Men det är nu preskriberat då jag gjorde det för över 5 år sedan och är ej giltigt till denna ansökning. Sedan de gjorde om provet har det dessvärre inte gått lika bra, 0.95 är det bästa på 3 försök. Jag är dessutom för sent ute med anmälan till det provet i vår. Hoppas du kan få någon klarhet av detta! Frida

  Frågor och svar

  • Linda 45 år

   Kan jag komplettera?

   Hej Jag är utbildad fritidspedagog 120p vid Linköpings universitet med en fil.kand. Jag har 19 års erfarenhet i yrket och skulle nu vilja ändra inriktning men fortfarande ha användning av min kompetens. Jag skulle vilja arbeta som kurator. Nu undrar jag om det finns kompletterande utbildning...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Ebba 21 år

   Frågor kring att bygga kandidatexamen?

   Hej! Jag vill bygga min egen kandidatexamen, men vet fortfarande inte riktigt vilket huvud- eller biområde jag vill läsa. Jag lutar åt att bygga en kandidat inom HR, och kommer då troligtvis att välja sociologi eller arbetsrätts som huvudämne. Jag...

   Anna SYV: Hej Ebba!Du vinner på att få svar från studievägledare på den institutionen där du vill få ut kandidatexamen. Och detta på grund av att endast "generella ramar"... Läs hela svaret
  • Inès 21 år

   Läsa språk utomlands?

   Hej! Jag skulle vilja läsa italienska eller franska i Italien eller Frankrike. Den enda italienskakursen jag hittade behövde man ha läst italienska 2 för att vara behörig till, och jag har bara lät italienska 1, så det går tyvärr inte. Sen undrar...

   Anna SYV: Hej Inés,jag tror tyvärr inte att vi på FRåGA SYV kan ge ett fullständigt svar på din fråga.Hör med Rotary, är mitt första tips till dig. ROTARYS UNGDOMYTBYTE är en stiftelse... Läs hela svaret
  • Sara 21 år

   Tillgodose kurser från socionomprogrammet till personalvetare?

   Hej! Jag läser just nu min femte termin på socionomprogrammet vid Uppsala Universitet. Jag har efter denna termin 2 terminer kvar och är sugen på att fortsätta studera även efteråt. Jag har tittat lite på personalvetarprogrammet och undrar om det finns kurser som jag kan tillgodoräkna från...

   Anna SYV: Hej Sara!jämför vilka kurser du läser på socionomprogrammet och vilka kurser som ingår i de programmen där du vill tillgodoräkna kurserna inom. Det måste... Läs hela svaret
  • Jonathan 19 år

   Komvux, tid och krav?

   Tjena. Jag tog studenten i år (2021) Jag jobbar som fast anställd men känner att jag även vill plugga vidare därav mitt intresse för Komvux. Min fritid finns men är självfallet inte obregränsad så därför undrar jag lite om hur jag ska göra när jag väljer kurser, min taktik var en kurs i...

   Anna SYV: Hej Jonathan!Om du fick Examensbevis eller Studiebevis (ej Studieintyg) när du tog studenten, då är din ålder (19 år) ej något hinder. I annat fall är det från 1 juli det kalenderåret som... Läs hela svaret
  • Hannah 25 år

   Hur gör jag när jag flyttar?

   Sedan 1 år tillbaka har jag studerat till undersköterska på distans, jag är antagen till alla kurser tills slutet av utbildningen. Är som sagt helt på distans. Nu kommer jag flytta till en annan kommun, kan jag bara fortsätta som jag gjort tills nu eller...

   Julia SYV: Hej Hannah!Enligt vad jag vet, så har du rätt att läsa de kurser där du är Antagen, även om du under studiernas gång flyttar till en annan kommun. Du kan för säkerhets skull... Läs hela svaret
  • Emma 25 år

   Hur kan jag höja min antagningspoäng?

   Kan jag ansöka till kursen matematik 4 som redan finns i min utländska gymnasieexamen, i syfte att höja min antagningspoäng? Om svaret är ja, har jag rätt till att läsa en vanlig kurs i matte 4, eller ska jag göra en prövning? P.S. jag har redan...

   Julia SYV: Hej Emma!Jag kan nu direkt svara på den delen av din fråga som gäller rätten att läsa på komvux. Den andra delen om högre matte4-betyg skulle hjälpa dig får vi avvakta... Läs hela svaret
  • Elif 19 år

   Måste jag ersätta idrott och hälsa 1 i komvux?

   Hej! Jag läser några kurser i komvux för att komplettera mina studier. Jag undrar ifall jag måste lägga till ytterligare en kurs för att ersätta de 100p jag förlorar pga idrott och hälsa 1?

   Julia SYV: Hej Elif,Nej, det behöver du inte göra. För examensbevis från komvux krävs 100p.mindre. Du behöver ha 2400 betygsatta poäng. På gymnasiet är det 2500p.Gör planering mot examensbevis tillsammans med SYV på komvux, är mitt råd.
  • alva 18 år

   Vad ska jag studera vidare till?

   Hej! Jag är osäker på vad jag vill studera till. Något jag vet är att jag vill studera i Sverige, men i framtiden vill jag arbeta och bo i något annat land. Antingen i ett engelskt talande land eller i sydkorea. Vad ska man studera till? Jag funderar på ett yrke inom vård/omsorg (Då jag är...

   Julia SYV: Hej Alva,det kan finnas många fördelar i att skaffa sig högre utbildning i samma land där man senare vill jobba i. Anledningen är att landets utbildningar är anpassade till de regler, lagar och... Läs hela svaret
  • Leonard 20 år

   Matte 3b, höja meritvärde?

   Hejsan! Jag gick ut gymnasiet med 20,5 i meritpoäng och vill nu läsa upp genom att läsa matt 3b på komvux. Har jag förstått rätt att denna kurs ger 0,5 meritvärde. Eller är det beroende på om man får E-A? Kan det alltså...

   Julia SYV: Hej Leonard!Jag tror du menar att du har 20.5 i meritvärde.Max antal meritpoäng man kan ha är 2.5 och inom dem max 1.5 meritp.för mattekurser.Om du har meritvärde på över 20.0 betyder det att du... Läs hela svaret
  • Nicolai 26 år

   Hur blir man psykolog: Master i psykologi <> Psykologprogrammet?

   Hej, Jag är lite osäker på skillnaden (om det är en skillnad) mellan psykologprogrammet och en master i psykologi. Så vitt jag kan förstå är det bara psykologprogrammet som är behörighetsgivande om man vill jobba som psykolog, men vad...

   Anna SYV: Hejsan,eftersom yrket psykolog är i Sverige ett yrke som kräver legitimation (som utfärdas av socialstyrelsen), så måste man ha examen från psykologprogrammet... Läs hela svaret
  • Michelle 26 år

   Hur funkar det med examensbevis, valfria kurser eller meritpoäng?

   Hej! Jag har läst till examensbevis genom komvux på 2400 poäng, sedan har jag läst valfria kurser i efter hand för att få upp till 100% på grund av CSN. Nu till frågan kommer dessa valfria kurser finnas med i min examensbevis när jag söker till högskolan?? Fråga nummer två om jag läser matematik...

   Liselotte Johansson: Hej Michelle!I dokumentet Examensbevis kan ingenting ändras.Om du fick godkända betyg i ännu fler gymnasiala kurser efter det att du fick ut Examensbevis, då kommer endast... Läs hela svaret
  • Amira 20 år

   Studera utan gymnasieexamen?

   Hej, jag har flyttat till Sundsvall och bor nära universitetet här och jag vill jättegärna studera i någon utbildning i Mittuniversitetet men jag har ingen gymnasieexamen och jag har inte så många kurser, och jag har svårt att plugga i komvux eller...

   Mikael SYV: Hej!För att kunna antas till en svensk högskola eller universitet måste man bland annat ha uppnått grundläggande behörighet t.ex ha examen från gymnasiet eller från komvux eller... Läs hela svaret
  • Ramo 20 år

   Byggingenjör till Arkitektur ?

   Hej, Jag läser nu byggingenjör programmet och jag undrar om jag kan läsa till arkitektur och ta några kurser för att komplettera arkitektur programmet efter jag har tagit byggingenjör examen? Eller måste man läsa hela arkitektur programmet?

   Julia SYV: Hej Ramo!Arkitektur på eftergymnasial nivå kan man läsa även inom yrkeshögskola, se exempel på... Läs hela svaret
  • Caroline 22 år

   På hur många procent får jag studera på högskolan?

   Hej jag studerar mitt andra år på högskolan nu på heltid. Jag vill söka några olika kurser att läsa samtidigt som min utbildning pågår. Hur mycket mer är 100 procent får jag studera?

   Julia SYV: Hej Caroline!antagning.se kan anta dig till 45 hp per termin nya kurser och så kan du platsgaranti på ditt nuvarande program, om du läser ett program. På så sätt kan man bli... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga