Sara
    Hej,
    Jag vill gärna läsa ledarskap, och hittade då företagsekonomi. Det lät intressant, då jag intresserar mig för ledarskap, administration, och det känns som en bred utbildning där man kan utvecklas långt.

    Dock har jag gått en samhällsvetenskaplig linje, och har svårt för matematik. Nu vet jag inte precis vad det är man läser där, det vill säga om det endast är matematik, eller om det är annan typ av ekonomi? Krävs det att man är bra på matematik?

    Annars tänkte jag att det går ju att gå någon annan ledarskapsutbildning. Allt kräver matematik 3b, men jag tänker att utbildningen i sig kanske inte revolverar kring matematiken, utan att det är vissa områden där kunskaper från kursen matematik 3b krävs. Finns det någon sådan utbildning?

    Mvh,
    Sara
    • Julia : Har du redan nu godkänt betyg i matematik 3?
    • : Hej. Jag läste inte matte 3b, då det inte ingick i mitt program.
    • Julia : Sök läsa matte 3b på komvux, är mitt råd.

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Sara,
    jag ser att du är 19 år. Om din ålder stämmer, alltså om du är så pass ung, så har jag svårt att tro att du skulle kunna få något jobb om t.ex 3 år där du blir chef/arbetsledare, även om du går ledarskapsutbildningar. Detta säger jag utifrån erfarenhet och många svar från olika arbetsgivare och sakkunniga.
    Ledarrollen kräver även stor personlig mognad och det är mycket svårt att uppnå om man är mycket ung. Med det sagt, säger jag inte att det är helt omöjligt att i unga år få roll på arbetsplatsen där man är chef/arbetsledare; jag vill bara påtala att det kan bli så att, oavsett utbildning, så får man inte sådana jobb innan man har skaffat sig flerårig arbetslivserfarenhet och blivit lite äldre (skaffat sig livserfarenhet).
    Du skriver att du har "svårt för matte". Jag vet inte vad du menar med det exakt. I vilken mattekurs har du godkänt betyg: matte 1, matte 2 eller matte 3? Alla kan bli bättre på matte, men frågan är hur mycket bättre just du kan bli och hur stor ansträngning som kommer att krävas för det - från din sida.
    Mattekurserna finns upplagda på www.matteboken.se - det är gratis att använda sig av den sajten.
    ***
    Om en viss utbildning kräver godkänt betyg i matte 3, så måste man ha det betyget. Helst ska man ha högre betyg än endast E (men för formell behörighet räckdet det med E-betyget, dock). Varför jag skriver att man helst ska ha högre betyg är för att det kan bli kämpigt med utbildningen i annat fall (det säger flera sakkunniga pga de ser att avhopp från utbildningar kan bero på att studerande inte fixar matematisk-/logiska delen av utbildningen).
    Om man läser företagsekonomi, läser man inte "ren matte" men stora delar av kurserna förutsätter att man kan räkna snabbt och bra och även dra avancerade logiska slutsatser (en stor del av matte är Logiken: att kunna leda "i bevis", så att säga...). Nu är inte jag matteläraren eller har studerat mycket inom företagsekonomi; jag upprepar endast det som jag får veta av de sakkunniga och av de studerande som berättar om sina studier.
    *****
     

    • :

      Hej, tack för svaret. Jag menar inte att jag vill ha en ledarroll direkt efter universitet såklart, men menar att jag vill gå en utbildning som gör att man har möjligheten, kunskaperna att bli det ännu längre fram.

    • Julia : Man kan bli arbetsledare på sin arbetsplats även utan någon högskoleutbildning, t.ex efter en yrkeshögskoleutbildning (se utbud på www.yhguiden.se) eller endast genom interna/fortbildnings-kurser.

    Frågor och svar taggade med 'lärare i slöjd' (3 st.)

    • William

      Behörighet till fysioterapeut eller nutritionist?

      Hej. Jag är väldig intresserad av idrott och hälsa. Jag har många gånger funderat på att plugga till fysioterapeut eller nutritionist, men jag vill veta vilka ämnen jag eventuellt behöver läsa upp för att ha behörigheten. Har även haft tankar på att läsa till idrottslärare men har hört att...

      Liselotte: : Hej William, högskoleprovet ger tyvärr inte behörighet, dvs befriar inte från kravet på att vara behörig. Högskoleprovet ger en extra chans i Konkurrensen. Om man har ett... Läs hela svaret
    • daniel

      går det o dela upp ämneslärarutbildning i några delar ?

      Hejsan, jag har funderat på att studera till slöjdlärare och då undrar jag om det skulle vara möjligt o dela upp utbildning i två delar, alltså att man läser någon sort av grundutbildning först i en högskola eller universitet och sen ansöker vidare till slöjdinriktning i en annan. Anledning...

      Liselotte: : Hej, På LiU >>> (Linköpings Universitet) erbjuds det en utbildning som heter slöjd på distans 60 högskolepoäng ( halvfart), dvs man läser det under... Läs hela svaret
    • Des

      Hur blir jag syslöjdslärare?

      Hej. Jag går just nu en folkhögskola där jag läser sömnad. Den senaste tiden har jag hört och förstått att det är ont om syslöjdslärare i mitt område. Vad behöver jag gör för att få jobba som syslöjdslärare? Antar att jag måste läsa pedagogik men hur mycket? Räcker det med enstaka kurser eller...

      Milla : : Hej Des! Du kan eventuellt få jobb som Syslöjdslärare även utan lärarutbildning (om inga behöriga lärare finns att anställa). Sök tjänster som annonseras och vi håller tummarna! Behöriga lärare prioriteras väldigt högt (dvs... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga