1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej Maya!
    Det är i Sverige socialstyrelsen som utfärdar legitimation för yrken inom hälso- och sjukvård. Psykolog är ett av de yrken där legitimation krävs och utfärdas av socialstyrelsen. I grunden för legitimationen måste psykologexamen ligga, alltså examen från psykologprogrammet, som är ett 5-årigt universitetsprogram. Så vitt jag vet går det inte få ut psykologlegitimation om man inte har examen från psykologprogrammet.
    Vad gäller "juridiska yrken", så finns inga legitimationer att söka, men juristexamen kan krävas inför vissa yrken, som t.ex Advokat och Åklagare. Juristexamen får man i Sverige genom studier på juristprogrammet, som är 4,5 årigt universitetsprogram.
    Vad gäller Affärsjurist, så kan man få jobba inom det yrket med masterexamen från affärsjuridiska programmet, vilket du bl.a kan läsa under UTBILDNING i presentationen på framtid.se/yrke/affarsjurist

    Studie- och yrkesvägledare

    Jobba med "psykologi"...
    utan svensk legitimation får man Inte jobba som psykolog eller kalla sig för en psykolog i Sverige. Däremot kan man med utbildning inom psykologi men utan legitimation jobba som t.ex Psykologilärare på gymnasiet, som Högskolelärare eller som Psykologisk coach. Det blir upp till arbetsgivare att avgöra om man kan få anställning inom "psykologi-fältet" (OBS! lärare bör egentligen ha lärarlegitimation men kan på undantag få anställning även utan lärarlegitimation - men psykolog kan inte få undantag från kravet på legitimation).

    Med masterexamen i psykologi kan man också satsa på att bli en forskare i psykologi, läroboksförfattare eller opinionsbildare och det finns säkert många andra områden inom arbetslivet där man kan bygga sin karriär på masterexamen i psykologi men man får inte i Sverige jobba som just Psykolog utan svensk psykologlegitimation.

    • Maya : Tack för svaret. Men förstår inte verkligen vikten av legitimationen? Kan man inte få examen betyder det eller vad? Kommer det påverka arbetslivet senare?
    • Milla : Utan svensk legitimation från socialstyrelsen får man i Sverige inte jobba som psykolog; det är därför avgörande om man har eller inte har legitimation (för att utan legitimation får man inte jobba som psykolog).
    • Maya : Men då för jag jobba som vad?
    • Mikael : Läs gärna det utökade svaret, ovan.
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'beteendevetare examen' (3 st.)

    • Sociolog

      Arbeta utomlands som sociolog?

      Hej Jag har studerat till Sociolog i Lunds universitet och undrar ifall man kan arbeta med sin kandidat utomlands? Funderar på ifall jag skall flytta till Spanien men vet inte hur det ser ut där borta? Finns det jobb inom just detta arbetsområde?

      Mikael: : Hej! Vänd dig till den spanska ambassaden och fråga om yrket Sociolog är i Spanien reglerat eller inte. Om inte då bestämmer varje arbetsgivare själv med vilken utbildning hen anställer men... Läs hela svaret
    • Anonym

      Bygga eget program?

      Hej, om jag vill läsa beteendevetare, finns ett kandidat program i Lund men för höga intagningspoäng, kan man bilda sitt egna program?

      Anna: : Hej Ellinore, yrket Beteendevetare>> är mycket "brett"; man kan inrikta sig inom olika områden och man kalla sig för beteendevetare med ett antal diverse olika utbildningar "i bagaget". Det är så klart... Läs hela svaret
    • Fanny

      Jag har undrar om det spelar någon roll vart man tar ut examen?

      Jag studerar till beteendevetare. Har läst inriktningskurserna (sociologi) på Mälardalens högskola men sedan läst kurser utanför programmet (resterande 90 HP). Ska lösa sista inriktningskursen nu men sedan läsa sista fristående kurserna i sommar/höst. Det jag undrar är, kommer jag behöva ta ut...

      Anna: : Hej Fanny, En kandidatexamen tar man ut på den högskola/universitet där man läser sin kandidatkurs som är en kurs där man uppnått kandidatnivå. Det kan... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga