Emil
    Hej, jag heter Emil och ska snart välja gymnasielinje. Jag har absolut ingen aning om vad jag vill jobba med. Det ser ut som om jag går ut 9an med bra betyg och enorma möjligheter. Jag gillar Matte (framför allt), idrott och hälsa, svenska och so-ämnena. Däremot har jag destu mindre intresse för NO-ämnena. Problemet är att alla program där man läser mycket matte också lär ut en hel del no-ämen. Jag har inte jättemycket emot no men har inte samma intresse och förmåga inom ämnena (ligger på C nivå). Jag står just nu och väljer mellan Samhällsvetenskap, Natur och Natur-sam linjen. Just nu lutar det åt samhällsvetenskap men det känns som bortslängda mattekunskaper. Jag ligger på B/A i de flesta ämnena och Natur är bättre än sam. (Engelskan och NO ligger på C nivå). Jag vill såklart tjäna en del i framtiden. Självklart ska jag plugga vidare efter gymnasiet.

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Emil, jag råder dig göra vår test på http://www.gymnasieguiden.se/testet då kanske du får fram vilka program som "dator rekommenderar" att du söker i första hand. *L* ;-)
    Skämt å sido... kan du läsa extra matte på alla program.
    T.ex. på SA - där Matte 1b och 2 b är obligatoriska kan du inom programfördjupningen läsa Matte 3b och 4 och Matte 5 och specialisering skulle du kunna läsa inom Individuellt val. Det finns, alltså, möjlighet att läsa mer matte än programmet innehåller.
    Om du skall plugga vidare efter gymnasiet, är det bra att få fram några eftergymnasiala utbildningar som du är intresserad av - då kan du se till att få med dig alla de kurserna som du behöver för behörighet.
    Kika in på www.studera.nu och www.yhguiden.se - för att hitta en eller några eftergymnasiala utbildningar som verkar vara intressanta för dig.
    I fall du absolut inte kan bestämma dig nu - innan du söker till gymnasiet ang. vilken eftergymnasial utbildning du vill gå sen, sök det gymnasieprogram som verkar vara passande och rolig att läsa - så får du försöka läsa in behörighetsgivande kurser senare, när du vet vilken utbildning du vill gå.
    På Naturvetenskapsprogrammet väljer man inriktning till å k 2 - du behöver inte 100% bestämma dig om inriktningen. men sök då till en skola som erbjuder båda inriktningar - då kan du bestämma dig till åk2.
    I fall du i första hand söker till en skola som bara erbjuder en inriktning, måste du då läsa just den inriktningen. Det gör inget om du blir säker på inriktningen.
    Vill tipsa dig om att det finns Riksrekryterande utbildningar på SA och NA - dit elever från hela landet får söka. Se några exempel här: http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/birger-sjoberggymnasiet
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/globala-gymnasiet
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/korr-onlinegymnasium
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/viktor-rydberg-gymnasium-djursholm
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/ehrensvardska-gymnasiet
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/europaskolan-strangnas
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/harnosands-gymnasium
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/polhemskolan.

    Sammanfattning: råder dig
    1. göra test /se länk överst i mitt svar/
    2. hitta några intressanta eftergymnasiala utbildningar på www.studera.nu och www.yhguiden.se

    3. tillta på skolornas presentationer på www.gymnasieguiden.se

    och bestäm dig om du vill välja utifrån att bli behörig till en viss eftergymnasial utbildning eller utifrån det som känns roligt att läsa på gymnasiet /vilket i bästa fall sammanfaller och då läser man alla behörighetsgivande kurser och tycker samtidigt att det är jätteroligt!/.

    Återkom gärna efter ett tag när du har tittat in på länkarna som jag skickar nu och funderat lite, OK`? *L* ;-)
    Anna SYV

    Frågor och svar taggade med 'eu ' (5 st.)

    • Marie

      Tandhygienist till tandläkare?

      Hej! Finns det något land i EU som erbjuder en vidareutbildning från tandhygienist till tandläkare? Om ni inte vet, vem kan jag vända mig till för att få information?

      Anna: : Hej Marie,jag undrar om du menar med Svensk utbildning till tandhygienist eller med utbildning från deras eget land? Det är inte säkert att utbildning till tandhygienist finns i olika länder. Yrket kan i... Läs hela svaret
    • elev

      intensivsvenska för forskare?

      Hej! Det finns en elev som studerar nu SFI 3C och är forskare/professor i botten. Har studerat i Italien och jobbar på heltid på Karolinska med stamceller och så vidare på råttor. Men nu vill han arbeta med människor. Det som hindrar honom att få det jobbet är då svenska. Det finns stöd...

      Mikael: : Hej Amina, det är bra att eleven som läser SFI och som i grunden är forskare, har stora ambitioner. Dock är det så att alla har inte fler än 24 timmar om dygnet och det är viktigt att ha tid... Läs hela svaret
    • Melina

      Läsa ekonomi utomlands-vad gäller? Finns det högskoleprogram om EU?

      Hej min största dröm är att arbeta inom ekonomi avdelningen på någon internationell organisation/företag som främst behandlar samhälls frågor , som t.ex. EU eller Rädda barnen då jag i framtiden vill jobba inom ekonomi men samtidigt ha ett jobb där man hela tiden analyserar samhället. Jag läser...

      Anna: : Hej Heli, det är bra att du är ute i god tid, men det kanske är ändå lite för tidigt att planera i detalj. Du kan söka till eftergymnasiala... Läs hela svaret
    • Jan

      Europass, vad är det får något?

      hej SYV! Min bror går på ett yrkesprogram och är snart klar med gymnasiet. De sa på hans skola något om att de som vill kan få Europass... men vad är det för något? Tack på förhand!

      Mikael: : Hej Jan! Om Europass (för elever som har gått på ett yrkesprogram och uppnått kraven för gymnasieexamen) kan man läsa på Skolverkets hemsida, här får du... Läs hela svaret
    • Nur

      Plugga i Turkiet?

      Hej! Så vitt som jag vet kan vi svenskar plugga i länder inom EU utan några helst problem (universitet), men om vi vill plugga i USA så måste vi göra testet SAT och ACT, men hur ser det ut för Turkiet?

      Mikael: : Olika skolor kan kräva olika saker och det bästa är om du kontaktar den skola som du vill läsa på med frågan om vad de kommer att kräva för förkunskaper i olika ämnen.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga