Amanda
    Hej!

    Läser andra året på Naturbruksprogrammet inriktning Djur - profil hund. Har än så länge godkänt i alla ämnen förutom kursen Djuren i naturbruket. Kommer jag inte kunna få en fullständig gymnasieexamen om jag inte har godkänt i den kursen?

    Det är för sent att ändra på betyget. Men vill veta vad som ''händer'' ändå så man inte står där sen på studentdagen och bara ''jaha jag fick visst ingen fullständig gymnasieexamen''.

    Hittade följande info ''För en yrkesexamen ska du ha läst 2 500 poäng varav 2 250 ska vara godkända. Du ska ha godkänt i svenska 1, eller svenska som andraspråk 1, engelska 5 och matematik 1. Ett krav är också att du har godkänt i 400 poäng av de programgemensamma ämnena och ett godkänt gymnasiearbete.''.

    Men ni får gärna förklara för mig då jag känner mig väldigt olycklig, besvärad och förvirrad över att jag inte förstår allt. Tack!

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Amanda!

    Tråkigt att du inte blir godkänd i en kurs! :(

    Dock goda nyheter är att du med F i den kursen kommer ändå att uppnå kraven för yrkesexamen.

    Du hittade bra (rätt) info själv. Vad de programgemensamma ämnen på Naturbruksprogrammet är kan du se i programplanen för Naturbruksprogrammet och den kursen som du nämner i din fråga tillhör inte de kurserna, så du får ha F i den och ändå uppfyller du kraven för gymnasieexamen.

    Även om du skulle missa uppfylla alla krav, kan du efter gymnasiet komplettera på komvux och få Examensbevis från komvux. Det skriver jag för att du inte ska bli allt för ledsen. 

    Och även de elever som ej uppfyller kraven för examen, får "ta studenten": de springer ut med gymnasiemössor och får sina betyg i ett kuvert, precis som alla andra. Det som är skillnaden att du, formellt sett, inte blir behörig till eftergymnasiala utbildningar - men det går, som sagt, att ändra på det, genom att läsa en kurs å komvux (och det behöver inte nödvändigtvis vara samma kurs som du fick F i på gymnasiet). Du kan på komvux läsa en annan kurs och få Examensbevis från komvux.

    En annan möjlighet för dig är att innan du tar studenten, försöka få godkänt betyg i den kursen, som du nu får F i. Detta kan man göra på olika sätt: genom Prövning eller genom att gå om kursen. Om du vill försöka få godkänt betyg i åk3, innan studenten, prata med SYV på din skola och be att skola ger dig den möjligheten. 

    Jag undrar vad du tänkte göra efter gymnasiet? Har du kanske planer på att söka vidare till en yrkeshögskola? Goda nyheter är att man kan komma in på yrkeshögskola utan fullständiga gymnasiebetyg. Det är givetvis bättre att bli behörig men blir man inte det och hittar intressanta yrkeshögskoleutbildningar, bör man söka och hålla tummarna!

    Jag hoppas mitt svar hjälper dig att förstå hur det hela "hänger ihop" och du är alltid välkommen att höra av dig igen, om du kommer på flera frågor! :)

    ANNA

    • : Hej!
    • : Tack för så snabbt svar. Jag går på Realgymnaiet och så här står det där https://realgymnasiet.se/utbildningar/hund/programplan-och-individuella-val-6/ då är alla dessa: Biologi 1 100 p Entreprenörskap 100 p Naturbruk 200 p Djurhållning 100 p Djuren i naturbruket 100 p Djurens biologi 100 p kurserna som ingår i naturbruksprogrammet. Så vilket stämmer egentligen?
    • Julia : Att kurserna ingår i NB på en viss skola betyder inte att alla de är av Skolverket erkända som PROGRAMGEMENSAMMA ÄMNEN. Skolverkets programplan är generell & gäller för alla skolor. Info på en viss skolans hemsida är den varianten som just den skola valde att "köra" inom de möjligheter som finns.
    • Julia : Vår bedömning är, alltså, att du med F i kursen "Djuren i Naturbruk" kommer att uppfylla kraven för Examensbevis. Men givetvis är det fördelaktigt för dig om du kan läsa upp till ett godkänt betyg - t.ex göra prövning i den under åk3 och få ett godkänt betyg (E eller högre) in i ditt Examensbevis.
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'studietempo' (3 st.)

    • Arvid

      Kan man själv välja studietempo på komvux (studera på plats)?

      Hej, går natur och ska ta exam nu till våren. Presterade inte mitt bästa då jag generellt var rätt skoltrött redan från början av gymnasiestarten. Befinner mig i en sådan situation att jag vill höja upp betyg i vissa ämnen samt...

      Julia: : Hej Arvid!ang.utbud och tempo på komvux - är det en fråga till den kommunen i den kommunen du är folkbokförd. Du kan hitta info på din kommuns hemsida om hur kursutbud ser ut, upplägg som... Läs hela svaret
    • Philip

      Svårighetsgrader inom IB?

      Hej. Jag har tänkt lite på IB och tycker att det blir mer och mer spännande för varje gång man läser om det. Jag vet dock inte hur svårt det är att vara elev i en sån klass.. Har alla ett perfekt uttal eller arbetar man med det? Kan alla massa svåra ord man aldrig hört? Om man...

      Anna: : Hej Philip, första året på IB är förberedande. IB programmet är egentligen 2årigt. Det är olika typer av elever som kan träffas på IB - svenska elever, elever som har engelska som modersmål men som kommer från olika länder och har... Läs hela svaret
    • Elvira

      Samhäll - högt tempo jämfört med högstadiet?

      Hej! Undrar rent allmänt om det är ett högt studietempo inom samhällsvetenskapsprogrammen? Är det liksom stor skillnad mot högstadiet och behöver man verkligen ligga i och plugga om man vill ha över E? Och om man haft över D i alla ämnen och haft skapligt lätt för skolan blir det då en stor...

      Anna: : Hej Elvira! Det är skillnad mellan grundskola och gymnasiet, ja. Samhällsvetenskapsprogrammet är högskoleförberedande och planen är att eleverna skall successivt förberedas till högskolestudier, dvs läsa på... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga