Universitetselev

    Om man får underkänt på en tenta, är man då tvungen att skriva omtentan? Och hur påverkar det att jag tagit CSN lån att jag fått underkänt på en tenta?

    • Julia : Gäller din fråga studier på gymnasiet eller på högskola-universitet?

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Iheb!
    jag gissar på att din fråga gäller studier på högskola eller universitet (men är inte säker för att du skriver inte det i din fråga). Om din fråga gäller studier på gymnasiet, återkom i så fall.

    Jag utgår ifrån att din fråga gäller studier på högskolenivå. Jag vet dock inte om du läser ett program eller en enskild kurs. 
    Vad gäller studiemedel, så blir det så här att nästa gång du ansöker om studiemedel, kommer CSN titta på dina tidigare studieresultat (under den tiden som du studerade med studiemedel). Om CSN bedömer att du fick icke-tillräckliga studieresultat, kommer du få avslag på din nästa ansökan om studiemedel. Du kan också läse på CSN´s hemsida eller vända dig till CSN genom att ringa eller maila till dem. Frågor om studiemedel besvaras bäst av de som jobbar på CSN, för att det är där beslut fattas.

    Du frågar om du "måste" skriva en omtenta. Jag vet inte om din fråga gäller studier på ett program eller om du läser en enskild kurs och om tenta omfattade hela kursen eller endast en delkurs. Du får bäst svar på den frågan av studievägledare på den institutionen där du bedriver dina studier. 
    Inom ett program är vissa kurser grundkurser på vilka fortsättningskurserna baseras, och i så fall blir man avrådd från utbildningen på programmet i fall man ej klarar få godkända betyg i sådana grundkurser. Några kurser inom ett program kan vara "icke-grund"-kurser t.ex valbara kurser, och i så fall kan man få ut examen med godkända betyg i Andra kurser i stället. 
    ***
    Läser du en enskild kurs och inte klarar sluttenta, då blir du inte godkänd på kursen. Du "förlorar" i så fall alla de poängen som kursen skulle ge. Om du däremot "kuggar" på en tenta som omfattar endast en del av kursen, så kan det hända att du kan bli godkänd på hela kursen i alla fall... men bäst får du svar om betygssättande högskolelärare. 
    Att göra/skriva en omtenta är en möjlighet, en ny chans. Jag personligen skulle råda ta den chansen, förbereda sig väl och försöka klara omtentan! Det är fördelaktigt för dig av flera olika anledningar: både vad gäller studiemedel ("problem" med CSN) och för övrigt också - att ha fler godkända högskolepoäng är bättre än att ha färre! :)

    Frågor och svar taggade med '#polishögskola' (3 st.)

    • Skn

      Kan man läsa polis och en akademisk utbildningen samtidigt?

      Hej. Jag vill gärna läsa två utbildningar samtidigt och undrar om det är möjligt. Jag vet att man endast på högskolan kan läsa 45 hp per termin. Hur ser det dock ut när man läser ex sjuksköterska 180hp heltid och polis på distans men samtidigt? Polisens utbildning söker man inte via antagningen...

      Anna: : Hej Skn,att läsa en heltidsutbildning tar 40 timmar per vecka, även om man läser på distans. Distansstudier tar inte mindre tid. Genom att läsa på distans sparar man... Läs hela svaret
    • Sven

      Hur blir man polisutredare?

      Mitt namn är Sven och jag går i trean på gymnasiet. Jag undrar hur man blir polisutredare och vilka betyg som krävs. Skulle också vara intressant att veta hur lågnt tid utbildningen tar.

      Anna: : Hej Sven, med Polisutredare - menar du Civil utredare >> eller Mordutredare >>? Eller kanske är du intresserad av yrket Kriminolog? Beroende på vilket yrke du menar, finns det olika vägar att... Läs hela svaret
    • Micaela

      Vad krävs för att komma in på polishögskolan?

      Som sagt så undrar jag vad det är som krävs för att komma in på polishögskolan. Har hört att det är fystest osv? vad är det för tester som görs och vilka tider ska man ha för att kunna komma in?

      Lena: : Hejsan, här kan du läsa allt du behöver veta om antagningen till Polishögskolan http://polisen.se/Bli-polis/ Om du undrar över något kan du säkert mejla dom med dina frågor. /Lena, Syv

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga