Anton
    Hej, jag har läst 2 år på ett högskoleförberedande program innan jag bytte till ett yrkesförberedande program. Jag tar en yrkesexamen med grundläggande högskolebehörighet till sommaren :)

    Jag har bestämt mig för att studera vidare på högskola. Programmet jag kommer ansöka till kräver ”Områdesbehörighet A13” (Fysik 2, Kemi 2, Matematik 4 och Biologi 2). Eftersom jag har bytt linje på gymnasiet har jag läst många fler ämnen än 2500p, däribland Fysik 1 & 2, Kemi 1 & 2, Biologi 1 & 2 och Matematik 1, 2, 3 & 4.

    Min fråga till er är:

    RÄCKER DET MED ATT INKLUDERA A13 BETYGEN (se ovan) I MITT MERITVÄRDE FÖR ATT ANSES SOM BEHÖRIG? , OCH ISÅFALL ERSÄTTA MATEMATIK 1, 2 & 3 MED ÄMNEN SOM JAG HAR PRESTERAT BÄTTRE I?

    t.ex räcker det med att endast inräkna matematik 4? Eller måste matematik 1, 2 och 3 inräknas i mitt meritvärde för behörighet?

    Tack på förhand!

    Anton


    2 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Anton,
    du måste för att påvisa att du har Grundläggande behörighet (till högskolestudier, i Sverige ) få ut EXAMENSBEVIS. 
    I Examensbeviset från gymnasiet är kursen Matematik 1 Obligatorisk och måste ingå med Godkänt betyg; det kan vara matematik 1a eller 1b eller 1c (Vilken av de tre som helst men med Godkänt betyg). 
    Om du har examensbevis från Yrkesprogram, då behöver inte matematik 2, 3 eller 4 ingå i ditt examensbevis (detta för att endast matematik 1 är på Yrkesprogram Obligatorisk kurs). 
    Hur din gymnasieskola utformar ditt examensbevis vet inte vi här på FRåGA SYV. 
    Om du uppger vilket Program och Inriktning du kommer ta examensbevis från - kan vi uppge vilka kurser som för just ditt examensbevis är Obligatoriska. 

    Vänligen
    ANNA

    Programstruktur för EE ser ut så här:
     Det är endast 200 poäng som är "helt valfria kurser".
    Alla kurser inom En av inriktningar måste ingå. Om din inriktning omfattar 500poäng, då finns det 700 p. "kvar" för kurser i Programfördjupning. Vilka kurser som på EE får vara Programfördjupande framgår av listan under PROGRAMFÖRDJUPNING på gymnasieguiden.se/gymnasieprogram/EE/programplan/Programplan_EE

    • :

      Hej Anna, Jag går El-och energiprogrammet inriktning Elteknik 

    • SYV-besökare :

      Har du Individuellt studieplan som du kan titta i och se hur ditt examensbevis kommer se ut? Vilken INRIKTNING på EE går du?

       

    • SYV-besökare :

      I Programplanen för EE ser du vilka kurser som måste ingå i ditt exam.bevis. Jag skriver nu också ett nytt svar till dig.

    • : Toppen! Jag går elteknik
    • SYV-besökare : Jag har nu skrivit svar till dig. Läs det. Det är annars rätt komplicerat. Det är också 2 helt Olika situationer - om det finns Rektors beslut om individuellt anpassat program för Dig eller inte.
    Läs alla kommentarer
    SYV-besökare SYV

    Hej,
    ang. Examensbevis från EE - se Programplan för EE och längst ner i Programplanen även "brickor" av vilka Exam.beviset blir uppbyggd.
     Samtliga kurser i listorna: Gymnasiegemensamma, Programgemensamma + alla kurser inom En av inriktningar + tillräckligt antal poäng Programfördjupning (från listan på vilka kurser som kan läsas som programfördjupande på just EE) + 200p. Individ.val (vilka kurser som helst á 200p). + Gymnasiearbete med Godkänt betyg måste ingå i Examensbevis som "vanliga kurser", ej U-kurser alltså ej Utökade.

    Info, ovan, gäller i "normala fall" alltså när det ej finns REKTORS BESLUT OM INDIVIDUELLT ANPASSAT PROGRAM. Vet du om Rektor fattade beslut om individuellt anpassat program för dig? Det beslutet får fattas Innan eleven avslutar år2 på gymnasiet, alltså inte under studier sista året på gymnasiet.
    FRåga SYV på din skola om Individ.anpassat program (rektors beslut) finns; om det finns så framgår det i det beslutet vilka kurser som byts ut mot vilka.
    Om inget beslut om indiv.anpassat program finns då måste ditt exam.bevis bli utformat enl.de vanliga regler.
    Om eleven har betyg i fler kurser än 2500p. då måste de "resterande" kurser bli markerade som "U" i examensbeviset. U-kursernas betyg räknas in i jämförelsetal endast i 2 fall:
    - om kursen krävs för särskild behörighet
    eller
    - om kursen ger meritpoäng.
    Vilka kurser som kan ge meritpoäng - se gymnasieGuiden.se/merit

    Om exam.bevis görs enligt Individ.anpassat program, då framgår det av det dokumentet (alltså Stor på exam.beviset att det är Ind.anpassat.program, men det finns inga nackdelar för eleven att ha ett sådant exam.bevis - det är bara att det avviker från de flesta andra exam.bevis - t.ex kan ngn inriktningskurs vara utbytt mot en annan kurs ...).

    När du väl får ut EXAMENSBEVIS - då kan du inte längre påverka vilka kurser /betygen/ som ska räknas in eller inte. Då blir det så här - alla betyg som inte är "U" (minus GA, gymnasiearbete) alltså 2400p. räknas in i ditt Jämförelsetal.
    Av U-kurserna räknas endast de kurser som ger dig särskild behörighet (t.ex om din högskoleutb.kräver matte4 och du har matte4 som "U"-kurs i ditt exam.bevis) Och de kurser som ger Meritpoäng (t.ex engelska 7 eller moderna språk 3och4).

    När man fått fram Jämförelsetal, då plussar man på Meritpoängen (om eleven har några - max meritpoäng är 2,5). Om det ej finns några meritpoäng blir Jämförelsetal = Meritvärde
    annars är MERITVÄRDE = Jmtal + Meritp.
    Det är med Meritvärdet som du kommer konkurrera om plats på svenska högskoleutbildningar.
    Förutom att du kan med högskoleprovsresultat konkurrerar i HP-urvalet (samtidigt).

    Ta reda på om Rektors beslut om individ.anpassat program finns för dig (eller inte).
    Prata med SYV på din skola. Du får visa våra svar här på forumet.
    SYV-en på din skola måste kunna ge dig svar om hur ditt exam.bevis kommer se ut.
    Men Ytterst är det Rektorn som är ansvarig på en skola.

    • : Okej så om jag har läst matte 4 kommer den räknas med om det krävs områdesbehörighet A13?
    • SYV-besökare : Ja, matte 4 betyget kommer räknas in pga den krävs för Särskild behörighet till just "din" högskoleutb.
    • SYV-besökare : I exam.beviset från yrkesprogram är matematik 2, 3 och högre... ej obligatoriska kurser. De behöver inte ingå inom "vanliga kurser" (de kan vara U-kurser). Och som U-kurs Matte 2 och 3 (för din del när din utbildning kräver matte 4) kommer inte räknas in.

    Frågor och svar taggade med 'hr-jobb' (6 st.)

    • Sara R

      Studera HR utomlands?

      Hej! Jag är en socionom student som snart ska ta examen. Efter examen har jag funderat på att vidarutbilda mig inom HR och detta är något jag gärna hade velat göra utomalnds (helst inom EU). Jag undrar då vad som hade varit bäst för mig, att...

      Milla : : Hej,jag undrar om du vill jobba inom HR i Sverige eller utomlands? I Sverige gäller följande: HR-jobben/yrken är icke-reglerade; det betyder att arbetsgivare får fritt bestämma vem de anställer, med... Läs hela svaret
    • Lina

      Kan man jobba inom HR om man väljer ekonomi kandidat?

      Hej! Kan man jobba inom HR om man läser ekonomi kandidat? Eller är kandidat inom HR bättre? Om man vill bli ekonom, är ekonomi kandidat + master eller civilekonom + master bättre?

      Milla : : Hejsan,yrken inom HR är i Sverige icke-reglerade; det betyder att arbetsgivare får fritt bestämma med vilken utbildning de anställer. Men min erfarenhet är att utbildning i... Läs hela svaret
    • D.A

      Vilken utbildning kan leda till en HR - Roll?

      Hej! Jag är en kille på 19 år och tog studenten förra året! Är redo för att söka mig in till en utbildning så fort som möjligt! Har inte meriterna från Gymnasiet för att söka in till en HR utbildning och har...

      Milla : : Hejsan,din fråga går ut på att du vill få svar ang. vad skulle du behöva läsa för att få en chans att få jobb inom HR? "Problemet" med HR-jobb i... Läs hela svaret
    • Henrik

      Kortare utbildning för HR attraktivt för arbetsgivare?

      Hej! Jag har tänkt på korta utbildningar för att bredda min kompetens. När jag sökte på utbildningar i arbetsrätt hittade jag HR-Strateg. Det kostar ju såklart en slant men jag har inte tid eller tålamod till kandidatutbildning. Frågan är om detta kan vara attraktivt eller om arbetsgivare i...

      Julia: : Hej Henrik,olika arbetsgivare kan tänka olika, så det går inte att ge ett generellt svar. Men eftersom det är hård konkurrens inom HR-yrken, så får många... Läs hela svaret
    • Benim

      Finns det HR utbildning i Halmstad?

      Hej, Om jag läser 'Organisering och ledning av arbete och välfärd' i Halmstad, kan jag bli utbildad som HR-speciallist eller måste jag läsa personalvetarprogrammet för att kunna bli och jobba inom HR?

      Julia: : Hej  Benim,jobba inom HR kan man i Sverige med diverse olika utbildningar "i bagaget".Om du vill läsa den här utbildning, då råder jag dig välja inriktning Arbetsvetenskap inom den... Läs hela svaret
    • amina

      YHS eller högskolan ?

      Hej Jag undrar vad som är det bästa alternativet när det kommer till att bli HR eller personalvetare. Är yrkeshögskolan det bästa alternativet just inom detta? Lund har: "personal och arbetslivsfrågor" Malmö: "personal och...

      Anna: : Hej Amina, jag vill börja med att skriva att det går bra att söka både till högskola/universitet och till många olika yrkeshögskoleutbildningar samtidigt (de antagningsprocesser sker oberoende av... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga