Marie

    Hej Jag har mattematic 3c och för att jag anmäla till ett kurs i högskula behöver jag mattematik 2 eller B Jag är inte från sverige och jag vet inte om ordning i gymnasienovå här Kan du förklara för mig om jag behöver att göra någon matte kurs för att kunna anmäla till kurs?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Marie,
    om du har fått bedömning att dina betyg motsvarar Matematik 3c, då har du behörighet i Matematik 2, som är en lägre/underliggande kurs.

    MATEMATIK 3 ÄR SVÅRARE ÄN MATEMATIK 2.
    Kurserna på gymnasienivå i matematik går från 1 till 5 där 5 är högre/svårare kurs än 4, och 4 är högre/svårare kurs än 3... och så vidare.
    Du kan också kika på innehåll i mattekurserna på www.matteboken.se

    Du i din fråga uppger att den utbildning du vill söka till kräver Matematik 2 eller B. MatematikB är en gammal kurs som inte längre går att få betyg i, den motsvarar Matematik 2.
    Min bedömning är att du, vad gäller matematik, är behörig.

    • : Tack så jätte myckey! Och jag har en fråga till. Vad är skilnad mellan samhällskunskap 1b och 1?1b är högare nivå?
    • Milla : Samhällskunskap 1b är en stor kurs som består av två mindre kurser:1a1 och 1a2; man kan läsa 1a1 först och 1a2 sedan Eller så läser man 1b direkt.
    • Milla : Efter samhällskunskap 1b (eller efter 1a2) kan man läsa samhällskunskap 2.
    • : Så om jag har samhällskunskap 1b, betyder det jag är behörig till samhällskunskap 1? Eller behöver jag studera någon?
    • Anna : Om den högskoleutbildning du vill söka till kräver för behörighet Samhällskunskap 1b och du har fått bedömning att du har den kursen, alltså samhällskunskap 1b, behöver du Inte läsa ngn samhällskunskap. ... Om "din" högskoleutbildning kräver Samhällskunskap 2 (t.ex om du vill läsa för att bli Lärare i Samhällskunskap) och du har fått bedömning att du har samhällskunskap 1b, då kan du läsa Samhällskunskap 2.
    • : De behöver samhällskunskap 1! Jag har 1b! Så??
    • Anna :

      Inom svenska skolan - på gymnasienivå - finns följande kurser inom Ämnet samhällskunskap: 1a2, 1a1, 1b, 2, 3, Internationell Ekonomi och Internationella Relationer. Det finns alltså ingen kurs inom gymnasieskolan som heter "samhällskunskap1". Det kan menas att både 1b och 1a1 är OK, är min gissning. Du kan antingen fråga personal som jobbar på den utbilndingen vilken kurs de menar eller skicka snabb-direkt länk till oss, där behörighetkraven beskrivs, så vi kan se om det står t.ex "samhällskunskap 1b eller Samhällskunskap A, som är motsvarande äldre kurs" - det är ett vanligt krav, nämligen. Men vi kan inte gissa. Vi vet ju inte vilken utbildning du vill söka. ang. vilka kurser inom samhällskunskap som finns är du välkommen att ta del av info på Skolverkets hemsida. Gå in på Skolverket.se/undervisning/gymnasieskolan/laroplan-program-och-amnen-i-gymnasieskolan/gymnasieprogrammen/amne?samhällskunskap

    • : Tack tusen!
    • Anna : vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'byta till KTH' (2 st.)

    • Mido

      Kolla beskrivningen?

      Hej, Jag har sökt till civilingenjör i industriell ekonomi på ett antal högskolor men jag blev antagen på den sämsta (Karlstad). Om jag nu börjar där har jag möjlighet att byta till KTH utan att förlora ett helt år?

      Mikael: : Hej Mido,möjlighet att byta till ett annat lärosäte kan finnas; dock finns det ej några garantier. För att kunna byta måste ledig plats uppstå på den utbildningen dit du vill byta; men... Läs hela svaret
    • Moa

      Krävs det ett C i Spanska 3 för att söka in på Handelshögskolan?

      Hej! Jag funderar på att söka in på Handelshögskolan men har inte uppnått C i varken Spanska 3 eller 4. Som jag har förstått det är C i spanska3 ett krav för att kunna söka in, stämmer det? Om det är fallet, finns det någon...

      Mikael: : Hej Moa,om du med "Handelshögskolan" menar HHS i Stockholm som är en privat högskola, så ställer de upp sina egna, särskilda regler, som ej finns vid ansökan till andra, statliga, lärosäten (högskolor och universitet) i Sverige.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga