1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Mollie,

    för att gå ut med 22.5 i meritvärde så behöver man ha alla A-betygen (förutom i gymnasiearbete där man endast kan få F eller E och man måste få E för att uppnå kraven för examensbevis) + max antal meritpoäng. Men HHS (icke-statlig högskola) valde att inte acceptera meritpoängen, då kan man max ha 20.0 när man söker till just det lärosäte.
    Så, om du har 20.0 i jämförelsetal, då har du alla A-betygen från alla kurser i alla 3 årskurser på gymnasiet, förutom då GA (se info ovan). Och då konkurrerar du om platsen med 20.0 som är högsta jämförelsetal som man kan ha.
    Om du läser - enligt rektors beslut, på undantag - på mer än heltid och kommer i ditt examensbevis ha kurserna á fler än 2500 poäng kommer de överstigande kurserna/poängen markeras i ditt examensbevis med "U" (utökat program). Då kommer endast de kurserna som eventuellt krävs för särskild behörighet räknas in i ditt jämförelsetal, men inte de övriga U-kurserna.

    Exempel:
    om du i ditt examensbevis har matematik 3 som U-kurs (utöver programmets vanliga 2500 poäng), och kandidatprogram på HHS kräver ju matte 3 för särskild behörighet, då kommer betyget i matematik 3 räknas in. Men om du har andra kurser, som inte krävs för särskild behörighet, t.ex moderna språk 1 eller 2, eller modersmål, eller Retorik (det finns väldigt många kurser som jag kan ta som exempel här) då kommer inte betyget räknas in, om det är en U-kurs i ditt examensbevis.
    Kraven för examensbevis från gymnasiet: gymnasieguiden.se/gymnasieexamen
    Hoppas mitt svar blir till hjälp!
    Vänliga hälsningar
    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'betalning' (2 st.)

    • Maryam

      Kan jag betala för prövning?

      Hej! Jag började i höst gymnasiet, men skolan jag går på erbjuder inte arabiska som moderna språk. Jag frågade rektorn om prövning i arabiska. Men hon sa skolan inte kan betala. Jag undrar om jag själv kan betala eller om jag kan göra det under exempelvis sommarlovet? Så jag hinner göra...

      Anna: : Hej Maryam, det är enligt reglerna så att det Endast i fall en kurs finns i Din IndividueIIa Studieplan som du under din gymnasietid har rätt att göra prövning i den kursen. Om du kan se till att... Läs hela svaret
    • Cecilia

      Frisök = hemkommunen måste betala plats?

      Hej! Min fråga gäller när en elev ansöker till en utbildning i annan kommun, som finns i hemkommunen (ej samverkan). Ingen ansökan behöver göras till hemkommunen för att "få" bli antagen via frisök? Eleven kan inte nekas, eller?

      Milla : : Hej Cecilia! Ja, det är reglerat i Skollagen att i fall det är fråga om NATIONELLA GYMNASIEPROGRAM då måste hemkommunen betala för plats. Däremot om det är en en fråga om Introduktionsprogrammen,... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga