1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej Lovisa,
    med "behörighetsgivande" i det sammanhanget menas "särskild behörighet" till en svensk utbildning på högskola eller universitet. 
    Exempel:
    en elev har i sitt examensbevis från gymnasiet godkända betyg i matematik 2 och 3 (t.ex matematik 2b och 3b). Hen söker med det examensbeviset flera olika alternativ till svenska högskoleutbildningar:
    1. i första hand söker hen till juristprogrammet
    2. i andra hand - till socionomprogrammet
    och
    3. i tredje hand - till fastighetsmäklarprogrammet.
    Juristprogrammet kräver ej något särskilt matte; särskild behörighet till juristprogrammet inkluderar samhällskunskap 1b och historia 1b, alltså ej matte. Och därför får sökande som har godkända betyg i matematik 2 och 3 meritpoängen (extrapoängen) för godkända betyg i de kurserna: +0.5 per kurs, alltså totalt + 1.0 för matte 2 och 3.

    Socionomprogrammet - här krävs det godkänt betyg i matematik 2. Vid ansökan till socionomprogrammet får man därför inte merit/extrapoäng för matematik 2, för att det är ett krav att ha det betyget. Den sökande får då merit/extrapoäng endast för matte 3, alltså endast + 0.5 meritpoäng för matematik.

    Fastighetsmäklarprogrammet kräver matte 3. Därför får inte den sökande några merit-extrapoäng för varken sig matte 2 eller 3. Vid ansökan till den utbildningen kan man få meritpoängen för matematik 4 och 5 och/eller för matematik specialisering. Det är godkända betyg i Högre/Överliggande kurser man ska ha, jämfört med det som utbildningen man söker till, kräver - för att få meritpoängen.
    Kursen engelska 7 krävs (i alla fall enligt vad jag känner till) inte inför någon svensk högskole/universitetsutbildning och därför ger godkänt betyg i den kursen alltid 1.0 meritpoäng (förutsatt att man ej redan har max, som är 2.5).
    Vad gäller moderna språk, så finns det några få utbildningar som kräver moderna språk 3 (t.ex utbildningar till Språklärare och de Internationella programmen, t.ex Ekonomi med internationell profil... typ... de utbildningarna är inte många men om man söker till en sådan utbildning då är godkänt betyg i moderna språk 3 ett måste, och då ger inte den kursen merit/extrapoäng); alltså, till de flesta svenska högskoleutbildningar ger moderna språk 3 och 4 sammanlagt 1.5 meritpoäng som är max inom ämnet moderna språk.
    Max inom ämnet matematik är också 1.5.
    Teoretiskt sett, så skulle man då kunnat uppnå 1.5 + 1.5 + 1.0 fyra meritpoäng, men max är 2.5. Ingen kan få fler än maximalt antal (max). 
    ***
    Antagning.se räknar fram meritvärde separat till varje alternativ som finns i ansökan till högskola-universitet. En och samma sökande kan i sin ansökan ha alternativen som kräver olika särskild behörighet och därför kan hen få Olika Meritvärden (vid samma tidpunkt), där hen med de Olika meritvärdena konkurrerar till olika alternativ i sin högskole-universitetsansökan.
     

    Studie- och yrkesvägledare
    • SYV : Tusen tack!
    • Milla : OBS! alla "Blåa ord" i våra svar är klickbara länkar, så klicka gärna in på "blå text"! :)

    Frågor och svar taggade med 'BUP' (3 st.)

    • Sol

      Går BF, vill jobba inom BUP eller socialtjänsten vilka jobb finns?

      Hej! Jag går första året på gymnasiet i BF. Jag vill gärna studera vidare så att jag kan jobba inom BUP eller socialtjänsten. Jag skulle bli så tacksam om jag kunde få så mycket förslag som möjligt på olika jobb man kan få inom dessa två områden.

      Milla : : Hejsan,enligt de uppgifter jag har gäller följande:yrken som jobbar på BUP ( direkt kontakt med besökare) är: psykologer, socionomer, sjuksköterskor och... Läs hela svaret
    • Elev

      Är det värt det?

      Hej! Jag går natur på gymnasiet och har länge velat gå läkarlinjen efter studenten. Jag tycker psykiatri är väldigt intressant och jag känner att det verkligen hade varit givande att vara läkare på BUP (barn- och ungdomspsykiatrin). Det...

      Julia: : Hej Amanda,psykiater (eller psykiatriker) är en sort Specialistläkare och utbildningsväg till att bli specialistlärare är ganska lång. Läkarprogrammet tar 6 år och sedan tar det som kortast... Läs hela svaret
    • Erik

      Undersköterska på BUP?

      Hej, jag är intresserad av att bli en undersköterska (speciellt en specialistundersköterska) dock undrar jag lite när det är gällande utbildning för det. Jag vet att man måste ha en undersköterska utbildning för att få jobb som...

      Julia: : Hej Erik,jag rekommenderar att i första hand försöka skaffa utbildning till Psykiatrispecialiserad undersköterska (om målet är att få jobb på BUP) ochspecialistundersköterskor utbildas i... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga