My19373

    Hej! Jag vill läsa upp matte 3b för att få behörighet till civilekonomprogramet som kräver matte 3b. Får jag 0,5 extra poäng och vad händer med det andra ämnet som jag läste i trean, behöver man ta bort något ämne när man lagt till matte 3b kursen? Tack på förhand!

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej,

    du får gärna läsa en förklarande sammanfattning på gymnasieguiden.se/meritpoäng - där framgår det bland annat att det är Högre mattekurser som ger meritpoäng. Alltså, om den högskole-universitetsutbildning som du söker till kräver för särskild behörighet att du har godkänt betyg i matematik på nivå 3 (3b eller 3c) då är det ett MÅSTE för dig att skaffa dig det betyget och inte någonting "extra", utöver eller "högre". 
    Meritpoängen inom ämnet matematik kan du (i fall du söker till en utbildning som kräver matte 3) för högre kurser, alltså för matematik 4, 5 och/eller specialisering. 
    Totalt, kan man, som max få 2.5 meritpoäng. Om du redan (utan matte) uppnår max antal meritpoäng (vilket du kanske redan har gjort, genom engelska 7 och moderna språk 3 och 4) då kan du inte få fler meritpoäng, även om du skaffar dig godkända betyg i högre mattekurser (alltså högre än matte 3b eller 3c).
    Du frågar också vad som händer med något ämne eller kurs som du läste i "trean". Har du fått examensbevis (och inte ett studiebevis) när du gick ut gymnasiet? I så fall händer ingenting med de kurserna som ingår i ditt examensbevis. I examensbeviset får ingenting ändras. 
    Så här blir det:
    om du har examensbevis från gymnasiet (eller från komvux) och nu, efter det att du fick ut ditt examensbevis, läser matte 3b för särskild behörighet, då kommer även betyget i matte 3b räknas in i ditt snittbetyg/jämförelsetal. Inga andra kurser "försvinner" eller tas bort. Utan antagning.se kommer räkna med ännu 100poäng och betyget i matte 3b; och du kommer med det meritvärde konkurrera endast i BII, kompletteringsgruppen (detta p g a du innan komplettering var obehörig, saknade en kurs för särskild behörighet, matte 3).
    Om du, däremot, gick ut gymnasiet med studiebevis, då behöver du ta ut examensbevis från komvux. Du behöver just Examensbevis för att bekräfta att du har Grundläggande behörighet. 
    Ett annat sätt att bekräfta grundläggande behörighet är genom 3-årig arbetslivserfarenhet + några få godkända gymnasiala betyg. Men då saknar man "medel för konkurrens" för att meritvärde kan inte räknas fram på ofullständiga gymnasiala betyg. Och i så fall måste man, för konkurrensens skull, göra högskoleprovet. I annat fall så kan man komma in på de utbildningar där alla behöriga tas in: ofta det är utbildningar där det står tomma platser men finns också några få med Platsgaranti (där alla behöriga antas, exempel: UJIK vid Lunds universitet).

    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'öppna hus' (3 st.)

    • elev

      Vilket gymnasium passar bäst?

      Hej, går just nu i åk 8 och tänker på gymnasievalet. Jag har just nu 335 i merit och vill söka in till ett gymnasium i Stockholm och läsa natur. Mitt mål är att gå ut gymnasiet med ett merit runt 22.5 så att jag kan komma in på de...

      Milla : : Hejsan,vilka gymnasieskolor tar in elever och vilka utbildningar som erbjuds på skolorna kan förändras över tid. Nya gymnasieskolor startar och några av de som finns idag kan lägga ner, flytta... Läs hela svaret
    • Tim

      Öppna hus och mässor?

      Hej jag undrar hur det blir med öppna hus och mässor, de öppna hus som var inplanerade t.ex i samband med omvalsperioden till gymnasiet? tack för era svar! Tim V.

      Anna: : Hej Tim,GymnasieGuiden.se publicerar info om de event som på ngt sätt har med gymnasieval att göra på https://www.gymnasieguiden.se/eventsvi ser att många gymnasieskolor ändrar till Digitala... Läs hela svaret
    • Maria

      Vilken linje borde jag ta?

      Hej Syv, Jag är en tjej vid 15 årsåldern som är mycket bekymrad över min framtid. Jag är förvirrad. Jag vet inte vad jag har för framtidsplaner. Jag vet att jag är superintressrad av svenska, engelska och samhällskunskap. Jag vet också...

      Julia: : Hejsan, jag håller med Anna om att i fall man är mycket "inne på film" - så är det en "filmutbildning" på gymnasiet som är bra att gå. Allmänna tips; gå på... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga