Agnes

    Hej! Jag ska söka gymnasiet till våren och undrar om det är mindre chans att komma in på sitt andrahandsval, tredjehandsval, fjärdehandsval än någon som har haft den skola som sitt förstahandsval? Jag undrar också på ett ungefär hur många val man bör göra för att vara säker på att komma in på något av sina val! Tacksam för svar:)

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Agnes,
    gymnasieantagningen fungerar så att du prövas till ditt första (högst prioriterat) alternativ först (som om det vore den enda alternativet du sökt). Om dina meriter (betygspoäng) räcker, får du besked ANTAGEN och ingen tittar på andra alternativ i din gymnasieansökan, över huvudet taget.
    Men om dina meriter (betygspoäng) inte ger dig plats på ditt första alternativ då får du svar RESERV på det alternativet och gymnasieantagningen betraktar nu ditt andra alternativ som om det vore ditt första - så du prövas till det alternativet som om det var den enda utbildningen som du söker. Återigen - upprepas samma tillvägagångssätt... Om dina meriter räcker, får du svar ANTAGEN. Om inte - RESERV.
    Så, antagningsbesked för en elev som söker till gymnasiet kan t.ex se ut så här:
    1. RESERV
    2. RESERV
    3. ANTAGEN
    4.PRÖVAS EJ
    5.PRÖVAS EJ
    6.PRÖVAS EJ
    Du kan söka väldigt många olika alternativ. Sök till allt som du kan tänka dig vilja läsa, men i den strikta ordningen: favoritutbildning högst upp, som första alternativet och sedan i fallande grad.
    Antagningskanslierna jobbar på lite olika sätt, finns några få som fortfarande tar emot pappersblanketter, där det kan t.ex finnas plats för 5 alternativ, men det betyder inte att eleven ej får skriva till ännu fler alternativ. Det kan se ut som att man skulle kunna söka t.ex 10 alternativ... för så mycket plats finns det i formuläret, men du har rätt att söka ännu fler, om du så önskar. Jag tror inte det finns någon laglig rätt att hindra en elev lägga in många alternativ i sin gymnasieansökan, väldigt många om hen så önskar... men så fort hen blir ANTAGEN, t.ex på sitt första alternativ (förhoppningsvis) så tas de lägre prioriterade alternativen bort.
    Hoppas mitt svar blir till hjälp!
    ANNA

    • : Tack så jättemycket för svar! Det hjälpe
    • Milla : vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!

    Frågor och svar taggade med 'läsa på gymnasiet utomlands' (3 st.)

    • Shams

      Måste man gå om ett år om man är utbytesstudent?

      Hej! Jag är 16 och går första året gymnsium Naturvetenskapslinjen och har godkänt i alla betyg. Jag funderar på att åka till USA som utbytesstudent andra eller tredje året men vill inte köra om ett extra år här i Sverige när jag väl kommer tillbaka. Kan man göra så? Alltså kan jag åka som...

      Anna: : Hej Shams, du får gärna ge oss snabb/direkt länk till info som du hänvisar till i din fråga. Vi känner nämligen inte till att man ej skulle behöva "läsa om" sitt... Läs hela svaret
    • Gamze

      Gymnasium utomlands ?

      Hej! om man har gått i gymnasiet 1 år och vill läsa utomlands. Funkar det och isåfall hur ? Jag skulle gärna vilja gå i high school i USA. Går man in med betyg eller kan man bara ansöka sig ditt? Och hur är det med studielån då?

      Julia: : Hej, Gamze! Du ställde en fråga som vi på Fråga SYV har jättesvårt att svara på. Det kostar ju att ge undervisning (lärarlöner, skollokaler, administration - allt detta kostar pengar)... Läs hela svaret
    • Linda

      Flytta utomlands?

      Jag går i tvåan på naturbruksprogrammet inriktning djurvård. Trivs inte alls och har en fråga angående det. Finns det något alternativ som kan innefatta att flytta ifrån Sverige och plugga utomlands? Min familj bor fortfarande kvar i Sverige. Hur går man till väga eller finns det en chans?

      Anna: : Hej Linda! Jag beklagar att du inte trivs på skolan. Tror du att något kan göras åt det? Vad skulle behöva förändras för att du skulle kunna börja trivas? Du är 17 år och fram till du fyller 18 år får inte du fatta så stora beslut på... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga