Linda
    Hej går mitt förta år på gymnasiet och jag skulle vilja ha modersmål. Men jag undrar om det kan påverka mitt meritpoäng senare. Att typ om jag har ett E i nåtta så kan jag byta ut det mot mitt modersmåls betyg. Det fungteade så i grundskolan men gör det de i gymnasieskolan också?
    Vad mer är viktigt att veta om ämnet?

    2 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV
    Hej Linda,
    du skriver om att du vill läsa Modersmål & ev. byta ut kurserna "mot" Modersmål för att få högre Jämförelsetal/Meritvärde.

    På gymnasiet fungerar det så att du kan läsa Modersmål inom Individuellt val /200 p./ eller som en utökad kurs /en extra kurs/.
    Möjligheter att "byta ut" kurser mot Modersmål är väldigt begränsade. Om du uppger vilket program /och även inriktning/ du läser, kan jag ge dig ett mer exakt svar.

    Bästa hälsningar
    Mikael SYV
    Hej igen,
    om Moderna språk ingår i ditt program som en obligatorisk kurs /jag vet inte vilket program du läser/ - då kan du läsa Modersmål i stället för Moderna språk (men du får inte Meritpoäng för Modersmål). För Moderna språk, steg 3, 4 och 5 - kan man få Meritpoäng (och i vissa fall även för steg 2).

    För att kunna ge dig ett exakt & korrekt svar - är det nödvändigt att veta vilket program & inriktning du läser på gymnasiet.
    Med vänlig hälsning
    Mikael SYV
    Milla SYV på FrågaSYV
    Hej Linda,
    du går Samhällsvetenskapligt program och i det ingår det Moderna språk, 200 p. (det vill säga två kurser) som obligatoriska kurser. Du får byta ut en eller båda kurser mot Modersmål och på så sätt uppfylla kravet för gymnasieexamen.
    Nackdelen i detta fallet är att Modersmål ger inte Meritpoäng som Moderna språk, steg 3 och 4 eller steg 4 och 5 ger.
    Om du vill läsa Modersmål - så kan du välja en eller flera kurser i Modersmål inom Programfördjupningen /det kan man göra på Samhällsvet.progrmmet/. På din inriktning väljer du 300 p. programfördjupande kurser. Det finns en lång lista på kurser som man får läsa som programfördjupande på Samhällsvet.programmet, men alla skolor kan inte erbjuda alla kurser. Fråga på din skola hur en lista ser ut från vilken ni får välja Programfördjupningar.
    Individuellt val är det alla gymnasieelever som väljer 200 p. kurser.
    Här kan du också läsa en eller två Modersmålskurser.

    Som sagt, finns det olika lösningar för dig att läsa Modersmålskurser på:
    byta Moderna språk mot Modersmål;
    välja Modersmål inom programfördjupningen eller inom Individuellt val.
    Och så kan man alltid - om man vill - ansöka om en "utökad kurs", det vill säga läsa kurser "utöver" programmets 2500 poäng. Då läser man på mer än heltid.

    Bästa hälsningar & lycka till!
    Milla SYV
    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med '"bra betyg"' (2 st.)

    • Privat

      Kan jag läsa mer än de tillåtna poängen på komvux?

      Hej! Jag går 3:e året i naturprogrammet och har F i flera ämnen pga privata skäl och därmed kunde jag inte fokusera på mina studier. Jag varken kan eller hinner göra prövning i något änne denna termin och hade tänkt att ta tag i mina studier efter studenten genom komvux. Jag har läst att man...

      Julia: : Hej, på komvux brukar man kunna läsa 850 poäng på 2 terminer (detta för att vårtermin på komvux brukar vara längre 22 v. i stället för 20 v. och... Läs hela svaret
    • Farhad

      Vad räknas som bra betyg?

      Hej, jag går första året i teknik och ligger på C nivå enligt lärarna och får C på de flesta prov. Alla kompisar och många lärare säger att C i gymnasiet är jättebra men mina föräldrar klagar på C och blir lite besvikna när jag kommer hem o berättar att jag fått C på ett svårt matteprov.

      Liselotte: : Hej Farhad! Jag undrar vad du vill göra efter gymnasiet? Om du vill söka till högskola/universitet, konkurrerar du i så fall med ditt meritvärde som räknas ut på alla betyg (från alla... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga