H
  Hej,

  Jag studerar i dagsläget ett Tekniskt Basår. Målet är att studera Datavetenskap nästa termin. Jag känner att jag har väldigt svårt för Fysik 2 och är väldigt rädd för att inte klara den.

  Egentligen så spelar det inte så stor roll då Datavetenskap inte kräver Fysik 2 på de lärosäten som jag är intresserad av, däremot kräver de Fysik 1, vilket jag har godkänt i. Med det sagt kommer jag inte söka till samma högskola som jag studerar på i dagsläget (utnyttja garantiplatsen), utan jag kommer söka med högskoleprovet till en annan högskola.

  Om jag får underkänt i Fysik 2 och godkänt i alla andra ämnen, får jag någon examen? Behåller jag mina betyg i de ämnen jag har godkänt i? Kan jag använda mina betyg i Matte 4 för att söka till en Datavetenskap t.ex? Om jag inte kan, finns det något annat sätt att kunna göra det? Tacksam för svar.

  Mvh
  • : Tekniska basår leder till till någon examen. Utbildningar i Datavetenskap kan kräva bl.a godkänt betyg i fysik2 (se vad behörighetskraven är på de utbildningar som du vill söka till).
  • : Var snäll och läs igen, det är inte vad jag frågar efter.
  • Milla : Jag tror V.menar om du vill läsa till Civilingenjör i datateknik, då krävs det fysik2 för särskild behörighet. Jag ska nu skriva svar, se nedan om en stund. :)
  • : Hej! Ja alltså den jag kikar på är den som är på tre år, och den kräver endast Fysik 1 och Matematik 4, vilket jag vet att jag kommer ha betyg i. Ursäkta för missförståndet!
  Läs alla kommentarer

  1 Svar

  Milla SYV på FrågaSYV

  Hej H!
  Du ställer några frågor och jag ska försöka svara på alla dem så gott jag kan.
  « Jag känner att jag har väldigt svårt för Fysik 2 och är väldigt rädd för att inte klara den. - skriver du. Mitt svar: försök få godkänt betyg i fysik2. Om du tar studiemedel för dina nuvarande studier och ej kommer uppvisa godkända betyg i alla kurser du fick studiemedel för, kan du få "problem" nästa gång du ansöker om studiemedel.

  Egentligen så spelar det inte så stor roll då Datavetenskap inte kräver Fysik 2 på de lärosäten som jag är intresserad av, däremot kräver de Fysik 1, vilket jag har godkänt i. - Min kommentar: det är inte 100% säkert att den "fysik1" du läser inom basåret och fick godkänt i, att det kommer accepteras på ett annat lärosäte. Saken är den att inom basåren på högskolenivå läser man "gymnasiekursernas-liknande-innehåll" men som ej behöver vara identisk (någon del kan fattas i kursen fysik1a). Varje lärosäte utformar sina basår (som är "för-utbildningar", just för att de förbereder inför utbildningar på samma lärosäte) enligt "eget huvud", och det är inte säkert att ett annat lärosäte kommer "rakt av" acceptera att du har "godkänt betyg i fysik1a". Du måste specifikt fråga om det på det lärosäte dit du vill söka: du kan kontakta studievägledare på den aktuella institutionen eller antagningsgruppen på lärosätet.

  Med det sagt kommer jag inte söka till samma högskola som jag studerar på i dagsläget (utnyttja garantiplatsen), utan jag kommer söka med högskoleprovet till en annan högskola. - Min kommentar: Resultat från Högskoleprovet placerar dig i HP-urval (men du måste först bli bedömd som behörig). Se min kommentar, ovan.

  Om jag får underkänt i Fysik 2 och godkänt i alla andra ämnen, får jag någon examen? Behåller jag mina betyg i de ämnen jag har godkänt i? Kan jag använda mina betyg i Matte 4 för att söka till en Datavetenskap t.ex? Om jag inte kan, finns det något annat sätt att kunna göra det? - Mina svar: läs det jag har skrivit ovan. Fråga på det lärosäte dit du vill söka, om de kommer bedöma dig som behörig. Om inte - rekommenderar jag i så fall Prövningar eller söka till komvux och läsa om, alltså ännu en gång, kurserna, om komvux bereder dig plats eller söka till naturvetenskapliga basår på folkhögskolorna. Folkhögskolorna erbjuder inte någon egen vidareutbildning efter naturvet.basåren och ger därför "allmän behörighet" vad gäller naturvet.kurser på gymnasial nivå.

  Studie- och yrkesvägledare
  • :

   Tack för ditt utförliga svar, jag kommer försöka ta kontakt tills jag får alla svar jag behöver. En sista fundering, om jag gör prövningar på min lokala Komvux (en lärare nämnde att jag kunde göra det för att höja mig en gång), kommer det betyget garanterat ge mig behörighet? Alltså är betyget från en prövning lika uppskattat som ett betyg från att ha läst kursen på gymnasium?

  • Anna : betyget från en prövning är exakt lika mycket värt som ett betyg från att ha läst kursen på gymnasiet eller på komvux, ja.
  • : Tack för svar! Givetvis kommer jag göra mitt bästa för att klara Fysiken, men jag vill ha en backup plan ifall det inte går som jag tänker.
  • Mikael : Förstår det . Gör ditt bästa. Lycka till!
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga