Marcus
    Nackdel och fördelar med jobba på små och stora byggföretag? Tjänar man mest på små byggföretag eller stora? Vas är fördelar och nackdelarna?

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV
    Hej, det är väldigt svårt att svara på din fråga - då det finns stora skillnader även mellan olika små och olika stora företag. Den största skillnaden vad det gäller lönen är - om man får månadslön eller om man jobbar "på ackord" = får betalt per utfört arbetsuppgift.
    Oftast jobbar ett helt "team" av byggnadsarbetare på en gemensam ackord - dvs de delar på pengarna som de tjänar tillsammans. I fall de jobbar snabbt & med god kvalité, tjänar de mycket bra, men i fall de är långsamma och slarviga, tjänar de väldigt lite. För den, som är snabb och jobbar med god kvalité är det fördelaktigt att jobba på ackord, men inte om de övriga i hans "team" jobbar mindre än han gör - för de delar ju lika.
    Små företag kanske inte alltid har jobb och permitterar sina arbetare hem emellanåt, då får man gå arbetslös i perioder. Stora företag säger också upp när det är låg konjunktur och "sist in - först ut" principen drabbar ju, så klart, de nyanställda.
    Det är sällan man får erbjudande att jobba på ett stort och ett litet byggföretag samtidigt - jag tycker du kan prova jobba där du får jobb /provanställning á 6 månader och upp till ett år är ganska vanlig/ och i fall du inte trivs, kan du lätt säga upp dig under provanställningen.
    Byggbranschen är mycket konjunkturkänslig och många byggare går arbetslösa i perioder, men när konjunkturen går upp, blir de flesta återanställda ganska snabbt.
    Som byggnadsarbetare tjänar man bra med pengar om man är snabb, duktig, utför jobbet med god kvalité och har tur att jobba på ett företag som kontinuerligt får uppdrag.
    Det finns också ett alternativ att starta eget och bli sin egen arbetsgivare. Då är det du själv som skaffar uppdrag, utför dem och tar betalt. Du kan bli enmansföretagare eller ha några anställda.

    mvh
    Milla SYV
    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'två sätt att bli lärare på' (2 st.)

    • Ted

      Gymnasielärare i två ämnen?

      Hej Jag funderar på att studera till lärare i gymnasiet för historia och psykologi. Hur länge studerar man på varje ämne? Vad ingår i ämnena? Var någonstans kan man studera? Läser man historia måste man då läsa religion? Finns det bara heltid?

      Anna: : HEJ TED! Det finns två olika sätt att bli lärare på: 1. söka ämneslärarprogrammet eller 2. läsa tillräckligt antal poäng i alla de ämnen som man vill bli behörig att undervisa i och KPU, kompletterande pedagogisk utbildning... Läs hela svaret
    • Tina

      Kan jag dela upp lärarutbildningen och läsa ämnet först?

      Hej, jag har länge varit sugen på att skola om mig och bli ämneslärare (gymnasiet/högstadiet) i svenska (och något mer ämne). Jag är idag utbildad kommunikatör och arbetar heltid som det. Det är förstås ett stort steg att börja studera igen, på en 5-årig utbildning dessutom, och jag undrar vad...

      Anna: : Hej Tina! Det finns två olika sätt att bli behörig lärare på. 1. söka till lärarprogrammet eller 2. läsa tillräcklig antal högskolepoäng i alla de ämnen som man vill bli behörig att undervisa i... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga